Sebab apa blog jadi berat

Banyak faktor yang menyebabkan sesebuah blog itu lambat untuk melalui proses 'loading page'. Kebiasaannya, punca utama adalah kerana blog tersebut dibina menggunakan banyak image.

Paparan image pada post yang saiz 'file'nya terlalu besar.Untuk mengecilkan saiz 'file' image tersebut, sila baca di sini.

Penggunaan banyak widget javascript juga menjadi salah satu punca utama mengapa blog menjadi berat.

Sebab lain, kenapa blog menjadi berat.

1. Widget berbentuk flash (.swf): contohnya widget seperti jam, visitor counter,  gambar slide, games, iklan dan sebagainya.

2. File Javascript (.js); contohnya marquee text, photo slider dan jquery .

3. File Image bersize besar (.jpg, png, gif dan sebagainya); Contohnya seperti gambar atau ikon yang boleh bergerak, Lebih-lebih lagi image berformat .gif (animation) yang bersaiz besar.

4. Terlalu banyak post di muka depan(front page). Tekan Ctrl + - pada keyboard sebanyak empat kali. Anda boleh lihat sama ada blog sukar untuk di scroll atau pun mudah. Kemudian, bandingkan dengan blog lain.

5. File audio atau video yang di mainkan secara auto.

Tips dibawah mungkin dapat membantu anda.

~Timbang berat blog.
~Tips meringankan blog dan loading page.
~Ringankan blog dengan jquery lazy load.

p/s: Jika ada lagi, sila sambung dibahagian komen.
Sebab apa blog jadi berat

pergh,.patutla blog gua slow..nyesal letak game2 kat page..akan ku buang separuh..hehe..lagi 1 nak ucapkan..nice info broo..lame xdengo xciter lu

da try minimum kan semua gadjet2 . yg penting jer kt tepi tu . ehehe

info yg bagus..
^.^
terasa blog ku mcm lambat loading,
pasni nak kena renovate cket...

bro neskepe pegi mana lama xnmpak? update la khdupan harian lu plak bro. huhu.
blog aku rasa cmna? lmbat loading x?

Saya setuju..buang je mana yang tak
perlu tu..macam blog saya habis dah
togel..satu lagi cuba compress html
dalam satu folder..html letak bawah
blog(foot) file CSS letak atas blog
menolong melajukan loading..(petua pak
google)



New Entry at www.zulkbo.com
cara-upload-gambar-guna-hosting-selain-blogger

info yg bagus..sudah dpraktikkan..

ade orang kate format .png bagus.,
tak kisah lah pasal saiz nye besar atau kecik.,
sebab .png tu sendiri format utk web..

cik tom terfikir nk guna header flash..menarik tp agak berat..so kena pertimbang blk la ek..

salam ziarah

selamat dtg ke blog sy dan menjadi follower sekali k

waaaaaaaaaaaaa........blog saya 185.34KB....nak buat camne nih....apa lagi yg saya perlu buang..huhuu

188kb..haiyooo!!dtg jenguk entry awak