Cara pasang fungsi Threaded Comment di Blogspot

Fungsi Threaded comment memudahkan untuk kita menjawab setiap komen yang telah diberikan pada sesebuah posting. Hanya klik pada Reply untuk membalas setiap komen tersebut dan komen yang di reply itu akan berada di bawah setiap komen yang diberikan oleh pembaca. Untuk membina Threaded Comment pada bahagian komen blog anda seperti yang boleh di lihat pada bahagian komen blog ini (sila klik Demo), sila ikut langkah-langkah di bawah.

1. Log in dashboard--> Template --> Edit HTML --> Proceed.

 2. Seterusnya tick "Expand Widget Templates"

 3. Dengan menggunakan keyboard, tekan "Ctrl+F" cari kod ]]></b:skin>

 4. Copy dan paste kod css ini, di atas atau sebelum kod ]]></b:skin>

#comments h4 {
font-size: 24px;
font-weight: normal;
margin: 20px 0;
}

.cm_wrap {
clear: both;
margin-bottom: 10px;
float: right;
width: 100%;
}

.cm_head {
margin: 0;
width: 70px;
float: left;
}

.cm_avatar {
margin: 0;
vertical-align: middle;
border: 1px solid #DDD;
padding: 3px;
background-image: url(http://3.bp.blogspot.com/-PmKxzY3m4xc/TrH6vjTcW7I/AAAAAAAABbU/bjyOcVut-AA/s60/684c851af59965b680086b7b4896ff98.png);
background-position:center;
background-repeat:no-repeat;
width: 35px;
height: 35px;
}

.cm_reply {
padding-top: 5px;
}

.cm_reply a {
display: inline-block;
margin: 0;
padding: 1px 6px;
border: 1px solid #C4C4C4;
border-top-color: #E4E4E4;
border-left-color: #E4E4E4;
color: #424242 !important;
text-align: center;
text-shadow: 0 -1px 0 white;
text-decoration: none;
-webkit-border-radius: 2px;
-moz-border-radius: 2px;
border-radius: 2px;
background: #EDEDED;
background: -webkit-gradient( linear, left top, left bottom, color-stop(.2, white), color-stop(1, #E5E5E5) );
background: -moz-linear-gradient( center top, white 20%, #E5E5E5 100% );
font: 11px/18px sans-serif;
}

.cm_reply a:hover {
text-decoration: none !important;;
background: #ccc;;
background: -webkit-gradient(linear,left top,left bottom,color-stop(.2, #eeeeee),color-stop(1, #cccccc));;
background: -moz-linear-gradient(center top,#eeeeee 20%,#cccccc 100%);;
}

.cm_entry {
padding: 16px;
background: #F7F7F7;
border: 1px solid #E4E4E4;
overflow: hidden;
}

.cm_arrow {
display: block;
width: 9px;
height: 18px;
background: url(http://3.bp.blogspot.com/-NONrBLhghFk/To0nNB1LmkI/AAAAAAAAAI4/CAuzDfYiCiU/s1600/comment-arrow.gif) no-repeat;
position: absolute;
margin-left: -25px;
}

.cm_info {
margin-bottom: 5px;
}

.cm_name {
font-weight: bold;
font-size: 12px;
float: left;
}

.cm_date {
font-size: 10px;
float: right;
font-style: italic;
color: #CCC;
}

.cm_entry p {
margin: 0;
font-size: 13px;
color: #666;
}

.cm_pagenavi {
font-size: 10px;
text-transform: uppercase;
color: #666;
text-shadow: 1px 1px white;
font-weight: bold;
}

.cm_pagenavi a {
color: #666;
text-decoration: none;
padding:10px;
}

.cm_pagenavi a:hover {
text-decoration: underline
}

.cm_pagenavi span {
color: #888;
background: white;
padding: 4px;
border: 1px solid #E0E0E0;
}


5. Seterusnya, dengan menggunakan keyboard, tekan "Ctrl+F" cari pula kod </body>

6. Copy dan paste kod ini, di atas atau sebelum kod </body>
<script type="text/javascript" src="http://javscript-code.googlecode.com/files/threaded%20comment.js"></script>



7. Seterusnya, copy dan paste kod ini pada notepad dan edit pada kod yang di bold merah dengan menggantikannya dengan ID Blog anda.

