Cara buat simple zoom in image di blogspot


Untuk membuat simple zoom in seperti contoh yang boleh anda cuba pada gambar di atas (letak kursor mouse di atas gambar) hanya ikut beberapa langkah yang sangat mudah di bawah.

Langkah 1

Log in blog => Dashboard => Design => Edit HTML

Langkag 2

Dengan menggunakan keyboard, tekan kekunci F3 atau Ctrl+F. Seterusnya taip atau paste kod ]]>skin> atau kod ]]></b:skin> pada ruang Find dan kemudian tekan Enter.

Langkah 3

Salin dan paste kod di bawah di atas atau sebelum kod ]]>skin> atau ]]></b:skin>

.post a:hover img {
width:500px; height:400px; float:middle;
}

Contoh:
.post a:hover img {
width:500px; height:400px; float:middle;
}
]]>skin>

Akhir sekali, klik Preview dan jika tiada mesej error, klik Save.

p/s: Jika efek zoom in menjadi terlalu besar atau kecil, anda boleh mengubah saiz zoom in tersebut dengan menukar angka pada width: 500px dan height: 400px.

Contoh:

width:550px; height:450px; float:middle;
Cara buat simple zoom in image di blogspot

wah!! nk tryy... tankx 4 sharingg ^^

wah... sedihhh... tkder poonnn.. :((

@♪..aq[daN]pUteraku..♪

Cuba guna kod yang ni:

.post-body a:hover img {
width:500px; height:400px; float:middle;
}

okeh..
dah bjaya wat..
thanks 4 sharing..
nak copy ltak kt blog bleh?

alaaa.. xjumpe pown code yg nk dicari tu.. hmm

dh try...syokkk!! clear punye

yey, berjaya...best best...

mari cuba!
TQ tuan blog;)

tenkiyu..tenkiyu!!
senang gile!!
dah berjaya buat!!

Salam..
Menarik ni...

wow thanks.. will use it later. tq

Bestnya, hehehee, thanks for the tutorial, will do it later, line KO pula ni. :)

dah buat n tak jadi ;(
pape pun thnks sudi share

@jeera

Sama-sama. Jika kamu tinggalkan link, mungkin saya boleh tolong. Apa pun tq sebab sudi mencuba.

huhu..xjadi pun..yg lain2 jadi.bab zoom in x jadi.
huhu..br bljr nk wak blog ni

lor....x jadik pun...:(

dah buat...tapi gambar read more pon membesar gak...so remove bali...camner nak buat biar read more tu tak jadi besar...

This comment has been removed by the author. - Hapus

xleyh pown~
http://musyuktedymaroo.blogspot.com/

alamak, xjd pun :(
2 2 code pun da cube..:((

http://cokelathati.blogspot.com

tak boleh pun. T___T

http://onlythreesec.blogspot.com/

effect x pada time untuk blog load?

satu kod pon tak berkesan..

sy dh cube.. menjadi..tp bile dh zoom image blurr sikit.... anyway,trimass~~ :D