Perbezaan sistem default comment dengan plugin comment

Jika di bandingkan dari segi fungsi, sistem plugin komen seperti Disqus dan Intense Debate menjadi pilihan pengguna blogspot kerana ia memudahkan pemilik blog dan komentar untuk memberi dan membalas komen. Berbeza dengan sistem default comment dari blogger.com yang di lihat kurang mesra kerana tiada sistem reply comment. Jika ada pun, ia terdapat kelemahan yang sangat ketara.

Walaupun begitu, kelebihan utama sistem default comment dari blogger.com adalah dari segi SEO. Ini kerana, bahagian komen juga akan di scan oleh Google dan hasil dari keyword yang berkaitan, URL blog kita mampu untuk tersenarai pada hasil carian Google. Blog akan mendapat backlink dari Google secara langsung.

Berbeza pula dengan sistem plugin, walaupun turut tersenarai pada hasil carian di Google, sistem ini tidak memberi backlink secara terus ke blog, sebaliknya terus ke akaun sistem plugin komen tersebut. Oleh yang demikian, pengguna sistem plugin comment digalakkan untuk memasang commentluv yang bertujuan, memberikan backlink secara langsung dan tersenarai dalam hasil carian di Google.

Bagi pengguna blogspot yang menggunakan sistem plug in seperti Disqus dan Intense Debate yang ingin memasang CommentLuv, sila layari blog Ariff. Beliau ada menunjukkan tutorial bagaimana untuk memasang Commentluv di blogspot.
Perbezaan sistem default comment dengan plugin comment

inilah yg ku cari2 tq tuan tanah hehehehe

Salam, terima kasih satu perkongisan yang amat menarik dan byk memberi manfaatnya TQ
Jom Singgah "Jalan-jalan Ke akuanakpahang. "

satu lagi info SEO baru malam ni thaks bro

Third party commenting system memang tak SEO friendly sebab tu saya kekal dengan default system.
Dan berdasarkan apa yang saya check setakat ni, CommentLuv (dalam IntenseDebate) sebenarnya tak bagi backlink seperti sepatutnya.

@GreenLavaTerima kasih sebab share info ini bro.

da lame cari..tapi takut nak buat,,tunggula ada keberanian skit

Anonymous
delete

Erm...Mana satu yang betul ni?
CommentLuv dalam intensedebate bagi backlink atau tak?

Comment luv memang banyak membantu cuma kadang-kadang ada masalah bila terlalu banyak sangat akses ip pada waktu yang sama

Anonymous
delete

mana lg bagus untuk backlink?
comment biase or commentluv?

Anonymous
delete

@Anonymous

Kalau nak backlink, gunalah commentluv, tapi kalau nak kejar SEO, guna default comment blogger.

oo begitu. bagus la tips SEO ni. makasih kerana berkongsi!

Terima kasih..tapi bagaimana nak paparkan recent comments?

Saya lebih senang koment yang defaultnya punya blogger seperti di blog ini. Bagus untuk SEO.

saya guna intensedebate.. senang nak bagi backlink pada blogger lain..

dah letak sebelum ni intense debat..tapi ramai rakan blogger yang komplen tak jumpa butang komen ni..pada pendapat saya,intense debat ni agak berat untuk loading..skg dah pakai komen default balik..memang sayang sbb lebih mudah nak balas komen dan dorang boleh tinggalkan backlink sekali dengan commentluv..

menarik... boleh dipraktikkan.. terima kasih tuan

Jom beli kereta Perodua
www.keretaperodua4u.com

Insendebate font komennya terlalu kecil, sukar untuk mereka yang berumur unutk membacanya. Apap pun setiap sistem komen ada baik dan buruknya.