Contoh ID blog saya : http://www.blogger.com/rsd.g?blogID=2075431096052623527
<div class='comments' id='comments'>
  <a name='comments'/>
  <b:if cond='data:post.allowComments'>
        <h4>
             <b:if cond='data:post.numComments &gt; 0'>
          <b:if cond='data:post.numComments == 1'>
            <span id='cm_total'>1</span> comment
          <b:else/>
            <span id='cm_total'><data:post.numComments/></span> comments
          </b:if>
        </b:if>
        </h4>
     
        <div id='cm_reply_css'></div>
     
        <div class='cm_pagenavi' id='cm_page'></div>
     
        <div id='cm_block'>
            <b:loop values='data:post.comments' var='comment'>
                <b:if cond='data:comment.isDeleted'>
                <b:else/>
             
                    <div expr:id='data:comment.anchorName'>
                        <div class='cm_wrap'>
                            <a expr:name='data:comment.anchorName'/>
                            <div class='cm_head'>
                                <div class='cm_avatar'>
                                    <b:if cond='data:blog.enabledCommentProfileImages'>
                                        <data:comment.authorAvatarImage/>
                                    </b:if>                      
                                </div>
                                <div class='cm_reply'>
<a expr:href='&quot;https://www.blogger.com/comment.g?blogID=2075431096052623527&amp;postID=&quot; + data:post.id + &quot;&amp;isPopup=true&amp;postBody=%40%3C%61%20%68%72%65%66%3D%22%23&quot; + data:comment.anchorName + &quot;%22%3E&quot; + data:comment.author + &quot;%3C%2F%61%3E#form&quot;' onclick='javascript:window.open(this.href, &quot;bloggerPopup&quot;, &quot;toolbar=0,location=0,statusbar=1,menubar=0,scrollbars=yes,width=600,height=500&quot;); return false;'>Reply</a>
                                </div>
                            </div>

                            <div class='cm_entry'>
                                <span class='cm_arrow'></span>
                                <div class='cm_info'>
                                    <div class='cm_name'>
                                        <b:if cond='data:comment.authorUrl'>
                                            <a expr:href='data:comment.authorUrl' rel='nofollow' target='_blank'>
                                                <data:comment.author/>
                                            </a>
                                        <b:else/>
                                            <b><data:comment.author/></b>
                                        </b:if>
                                    </div>
                                    <div class='cm_date'>
                                        <data:comment.timestamp/>
                                        <b:include data='comment' name='commentDeleteIcon'/>
                                    </div>
                                    <div class='clear'/>                                  
                                </div>
                             
                                <p><data:comment.body/></p>
                            </div>
                        </div>
                    </div>
                </b:if>            
     </b:loop>
        </div>

        <div class='cm_pagenavi' id='cm_page_copy'></div>
     
    <b:if cond='data:post.embedCommentForm'>
            <b:if cond='data:post.allowNewComments'>
                <b:include data='post' name='comment-form'/>
            <b:else/>
                <data:post.noNewCommentsText/>
            </b:if>
            <b:else/>
            <b:if cond='data:post.allowComments'>
                <a expr:href='data:post.addCommentUrl' expr:onclick='data:post.addCommentOnclick'><data:postCommentMsg/></a>
            </b:if>
    </b:if>

  </b:if>
  </div>




8. Seterusnya adalah langkah akhir yang merumitkan sedikit. Kembali kepada script template anda. Dengan menggunakan keyboard, tekan "Ctrl+F" cari pula kod <b:includable id='comments' var='post'>

Selepas menjumpai kod tersebut, delete kod-kod yang bermula selepas kod <b:includable id='comments' var='post'> hingga sebelum kod </b:includable>

Contoh:

