Tingkatkan traffic search engine dengan costum title meta tag

Default setting yang di buat blogger.com pada title meta tag yang terdapat pada script template anda sebenarnya kurang mesra kepada google search engine. Ini kerana, title meta tag tersebut akan memaparkan nama blog terlebih dahulu dan kemudian di ikuti dengan tajuk entri atau artikel. Di bawah ini adalah contoh title meta tag yang terdapat pada blog anda.

<title><data:blog.pagetitle/></title>

Untuk menjadikan blog anda mesra dengan google search engine, title meta tag yang terbaik adalah title meta tag yang akan memaparkan tajuk entri atau artikel terlebih dahulu dan di ikuti dengan nama blog. Apa yang perlu anda lakukan adalah menggantikan default title tag kepada title meta tag yang lebih mesra dengan google search engine. Anda boleh lihat costum title meta tag tersebut di bawah.

<b:if cond='data:blog.pageType == "item"'>
<title><data:blog.pageName/> | <data:blog.title/></title>
<b:else/>
<title><data:blog.pageTitle/></title>
</b:if>


Untuk menggantikan default title tag kepada costum title meta tag, hanya perlu ikut beberapa langkah yang mudah di bawah.

Langkah 1


Log in blog => Dashboard => Design => Edit HTML. Seterusnya klik pada Expand Widget Templates.

Langkah 2

Dengan menggunakan keyboard, tekan kekunci Ctrl + F. Seterusnya taip atau paste kod <title><data:blog.pagetitle/></title> pada ruang Find dan kemudian, tekan kekunci Enter.

Langkah 3

Salin kod berwarna merah di bawah dan paste (gantikan) pada kod <title><data:blog.pagetitle/></title>

<b:if cond='data:blog.pageType == "item"'>
<title><data:blog.pageName/> | <data:blog.title/></title>
<b:else/>
<title><data:blog.pageTitle/></title>
</b:if>

Akhir sekali, klik Preview dan jika tiada mesej Error terpapar, klik saja Save.
Tingkatkan traffic search engine dengan costum title meta tag

yess.. dh berjaya.. haha.. tq bro nes.. :D

dah pratikan lama cara ni. kihkihkih

As salam..
Eh, bukan ke entry ni ko dah keluarkan dulu?
Tiap kali aku tukar template, mesti aku datang rujuk coding kat sini..

Assalam..mohon utk share tutorial nie..nnt saya bg link entry tu..mekasih..^_^

sejak bila ada nuff bertenggek balik ni sifu?

utk WP? ehehe....ramainya yg gna blogspot

ok... setel dah!

memang tak tau pun psl nie sebelum nie huhu.....

ya..memang berjaya

salam Bro..
antara tutorial pertama semasa saya mengikuti blog andaa adalah tutorial ini..(ini dulu pernah publish kan?)benar-benar membantu...thanks a lot..

NIH KALO MAU LEBIH FULL STYLISH
<b:if cond='data:blog.pageType == "index"'>
<title><data:blog.title/></title>
<b:else/>
<title><data:blog.pageName/> :: <data:blog.title/></title>
<meta expr:content='data:blog.pageName + " - YOUR TITLE BLOG"' name='Description'/>
<meta expr:content='data:blog.pageName + ", YOUR KEYWORDS"' name='Keywords'/>
</b:if>

@Beben Koben

Trima kasih Beben Koben atas perkongsiannya.

memang telah lama diamalkan....
thanks for sharing

@Beben Koben
ni skrip lebih advanced ke bro..tq

Salam..

kalau mereka2 yang diluar sana menggunakan Wordpress plak macamana settingnya?

Maksimakan Kemasukan Trafic ke Blog Anda=JOM TUKAR2 LINK

Kuasai Malam Pertama Anda (18sx)

menarik, boleh cuba nanti

sgt best la blog u for beginner cam i yg zero knowledge...
sgt mudah n praktikal...
http://www.corsetbeautiful.com/

Beben Koben

ape prbezaan code tu dgn code yg Nescafe bg tu???
boleh terangkan cket..

sipp lah brow....thx ya... kunjungi balik donk.. www.titodesign.co.cc

vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv

thanksss , ur blog helps me a lot's !!

thanks for the tips..hahah

Selain dengan mengganti title meta tag, masih banyak yang bisa dilakukan agar traffic blog meningkat dengan cepat dan bisa dilakukan tanpa mengeluarkan biaya. Mudah-mudahan referensi ini berguna http://tinyurl.com/mybloggingguide

great article – thanks for the insight

xbole lgii..kenapa sy punya xda p'kataan tu!!!

trima khasih bro.... Jasa mu dikenang

dah try,x da keluar EROR pon...by the way thank's a lot :-)

thanks atas infonya mas...
kunjungi juga blog saya mas...

tenkiu! nice info!

tenkiu bro..bleh cuba nih

tq fren.. jasamu dikenang..

http://akudantshirt.blogspot.com/

ye....berjaya... makacihh sifuu..!!

yop terimakasih banyak teman ^_^

baru jer lepas buat..tq

http://boyzonne-hijaurimba.blogspot.com/

siap ..terbaik la....baru jer tkar theme colour....

http://resepiworld.blogspot.com/

Terima kasih atas ilmu yang di berikan... :)

http://kedaiebooksmalaysia.blogspot.com/

thanx for sharing :)

thank...info ni sgt penting utk blogger baru mcm saya

thanks for the sharing

yes...Xiexie! Xiexie nie!

Wa...dahjadi2.... tqvm3... sgt2 suka dgn blog ni... :)

Thanks infonya
Salam Go Blog dari MAHASISWA GO BLOG

Terima kasih sebab kasih info dari
http://batakhack.blogspot.com/

terima kasih atas info.blh visit www.nisasaadiyah.com utk tahu cara letak button buy now and add to cart ke blog anda