Cara pasang widget Recent comments dengan avatar (image profile) di Blogspot

Recent comments with avatar (image profile) seperti yang boleh anda lihat pada sidebar blog saya adalah widget yang sangat menarik. Widget tersebut kini memaparkan gambar avatar pemberi komen beserta dengan komen ringkas pada post yang berkaitan dalam Blogger.

Untuk memasang widget recent comment dengan avatar ini pada blog anda, sila ikut beberapa langkah di bawah.

Langkah 1

Log in blog > Dashboard > Layout > Add A Gadget. Seterusnya klik pada HTML/Javascript.

Langkah 2

Salin kod di bawah dan paste pada ruang Content HTML/Javascript (rujuk langkah 1).

<style type="text/css">
.recent-comment{
margin-bottom:3px;
padding-bottom:2px;
background-color:#FFF;
border:solid #ddd 1px
}
.recent-comment-ico{
height:26px;
width:26px;
background-color:#FFF;
border:solid #ddd 1px;
float:left;
margin:2px 6px 0px 2px;
padding:2px
}
.recent-comment-body{
padding:3px;
font-size:11px
}
.recent-comment a,.recent-comment a:hover{
font-weight:bold;
font-weight:11px
}
</style>

<script src='http://javscript-code.googlecode.com/files/recentcommentavt.js' type='text/javascript'></script>
Akhir sekali, klik Save.

p/s: Jika kod yang telah di save tidak berfungsi, sila gunakan kod ini (sila klik)
Cara pasang widget Recent comments dengan avatar (image profile) di Blogspot

famous i kejap... nak wat2... :)

thanks atas cara nya gan, saya mau nyoba nih :D

Biar link koment di klik bisa New Tab gimana caranya yah

Terima kasih dah letak mmg best dan terbaik TQ :)

salam..
saya pasang juga di blog
terima kasih..memang menarik
Bro :)

satu nak tanya..
macam mana nak hide
muka dan komen sendiri?

@zulkboTak boleh nak filter komen sendiri :)

@Nescafe ais

Ermm..terima kasih reply
Bro :)

Wah kena cuba ni..

salam Bro, Maaf ganggu lagi. widget ni pasang pun tak mahu jadi juga..

@Captain Wsalam. Cuba guna kod yang ini. Paste dalam HTML/Javascript. Tak payah edit apa-apa. Terus save

<style type="text/css">
.recent-comment{
margin-bottom:3px;
padding-bottom:2px;
background-color:#FFF;
border:solid #ddd 1px
}
.recent-comment-ico{
height:26px;
width:26px;
background-color:#FFF;
border:solid #ddd 1px;
float:left;
margin:2px 6px 0px 2px;
padding:2px
}
.recent-comment-body{
padding:3px;
font-size:11px
}
.recent-comment a,.recent-comment a:hover{
font-weight:bold;
font-weight:11px
}
</style>

<script src='http://javscript-code.googlecode.com/files/recentcommentavt.js' type='text/javascript'></script>

SALAM,

tERIMA KASIH...DPT BUAT..Jadi.

yang recent post boleh terus buat pada java script mcm ni?

wslm.

@Captain Wsalam. Yang recent post tu cuba masukkan lagi sekali. Saya dah uploadkan javascriptnya dalam hosting yang lain. Harap-harap menjadi

Salam bro, nak tanya skit...

1. kod java yang kau bagi dalam ruangan komen tu, boleh ubah tak jumlah patah perkataan utk komen dan saiz gambar?

2. Kalau no 1 tu tak boleh, boleh tak ubah border recent komen macam dalam kod ruangan komen tu...?

Kalau dah reply, bagitau kat ruangan fibox blog saya bleh? :D

tanx!! ingat dah tade blog nie,,haha.. :D

Anonymous
delete

kotak komen ni lagi cun bolih bagi toturialnya :D

@Nescafe ais baik guna code ni..comel..hak..

thanks..cantik (^_^)

salam admin widget nih x boleh dipasang utk domain berbayar ke..dah try buat x dpt..

thankz untuk tuto ini.. =)

mcm mne nk msuk kn lgu dlm blog erk?xtaw la

salam... tqsm... dpt buat dh...

Wah... mantap nih.. terima kasih tak coba dulu...

toce2...boleh buat kat blog

izin copy ilmu nya gan , makasih gan ilmu nya sukses selalu buat agan....!!

wowww ! dah pasang ! hehe

> syok-blogger.blogspot.com

Terima kasih! Intan pon dah pasang kat blog, simple and nice! Jemput singgah :)

thanks for this, saya da pakai. ;)

trmsih rakan sekelian..cuba trus cuba hngga jaya.tqvmc

wah matep nich sob, izin pasang script nya ya sob :)

cantek bro...bnyk info bagus..tq

mantap sob, sudah saya coba dan berhasil

adakah widget recent comment shoutmix ni free atau berbayar?..

Cara ganti bacgrounya gemana neh, newby

M dah pasang..Tq so much..

knpe sye pasang x mnjdi2 ek

Terima kasih,tutorial yang amat berguna bagi saya.

nak tanya, kenapa di blog saya tiada keluar recent comments langsung, walaupun setelah saya tukar link ke blog saya. Boleh tolong cek tak?

Mantab dagh...
saLam kenal..
Mampir Atuh

macam mana kalau kita tk nk guna avatar img..yp just guna bullet ... please ajar...

Salam, terima kasih...

as-salam..cantik.dan suka..baru saja pasang tadi..tqvm

bro kalau pake comment yg da "Reply" kaya recent comments nt gmn caranya?
makasih

@Nescafe ais


thanks \nescafe ais....

pls visit
jendelamayaku.blogspot.com

Salam...


http://jendelamayaku.blogspot.com/


saya pasang di blog saya. tak tau berfungsi ke tak.

xbfungsi la... tp last2 guna y @Nescafe ais bg coding bru ok..
http://ehhijabista.blogspot.com/

Hi all friends,
I think this blog is very good tutorials, easy to read. I believe if you join with threelas via threelas application facebook, then you will gain your ability in blogger.

What you should to do just login threelas app via https://www.facebook.com/appcenter/threelasapp

Threelas app is Facebook application of www.threelas.com, one of the best tutorials for blogger and related around the world. Popular in USA, Europe, Russia, China, Indonesia, and other countries. So, lets join the app, and learn more about blogger more deep on www.threelas.com

Sincerely yours,

Ibnu Syuhada,
Founder of Threelas

cantik sgt! Terima ksh :)

TQ for nice tips & sharing..

kunjungi rizkyynwa.blogspot.com

canteek punya sharing..

Tq...suka sgt...
Salam perkenalan drpd : suteraungu87.blogspot.com

cayalahhhhh
menjadi!!! maseh tau...
follow blog sy gadisfrantique.blogspot.com

Sudah aku pasang,sukses.Tq very much
silahkan berkunjung di blogku
http://santrijadijutawan.blogspot.com

thanks jom lawat blog saya www.nurulasihqah.blogspot.com

@Nescafe ais


sempoi bro nescafe ais...senangg

Assalam..
Kenapa widget komen dah hilang di blogku?
Ada apa2 perubahan ke?
www.teratakusang.com

salam, dah lama saya cari widget ni... terima kasih byk2 admin, jasamu dikenang!

mantap kunjungi gan ke
http://www.cecepdotcom.blogspot.com

thanks... it's usefull informations

Kalau mau pasang di bagian bawah tulisan, pasangnya gimana mas?