<b:includable id='comments' var='post'>
<div class='comments' id='comments'>
  <a name='comments'/>
  <b:if cond='data:post.allowComments'>
        <h4>
             <b:if cond='data:post.numComments &gt; 0'>
          <b:if cond='data:post.numComments == 1'>
            <span id='cm_total'>1</span> comment
          <b:else/>
            <span id='cm_total'><data:post.numComments/></span> comments
          </b:if>
        </b:if>
        </h4>
       ------------ Sebahagian daripada kod yang perlu di delete -------------------

      <b:include data='post' name='comment-form'/>
            <b:else/>
                <data:post.noNewCommentsText/>
            </b:if>
            <b:else/>
            <b:if cond='data:post.allowComments'>
                <a expr:href='data:post.addCommentUrl' expr:onclick='data:post.addCommentOnclick'><data:postCommentMsg/></a>
            </b:if>
    </b:if>
  </b:if>
  </div>
</b:includable>




9. Kemudian, copy kod yang telah siap di edit pada notepad ( rujuk langkah ke 7) dan paste pada kod yang telah anda delete pada langkah ke 8 di atas.


<b:includable id='comments' var='post'>
Paste kod yang siap di edit pada notepad di bahagian ini
</b:includable>


10. Akhir sekali, klik PREVIEW. Jika tiada sebarang mesej error terpapar, klik Save.

p/s: 1. Sila pastikan anda membuat backup pada script template sebelum membuat tutorial ini.

2. Pastikan setting Comment Location anda adalah Embedded  (Lokasi Ulasan = Terbenam).

3. Jika avatar(gambar profile) comment tidak berada betul-betul di tengah kotak, sila cari kod css yang seperti ini dan delete.


.avatar-image-container {
margin: .2em 0 0;
}
#comments .avatar-image-container img {
border: 1px solid #eeeeee;
}


4. Kepada sesiapa yang mempunyai masalah ataupun inginkan threaded comment seperti blog ini, sila ke facebook page saya di link ini:
                          http://www.facebook.com/pages/MariBinaBlog/197414523674776
Cara pasang fungsi Threaded Comment di Blogspot

fuhhh berjelaaaa...

aku tangguhkan laaa sesi cubaan ni :D

Salam..
saya baru buat..
JADI :)
terbaikkk Bro..
thanks a lots
:D

@zulkbo

cuma yang saya buat
komen reply tidak berada
di bawah thread pengomen
yang saya reply..ianya terus
ke bahagian bawah seterusnya?

@zulkboPada langkah 6, gantikan kod yang dah di masukkan dalam script template tu dengan kod ini

<script type="text/javascript" src="http://javscript-code.googlecode.com/files/threaded%20comment.js"></script>

as salam..
jadi! tapi ada error. mana pula datang no pengomen kat atas kanan sebelah title? huhu..tak pernah pasang pun fungsi ni masa ubah template asal.

@Подтверждаюw,salam

Cuba tengok semula langkah 7. Cari kod ni dalam script template dan delete.

<h4>
<b:if cond='data:post.numComments &gt; 0'>
<b:if cond='data:post.numComments == 1'>
<span id='cm_total'>1</span> comment
<b:else/>
<span id='cm_total'><data:post.numComments/></span> comments
</b:if>
</b:if>
</h4>

@F.A.R.A.H. deebBaru lepas komen di blog kamu. :P

@DaHLiaCuba dulu baru tau. haha

@Nescafe ais

telah jadi dengan jayanya..
thanks again Bro..he he

Testing video

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=NbEcPHlwZOg[/youtube]

@zulkboAkhirnya berjaya juga.hehe

Dah jadi bro..lama kami cari platform blogspot bole wat mcm wordpress..
thanks bro..:)

sangat bermanfaat..

ish..bnyknya kena edit..kena cari masa yang sesuai ni..minat jgk komen ala wordpress ni..:)

tekan reply napa kuar nie ?

Not Found

Error 404 :((((((

@Nescafe ais

perghh..terbaikk
boleh masuk klip
video pula dalam
kotak komen..erm
:)

@zulkboSaja test bro. Boring tak tahu nak buat apa.hehe

@LiFe KaMiTahniah sebab jadi buat. tak susah pun sebenarnya :D

@derusKalau ada free, cubalah buat yer.

