Tips untuk memilih template blogspot


Dalam memilih template blog, kita perlu sedar, sesuaikah template yang di pilih itu dengan isi yang ingin kita sampaikan. Sebagai contoh, kita ingin menggunakan blog sebagai platform perniagaan atau business, template yang mungkin sesuai adalah template yang berstail elegant dan magazine. Mungkin sedikit janggal jika menggunakan theme yang gelap. First impression adalah satu aspek yang tidak boleh kita pandang ringan dan abaikan jika ingin menarik lebih ramai lagi visitors.

Begitulah juga dengan template blog yang berkategori personal yang biasanya dipilih berdasarkan minat, bermotif dan berbunga oleh pemilik blog tersebut.

Tips memilih template blogspot.

1.Template yang terbaik adalah template yang mesra SEO. Ini kerana template tersebut di bina khas yang bertujuan untuk mendapatkan rank yang baik dalam search engine dan friendly pada visitor. Biasanya, loading untuk template yang mesra SEO ini adalah sangat cepat.

2.Semasa kita melihat preview template yang handak di pilih itu, pastikan semasa proses loading template tersebut, bahagian post akan muncul dahulu dan di ikuti bahagian sidebar. Ini kerana, jika berlaku error pada widget di sidebar semasa proses loading, ia tidak akan mengganggu bahagian post.

3.Jika anda memilih untuk menggunakan template 3 colum, anda di cadangkan supaya menggunakan template yang mempunyai 2 sidebar yang di letak di sebelah kanan secara bersebelahan. Ini kerana, jika berlaku masalah ataupun error dari hosting widget-widget yang telah di pasang pada sidebar, ia tidak akan menggangu proses loading bahagian post.

4.Dari segi warna, putih adalah warna yang terbaik sekali. Putih dilihat lebih mesra dengan visitors. Jika anda ingin menggunakan warna yang gelap ataupun hitam, pastikan font adalah sesuai dan pastikan juga saiz dan jenis font tidak menyukarkan visitors untuk membacanya.

5.Pilih template yang kurang menggunakan image. Walaupun template yang menggunakan image Nampak lebih cantik dan menarik, tetapi ia mempunyai kelemahan dari segi loading. Biasanya image yang digunakan untuk template tersebut berformat png.

6.Pilih template yang kurang menggunakan javascript yang di host dari luar. Ini kerana, ia akan mengganggu proses loading blog kita jika terdapat masalah atau error yang berpunca dari hosting tersebut.
Tips untuk memilih template blogspot

tengah nak meminimakan template blog :P

tips yg sangat berkesan... untuk warga baru macam saya ingin mengenal dunia blog... ^_^

laporan terkini: Nuffnang Ads
Cinta Antara Dua Budaya?

good info..thanx..

tgh mencari2..tq much.its really helped! jemput jenguk yer :)

makasih ya atas tipsnya

yup..setuju.. kadang2 nak cantik pilih template byk gambar tapi nak load gambar tu lambat..penggunaan template yg ada slideshow pn kdg2 lambat gak nak load..

saya suka colour hitam nmpk elegent.. tapi kalau font dia putih ok kan??

http://fariziliofernando.blogspot.com/

@FARIZ RAZALI

Hitam itu menawan.Kenalah tu dengan font kaler putih.

Terimakasih untuk tipsnya. Buat blog memang gampang-gampang susah. gampang buat blognya, susah dapatin pengunjungnya.

@Unique Ideasya. Itu betul bro. Buat blog memang gampang. Tapi mau dapatin visitor susah lo. Kena rajin buat blogwalking.

tenkiu!!

sy nak tanya pendapat nescafe ais...template sy skang ni ok x??hrp sudi bg pandangan kalau free :)

http://www.ciktom.com/

tips menarik untuk berkongsi bersama :)

Salam nescafe ais,memang upload template blogspot siap package dgn header sekali,masalahnya dh jemu dgn header kaler2 warna tu,boleh ke nk tukar gmbar sendiri tp ruang header tu cenonet benor...hmm amat menghargai jika nescafe ais sudi jengah blog berikan pendapat...thanks

salam bro..
mcm mana nak tahu javascript template tu dpd hosting mana?
boleh cadangkan kat laman mana ada template yang sesuai?

tuan, nak perbaiki blog..tapi xbrapa pandai..ade x templete2 untuk kedai boling online. puas cari xjumpa la..ni je la blog sy yg mampu. minta tunjuk ajar...
http://www.gengbowling.blogspot.com/

Mf dimane tmpt downlod templt yg brkualiti?

info yang amat membatu saya dalam meringankan lagi blog sy yg agak berat skrng ni... huhu

xbole buat lagiii...

minta tunjuk ajar untuk naikkan lagi SEO.. dan mencantikkan blog..

http://francaisumat.blogspot.com/

cinta br je nk buat blog.. hehe tp x pandai nk ubah apa2 pun.. bln tlg cinta x?? please...... :)

Harap dapat beri tunjuk ajar dan komen membina pada blog saya :)

http://cameliacollections.blogspot.com

Thanks

terima kasih .. ^^

thank youu... berguna banget tips nya buat pemula seperti saya.. hehehee :D