cara pasang animated label cloud di blogspot

Untuk memasang label cloud animasi pada sidebar seperti yang boleh anda lihat pada gambar yang di tunjukkan di atas, anda hanya perlu ikut beberapa langkah yang di tunjukkan di bawah.

Save script template anda terlebih dahulu.

Langkah 1

Log in blog => Dashboard => Design => Edit HTML.

Langkah 2

Dengan menggunakan keyboard, taip atau paste kod <b:section class='sidebar' id='sidebar' preferred='yes'> atau <b:section-contents id='sidebar-right-1'>(untuk Template Designer)pada ruang Find. Seterusnya, tekan kekunci Enter.

Langkah 3

Salin kod di bawah dan paste selepas atau di bawah kod <b:section class='sidebar' id='sidebar' preferred='yes'> atau <b:section-contents id='sidebar-right-1'>(untuk Template Designer)(rujuk langkah 2)

<b:widget id='Label99' locked='false' title='Labels' type='Label'>
<b:includable id='main'>
<b:if cond='data:title'>
<h2><data:title/></h2>
</b:if>
<div class='widget-content'>
<center>
&lt;object type="application/x-shockwave-flash" data="https://sites.google.com/site/javascript10/tagcloud.swf" width="100%" height="200" allowscriptaccess="always" &gt;
&lt;param name="movie" value="https://sites.google.com/site/javascript10/tagcloud.swf" /&gt;
&lt;param name="bgcolor" value="#ffffff" /&gt;
&lt;param name="flashvars" value="tcolor=0x000000&amp;mode=tags&amp;distr=true&amp;tspeed=100&amp;tagcloud=&lt;tags&gt;
<b:loop values='data:labels' var='label'>
<a expr:dir='data:blog.languageDirection' expr:href='data:label.url' style='11'><data:label.name/></a>
</b:loop>
&lt;/tags&gt;" /&gt;
</center>
</div>
<b:include name='quickedit'/>
</b:includable>
</b:widget>

Akhir sekali klik Preview dan jika tiada mesej Error yang terpapar, klik saja Save.

p/s:

1. Untuk menukar warna background, edit kod #ffffff yang di bold dengan warna pilihan anda.

Contoh: #000000 (warna hitam)

2. Untuk menukar warna font,edit kod 000000 yang di bold dengan warna pilihan anda.

Contoh: ffffff (warna putih)

Untuk mendapatkan kod warna sila klik di sini
cara pasang animated label cloud di blogspot

blog yg full stylish, kaya warna nih...xixixi
tak infoin ah disaya..hohoho
Salam Beben si bloglang anu ganteng kalem tea \m/

salam...
banyak kena belajar bab kod ni....tak berapa pandai

wa..bgus2,,thanks yow share2 ni..k2..i try..

Salam bro...dh buat n jadi...thanks..
tapi bloglist ilang laa..tinggal label cloud tu jerr...

sy pasang jd masalah jika browser guna crome...
semua widget kat tepi xnampak, jika label tu d' letak bawah sekali - masalah pada background

@Yastro

betul2... naper bila click cam disable ajer kat word cloud tue?

yeayy berjaya buat..thanks a lot! ^_^

dh try tapi ngaper widget2 yag lain ilang eh?
x display pun kat blog...

thanks.byk menda dpt belajar from your blog. two thumbs up

cmne na buat nie? da try, tp ta bole. ta brape fhm la. bole ta tunjuk kn cmne care2 nye?

yang utk sidebar kan..??

klu nak buat bawah blog cmner eh..??
means..
kat foot blog

kalo nak bt jadi cursor 2 cantik2 cmner??ada x tutorial dia?

kacak lepak
delete

kenapa bila letak jer sume blank background....widget pun hilang

ambe buat dop jadi pon...