@Azza FirzaKamu salah letak blog ID. Yang ni no blog ID kamu.

2768378918601745152

Cuba delete blog ID yang dah di masukkan dalam sript template tu. Lepas tu ganti dengan no yang baru ni

as salam..
tq. menjadi!! hehe

jap..nak tanya ni. script ni integrated sekali dengan script random post ke? masa cuba edit script ni satu2, bila kita tutup fungsi komen pada blog kan, dengan widget random post tak keluar. mungkin kena asingkan script untuk paparkan komen pada random post widget? sebab bila tutup fungsi komen, widget random post tak keluar.

lagi satu..nak tambah script apa ya untuk jadikan background kat no. pengomen belah kanan atas tu? sayang pula nak buang. haha

tq =)

apa2 pun, nak tanya lagi ni, mana nak letak background

tanay lagi boleh?
mana nak edit gambo pengomen yang tak tick mana-aman akaun.. macam dari anonymous?

nak buang gambo 'putih' tu. tq =)

7. Seterusnya, copy dan paste kod ini pada notepad dan edit pada kod yang di bold merah dengan menggantikannya dengan ID Blog anda.

fuh! langkah 7 nie trus confuse..notepad tu nak cari katne? maklumla..sy nie org baru dalam dunia blogger nie..:P

@DaHLiaperhh macam susah je ek

@ПодтверждаюYang pasal random post tu, scriptnya takder masalah. Ini berkaitan dengan feed. Feed blog kamu redirect ke feedburner. Script tu tak boleh nak quote feedburner.

@mellvioletNote pad tu ada kat Accessories.

Klik Start -> All Programs -> Accessories -> Notepad

@sempoi Cuba dulu bro. Tapi apa-apa hal, kena buat backup script template dulu yer :D

@ПодтверждаюTengok langkah 4. Edit kod yang dah ada dalam script template dan ganti kod yang ini

.cm_avatar {
margin: 0;
vertical-align: middle;
border: 1px solid #DDD;
padding: 3px;
background-image: url(http://img846.imageshack.us/img846/7357/unled1oww.jpg);
background-position:center;
background-repeat:no-repeat;
width: 35px;
height: 35px;
}

@Nescafe aisYang jumlah comment tu patutnya dia duduk atas komen. Bukan kat sebelah title post. Kalau nak edit benda tu, cuba ejast kod css yang ni

#comments h4 {
font-size: 24px;
font-weight: normal;
margin: 20px 0;
}

Salam dimana kita boleh melihat nombor id blog kita? bab susah sikit....

@akuanakpahangWsalam. Cuba log in blog. Lepas tu tengok pada address bar. Kat situ ada tulis blog ID kita

Salam NA... kat situ rupanya.. susah juga nak cari... tadi duk cari2 x jumpa terima kasih byk2 TQ :)

Mcm mne rkk nj masukkn video ekat komen.. try td....xboleh lak NA..

bagus..macam ni senang nak sesi berbalas komen..tak perlu la guna @nama kalau nak berbalas komen yg datang dekat blog kita..nice tips..everyone yg ada blog should do this..(berterabur ayat english)haha

kemah keming.....
jadi kawe buat di blog kawe...

@paihujeyBetul tu. Lebih mudah guna fungsi yang ini :D

This comment has been removed by the author. - Hapus

Menarik..:)
TErima kasih...
saya boleh upgrade untuk kegunaan blog design ni..:)

Nak minta izin untuk copy tutorial boleh?
akan disertakan kredit..:)

@Whitey Mommy
nak tanya lagi..:)
kalau guna fungsi thread ni...
author comment tak boleh nak highlight ek..:)

@Whitey MommyBoleh di highlightkan. Tapi kena tambah kod sikit.

@Nescafe ais
nak tambah kod mana..:)
sebab saya buat ikut tutorial yang biasa buat...tak dapat..:)
Boleh NA tolong?

