Ringankan blog dengan jQuery Lazy Load

Lazy Loader adalah plugin jQuery di mana efek lazy load akan menangguhkan proses loading bagi image yang terdapat pada blog. Efek Lazy load hanya akan berfungsi apabila page di scroll. Image selepas page yang di scroll akan terpapar dengan menggunakan efek jQuery Lazy Load. Untuk melihat Demo, sila klik di sini.

Lazy Load membantu meringankan blog dengan mengurangkan tempoh masa proses loading page pada sesebuah blog terutama pada blog yang banyak memaparkan image gambar ataupun image yang bersaiz besar.

Untuk memasang jQuery Lazy Load di blogspot, ikut beberapa langkah di bawah.

Langkah 1

Login Blogger Dashboard --> Design --> Add A Gadget --> HTML/Javascript.

Copy dan paste kod di bawah pada content HTML/Javascript.

<script src='https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.4.4/jquery.min.js' type='text/javascript'></script>
<script type='text/javascript' src='http://javscript-code.googlecode.com/files/jquery.lazyload.mini.js?ver=1.5.0'></script>
<script type="text/javascript">
jQuery(document).ready(function($){
if (navigator.platform == "iPad") return;
jQuery("img").lazyload({
effect:"fadeIn",
placeholder: "http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/THkEtEOZfrI/AAAAAAAABRo/IARVMD_8TwA/s1600/grey.gif"
});
});
</script>

Akhir, sekali, klik Save.


p/s:

1. Jika tiada sebarang efek berlaku selepas kod di Save, sila paste kod tersebut sebelum atau di atas kod </body> pada script template.

2. Jika tiada seberang perubahan selepas kod di paste di atas atau sebelum kod </body>, sila paste kod tersebut sebelum atau di atas kod </head>
Ringankan blog dengan jQuery Lazy Load

salam..
seronok melihat anda
kembali menulis..
wellcome back Bro..
moga sihat selalu

mas ada wat,tapi tak rasa ringan sgt.leh check singgah,ringan or berat x?

I pun dah try tp tak sure ringan or x. try le singgah n tinggal jejak ringan or x k. thanks!

wow..... sangat2 seronok. terlalu pantas pic2 keluar. tq

wah cepat sangat , , huhu

Maceh... dah berjaya ni... blog ni mmg best, bnyk memberi pengetahuan kepada bloggers..

Nice article thanks for sharing this! I like, I am the first time on this site and am really enthusiastic about and so many good articles. I think it’s just very good. i like this type of articles.

jemput jenguk http://emit2012.blogspot.com

blog awak memberi pengetahuan kepada pembaca, contoh macam saya...terima kasih.

kelihatannya ini aq masuk blog dari Tetangga Negeri Jiran, betul gak ya, salam kenal aja di blog http://kkgpab.blogspot.com

Terima kasih bro..aku cuba buat untuk blog aku..thanks banyak2

Terima Kasih =)

thanks..sudah berjaya walalupun blog saya tk byk sgt pic...

info yang sangat berguna...thanks

thanks...effectiveness :)

Thanka for info.. :-)

thanx ya...sy nak cuba nih :)