Cara pasang Facebook share button di blog

Untuk memasang Facebook Share Button pada setiap post di bawah post title,seperti yang boleh anda lihat pada blog ini, hanya ikut beberapa langkah yang mudah di bawah.

Langkah 1

Pergi ke http://www.facebook.com/facebook-widgets/share.php dan pilih style button yang ingin anda pasang pada blog. Anda juga boleh memilih button dengan counter.

Langkah 2

Log in blog = Dashboard => Design => Edit HTML. Seterusnya, tick pada kotak Expand Widget Templates.

Langkah 3

Dengan menggunakan keyboard, tekan kekunci F3. Seterusnya taip atau paste kod <div class='post-header-line-1'/> pada kotak Find dan seterusnya, klik Find. Jika kod tersebut tiada, anda boleh menggantikannya kod <div class='post-header-line-1'> atau <data:post.body/>

Langkah 4

Salin kod yang telah siap pada Langkah 1 dan paste kod tersebut di bawah atau selepas kod <div class='post-header-line-1'/> atau <div class='post-header-line-1'> atau <data:post.body/>

Akhir sekali klik Preview, dan jika tiada mesej Error yang terpapar, klik saja Save.


P/s: Jika anda ingin mengubah kedudukan button tersebut, anda boleh gunakan kod ini untuk memaparkan button pada sebelah kanan atau kiri

<div style="float:right;padding:4px;">
Masukkan kod Facebook Share Button di sini
</div>

Gantikan right kepada left pada float jika anda ingin memaparkan button pada sebelah kiri

Contoh:

<div style="float:right;padding:4px;">
<a name="fb_share" type="button_count" href="http://www.facebook.com/sharer.php">Share</a>
<script src="http://static.ak.fbcdn.net/connect.php/js/FB.Share" type="text/javascript"></script>
</div>
Cara pasang Facebook share button di blog

nice!!
sharing is caring...

salam..ade award untuk kamu..ambik ye..=)

apsal blog saya takde pun kod2 tu dlm expand widget template.

bila saya tekan link "fb share" tu, kuar psal "fb like". npe ea?

Menarik. Sekarang memang gi mana-mana blog, wajib ada butang nie. Senang nak berkongsi. =)

nak tnya ! cmne nk ADD UR BLOG ! puas dh mncari

kena bile buka dia fb share yg kuar fb like???
xdpt pon nk wat mcm awk???

Anonymous
delete

sy ta tw cmne nk ltk lagu dlm fb even da byk kali try n try..

@Anonymous

erk. Saya sendiri pun tak tahu.

tak leh pon..cam ne nak wat nie..

terima kasih...
da berjaya...
alhamdulillah jumpa blog ni
byk bantu saya yg baru ada blog =)

thanks..sharing is caring

yes aku bermasalah....kat nuffnang pnya box dia kuar an error pa bnda ntah

Error matching blog to blogger entry. If you are the owner of this blog, please check that there is no typo in your blog address and that you have pasted the code from the Add Ads page correctly.

ha nape ek???

Nescafe ais
delete

@iniialahaku

Kalau belum save, memang keluar report error macam tu. Dah save nanti ok.

Thanx Bro...sangat berguna untuk orang baru macam saya...

berjaye..tq ye...hihihi

This comment has been removed by the author. - Hapus

Berjaya alhamdulilah....TQVM ye

Tq for sharing...sharing is carring....
nice blog

Mintak kebenaran sekali lagi untuk share.... Thanks nescafe ais yang baik hati

mcmana kalau nk buat share dan siap ade komen kat bawah tu?:) harap boleh membantu

saya pnye post tros hilang, cmne na kembali kn post saya? tolong saya.plsss ;(

@Nescafe ais bro, nmpk nya ada masalh lah dengan share kat fb ni.. tlg update kan ekk.. saya pun nk gak wat, tapi tak boleh :(

@Slengerz
try tukar template hehe...

@shada wentz
sbb fb developer dh upgrade systemnye...like n share button dh d samakan...hehe

The Like button lets a user share your content with friends on Facebook...xtau laa btul ke x

@zaL_cdpx

url blog ialah name link anda yea...mcam sy http://www.khairul-zamri.com/ kalu blog nie lak http://maribinablog.blogspot.com/

@Syat0za Zai

sy dah cube ok je...try wat step by step...hehe :)

Tq for the info

http://ampico.blogspot.com