@Whitey MommySaya dah send di email whiteymommy@yahoo.com

@Nescafe ais
terima kasih NA..:)
sangat2 baik hati..:)

NA,
kalau pakai HTML yang baru tu... date dengan time hilang...
huhuhu
ke boleh buat adjustment ..:)

@Whitey Mommybenda tu memang saya delete. Nanti saya ejast semula dan send

@Nescafe ais
Ok..:)
terima kash ya..
tu la...saya compare..
HTML tu untuk date tu tak de..
saya cuba masukkan..;p
tapi... hanya dapat untuk reader comment je..
tapi author comment tak dapat..:)

terima kasih ya..banyak membantu..:)

Dapat dah..:)
terima kasih banyak2..
Jadi2..:)

terima kasih ya NA ..:)

Salam NA..
ada benda nak tanya..
saya dah email ...
jemput cek email ya..:)
terima kasih...
minta maaf jika ganggu dan menyusahkan...:)

@Nescafe aisNA bleh x bagi kod css untuk border blog ni..cool

berjaya dengan sangat berjaya..terima kasih banyak2..hehe

p/s: macamane plak nak ade background macam komen kat atas ni??

dah jadik.. thanks!! tapi nak tanye, cam mana nak tukar warna box komen tu and nak ganti dengan warna or background lain? cth cam box komen ni, ade background coklat kayu.. thanks.. =)

@Miss Nurul AtikahCuba cari kod ni dalam css.

.cm_entry {

Lepas tu edit pada background:

contoh macam kat bawah ni

.cm_entry {
padding: 16px;
background:url(http://4.bp.blogspot.com/-OMU7D_T8tn8/TroQuqJU8RI/AAAAAAAABcA/uGd-1UPUNkA/s1600/wood135.jpg);

Terima kasih..

berjaya buat walaupun amik masa yg agak lama..

kakyong.com

Terima kasih bro. sekali bikin dah berjaya :D

salam Bro..
saya ada perasan Bro ada
edit sedikit kod css tu kan
dah saya pun edit..jika tidak
pada kotak komen bahagian
Quote tu warna hitam..

Lagi satu paling terbaik
bro dah masukkan alternate
code untuk gambar..mesra SEO
thanks a lot :)

tq...dah jadi dgn jayanya...hehe

kurang phm la bro...
aq buat ta jdi pon...:(

@zulkboTq atas makluman. Saya dah edit semula kodnya.

aduhh...tak ade jalan shorcut ke?

time kasih....sekali try error 44, lepas betulkan terus jadi...alhamdulillah...cuak gila tadi sbb tak pandai main coding..risau kot semua tunggang terbalik plak...:) thanks again!

http://dis-mysimpleworld.blogspot.com

Anonymous
delete

Salam.
Saya cuma nak request, macam mana nak letak ruangan comment di bawak post title ye?

terima kasih byk2 NA...
tutorial ni betul2 membantu.
sekali cuba dah jadi!

slm sggh dr blog sis Izan Ishak...perghhh semput gak nak buat ni.kena tgu off day baru blh fokus nk edit segala html ni ngee ^^.

Anonymous
delete

Haiya...Tak jdi pun...Pning kpl ni dibuatnya...Langkah ke 8 bnyk ssh larh...^_^

salam...

saya dah cuba di blog saya dan menjadi. Tapi macam mana nak ubah background warna pada komen balas dari saya macam di blog ini. Baru nampak kelainan sedikit dari yang lain...:)

as salam....
Dah buat,nampak cam jadi tp xde perkataan reply pun tepi box komen nie....
Tq.

as salam
NA,dah jadi cuma nak ubah background(sama soalan Yus di atas)

Kepada sesiapa yang mempunyai masalah ataupun inginkan threaded comment seperti blog ini, sila ke facebook page saya di link ini

http://www.facebook.com/pages/MariBinaBlog/197414523674776

terima kasih.. alhamdulillah menjadi..
suka sangat :)

thanx bebanyak.....
dah jadik tp nak buat kaler lain2 pulak..... camaner yerk?

@maszmadiSila rujuk di Facebook page saya :)

plz help me, dah rujuk di Facebook page juga, tapi kotak & colour tetap tak kuar2 jugak.shedihh
http://mumyshaneqeisha.blogspot.com

@winSend pada saya full script template format xml kat email nescafeais2@gmail.com

nescafe ais leh tolg kasi kod bagi komen utk mengasingkan warna antra komen admin dgn visitor mcm di blog anda...

@MirulSila rujuk di Facebook page saya.

@Nescafe aisx leh la jadi serabut. Boleh nescafe ais adjust kod kat atas tuh.
maaf lah klau menyusahkn ko jer...:) aku abis pikir dah camner nak adjust kod tuh supaya dpt mmbezakan antara admin dgn visitor..

@Nescafe ais
NA, msh sama la.blh reply, tapi still tak de colour & box cmment tu

@win@momyShaneQeishaKamu tak upload lagi script template yang saya send.

@Mirulcss dan kod html yang saya bagi dalam Facebook page saya tu yang nak bagi membezakan antara admin dan visitor

salam malam erkk tqvm kite sekali buat menjadi.cuma pelik avatar bertimpa kat nama tukang komen.bukan kat kotak yg sepatutnya macam bro NA buat tutorial ni.macam mana ye nak masukkan avatar ke dalam kotak yg sepatutnya ia berada(perghh ayat buku betul ni)

@||aLeaSaRa||Saya tak pasti errornya kat mana sebab saya tengok banyak benda yang dah diedit dalam script template blog kamu. Boleh tak send full scipt template kat email nescafeais2@gmail.com

salam terima kasih ye semalam tlg adjust template.baru je sempat buat entri utk tutorial ni :)

http://born2touchurheart.blogspot.com/2011/12/pasang-threaded-comment-untuk-mudahkan.html

@Nescafe ais
oh ya, sori ya.thanks so much.done oredi.kredit 2 NA
http://mumyshaneqeisha.blogspot.com/2011/12/thank-you-to-nescafe-ais-cara-pasang.html

salam nak tanye la.... kalo sy kan dah edit kat bahagian komen... adkh pe y sy wat 2 akn hlng.... sbb sy mmg dr dl cari tutor ni...sorry sy br je blaja2 wat ni

@yuraW,salam. Betul. apa yang dah di edit tu akan hilang.

Salam NA, saya dah buat jadi..thanks..tapi bila saya ganti code ni kpd code utk bezakan admin tu, ada error la.. cane ek?

@cikpuanhady
bila saya copy code no.7 tu (yg bezakan warna admin), bila save je ada error..

PANJANGNYA....BARU BUAT SEPARUH...TAK JADI PULAK...BUAT TIME ADA MOOD NANTI..HEHE

akhirnya sekali buat terus menajdi..sedang edit2 kaler lak ni

bro, kenapa lepas saya buat tutorial ni, 'comment as' untuk Name/URL dan Anonymus hilang? harap boleh tolong

@mr.dulcetCuba check pada setting comment

kenapa button comment ada dibawah avatar ek? bukan dekat kanan ...

@HafizRahman.com Layout asal memang sama macam gambar diatas. Layout comment blog ni dah di ubah.

terima kasih. selalu dtg cni guna ilmu yg diberikan.

saya nak mintak tolong... lepas saya buat threaded comment ni, kotak komen jadi double ar.. caner nak buang yang lama tu..dah puas try godek2 code tapinya still tak jadi jugak...

www.linazlina.com

@Lin Azlina Send full script template pada saya. Saya tolong editkan.

nescafeais2@gmail.com

salam bro, nak tny, kalau saya nak letak scroll kat threaded komen ni, nak adjust kat mana ek?

thankz... akhir yg menjadi...
walaupun terpaksa cuba byk kali....

Gambar profile comment dlm blog sy tak center laa... sy dah cuba cari kod scc tu... tp x jumpa... kod yg hampir sama kod scc tu pun sy dah cuba delete.. tp gambar profile tu masih tak center...

salam..
macam ada problem je kotak
komen ni hari ni bro..?

Anonymous one
delete

@zulkbo

mengalami masalah yang sama.

yer lah.. kakyong pun..

tp ade stgh blog okay jer..

ade 2 blog yg kakyong customize & masukkan kotak komen ni, okay jer.. tp blog kakyong 2-2 KO.. :(

@zulkbo wsalam

Blogger team dah masukkan threaded comment dalam semua blog yang berplatform blogger. Mungkin ada crash pada scriptnya.

Anonymous one
delete

saya dah tahu kenapa masalah ni berlaku. Ini kerana blogspot dah buat thread komen siap2 dalam blognya jadi kita tak perlu tambah.

baru harini dia buat macam gini jadi kita yang tambah ni ada prob sikit. sapa yang tak tambah apa2 pun dah boleh komen macm thread komen.

boleh rujuk sini :http://www.way2blogging.org/2012/01/exclusive-blogger-to-introduce-new-comment-system-with-threaded-comment-replies.html

@Nescafe ais

jadi supaya tak crash tu upload balik templat sebelum ni ke?

@Anonymous one Betul tu. Harap-harap masih ada lagi backup template yang lama :)

kakyong tukor kan setting ke pop up window.. alhamdulillah, dah okay.. cer cuba

@kakyong Tq kakyong sebab dah jumpa jalan penyelesaiannya :)

@kakyong

terbaiklah kak Yong..
tabik..terima kasih
kita saling membantu :)

slm,
eB nyer cam dh kelam kabut la sampaikan kwn2 x leh komen. tetiber jerk gini. naper yer?. tlg pls. hu3

Dah buat..tapi kenapa yang saya buat tak ada kotak-kotak pada tiap2 komen..lepas tu button reply terletak di bahagian bawah..pening2...

bro, camne nak buang kotak dialog jadi mcm kt blog ni punya?

@Azza Firza

saya pun mengalami masalah yg sama. makan hati sorang2 padahal silap letak ID blog :p

salam.. tumpang tanya... camne nak buat comment macam tuan punya blog ni?? help me encik kofee

Salam. Akhirnya setelah try n error 3 kali menjadik jugak. Nampak kemas n teratur.
Thank you banyak sharekan info ni ek...

Anonymous
delete

@DaHLiaterbaik

nak bagi ada kotak untuk komen tu macamana??

alhamdulillah berjaya buat ! terima kasih banyak2 ! ukhuwah fillah.. ^^

dah dapat buat!!. terima kasih ;)

kt template sy xde pown code nih...

dah berjaya yeay!!! many many thanks!! tapi gambar tiles tu tak center laa.. dah try delete css tu same jugak.. :)

salam
tak berjaya...saya dh pun ikut step by step yg diajar but komen thread tak menjadi :(

terima kasih. jadi. hehe. tp tak boleh ke nak bezakan komen pembaca dengan penulis?

salam...

x jadilah...huhu...x boleh edit apa-apapun. so sy guna je y blogspot bg tu.. sbb tk leh guna html ni,

terima kasih....
cubaan kali ke-2 baru dapat. siap,lawa,sempurna!!
thanks..senang sikit nak balas komen kwn-kwn..

Nice article thanks for sharing this! I like, I am the first time on this site and am really enthusiastic about and so many good articles. I think it’s just very good. i like this type of articles.

terima kasih...dah berjaya.....

Assalamualaikum..bro..
Nak tanya bagaimana nak tukar warna dekat ulasan tu :>>
1-Pengomen warna wood muda .
2-Reply warna selain warna peach muda.

Salam admin..
saye dah buat..menjadi..
tapi kenapa ada double comment ye..?? huhuh

da cuba... tapi xde efek.. **frust

fuhh..jadi pun..tQ~...
:))

Dah cuba. Menjadi. Terima kasih. Cuma kita nak komen yang direply tak duduk di bawah komen tu. Tapii bila di entri ianya ada.

Hmmm, faham ke tak la pernyataan aku di atas ni? :)

macam mana nak bezakan background admin dengan visitor? huu, dah try. takjadi2 jugak. :(

macam mana bak bezakan background admin dgn lain2? dah try2, tapi tak jadi. boleh send kat e-mail saya? misziq_iqlima89@yahoo.com.

nak tanya, boleh x kalo bila reader klik kt komen, trus komen terbukak kt bawah , means x perlu nk kene loading balik.. agak2 boleh ke??

--off topics--

lama uncle tak singgah sini..pe khabar teman? hihihi

tak jadi.. stay kna bukak comment tiap kali nk tngok comment tu. mcm mana nk bt ? klw nk bia comment tu dpt dibaca trus.. tak perlu click apa2?

thanks for making this guide,, sgt membantu!

er,, tak jadik pulak.. tadik ok, pastu tak ok mcm mana tu?

saya kongsi ini di blog. :)

kenapa warna admin dan komentar semuanya sama.

yes, berjaya! thanks a lot bro :)

seronoknye. first time buat dah jadi. terima kasih banyak2 :)

dill.

saya pun buat menjadi setelah berpuluh toturial saya cuba, very interesting & genius!!

thank u so much. really helping.

Anonymous
delete

owh, panjang nye

admin nak tanya kalau x simpan backup....lepas tu dah try benda ni x jadi....mcm mane nak dptkan backup asal..boleh x?

ala...x jadik lagi....

dah buat tapi kenapa tak keluar gambar erk ? blurrr

This comment has been removed by the author. - Hapus

Ape backup ? Tekan bahagian yg mne ?

Alhamdulillah jadi.Hehe.Terima kasih sebab share.Sangat membantu. :)

tak jumpa lah dalam template editor tu.. dah expand dah.. klau adapun.. bukan kod2 di bawah ni...

.avatar-image-container {
margin: .2em 0 0;
}
#comments .avatar-image-container img {
border: 1px solid #eeeeee;
}

@Nescafe ais

nak juga tahu cara nak highlight komen author ni.

jdi tapi, tenguk la.. http://boynakal1.blogspot.com/
x cntik macm bro punya....
ape masalah ni bro???

menjadi,comel comel.tq :)

salam,

saya dah try..berjaya...tapi jadi double la pulak...uhuhu..confuse dah nak delete mane satu..
ohohoh...bleh tolong?

salam.. saya dah try tapi macam ada yang tak kena la.. blh tolong tengok tak

http://inazalina.blogspot.com/2013/01/hanif-idrus-giveaway-2013-segmen.html

lagi satu nak tukar color dari putih ke background gelap sama dgn yang lain mcm mana lak

Tq
Macam dah berjaya ja.
Takda error

macam mana nak buat kotak komen macam kamu..lawa ar..

bro... tak menjadi lah.. apa silap dia eh..? semua step sy ikut. tp x menjadi... ni link blog sy, boleh komen sikit tak..

http://hafizan-malik.blogspot.com/2012/05/cara-mudah-nak-tengok-hantu.html

salam,. utk denim template bole buat x ?

baru lepas buat.. alhamdulillah sekali cuba dah menjadi.. terima kasih ya.. :D

dah berjaya. tapi macam mana nak asingkan kaler untuk komen owner blog . sebab satu kaler jer

@Nescafe aisjadi macam zulkbo dan dah tukar yg langkah 6 tu tapi masih sama. kenapa ye bro?

thanks, saya cuba pasang thread comment

oke....langsung dipraktekin deh mas/mbak .......

saya nak cuba juga, nampak menarik...

terimakasih telah berbagi
semoga bermanfaat

http://hamzahalfarisi.student.ipb.ac.id

Salam Nescafe ais,

Kami da ikut tutorial tapi masih tak menjadi...Minta bantuan bro check apa masalah pada blogskin kami yer...

ASAP..

TQ

@Zul n Azizi Boarding PetsStep 7 macam tak masukkan lagi. Cuba check ada tak div class='comments' id='comments' dalam script tmplate

@Nescafe AisUbah setting pop up komen tu kepada embed below post

Anonymous
delete

Harap dapat tolong ye. haish. tak tahu dah nak buat apa dengan code ni :/