Cara pasang widget Recent comments dengan avatar (image profile) di Blogspot

Recent comments with avatar (image profile) seperti yang boleh anda lihat pada sidebar blog saya adalah widget yang sangat menarik. Widget tersebut kini memaparkan gambar avatar pemberi komen beserta dengan komen ringkas pada post yang berkaitan dalam Blogger.

Untuk memasang widget recent comment dengan avatar ini pada blog anda, sila ikut beberapa langkah di bawah.

Langkah 1

Log in blog > Dashboard > Layout > Add A Gadget. Seterusnya klik pada HTML/Javascript.

Langkah 2

Salin kod di bawah dan paste pada ruang Content HTML/Javascript (rujuk langkah 1).


<style type=”text/css”>
.recent-comment{
margin-bottom:3px;
padding-bottom:2px;
background-color:#FFF;
border:solid #ddd 1px
}
.recent-comment-ico{
height:26px;
width:26px;
background-color:#FFF;
border:solid #ddd 1px;
float:left;
margin:2px 6px 0px 2px;
padding:2px
}
.recent-comment-body{
padding:3px;
font-size:11px
}
.recent-comment a,.recent-comment a:hover{
font-weight:bold;
font-weight:11px
}
</style>

<script src=’http://javscript-code.googlecode.com/files/recentcommentavt.js’ type=’text/javascript’></script>

Akhir sekali, klik Save.

p/s: Jika kod yang telah di save tidak berfungsi, sila gunakan kod ini (sila klik)

Join the Conversation

79 Comments

  1. @Captain Wsalam. Cuba guna kod yang ini. Paste dalam HTML/Javascript. Tak payah edit apa-apa. Terus save

    <style type="text/css">
    .recent-comment{
    margin-bottom:3px;
    padding-bottom:2px;
    background-color:#FFF;
    border:solid #ddd 1px
    }
    .recent-comment-ico{
    height:26px;
    width:26px;
    background-color:#FFF;
    border:solid #ddd 1px;
    float:left;
    margin:2px 6px 0px 2px;
    padding:2px
    }
    .recent-comment-body{
    padding:3px;
    font-size:11px
    }
    .recent-comment a,.recent-comment a:hover{
    font-weight:bold;
    font-weight:11px
    }
    </style>

    <script src='http://javscript-code.googlecode.com/files/recentcommentavt.js&#39; type='text/javascript'></script>

  2. Salam bro, nak tanya skit…

    1. kod java yang kau bagi dalam ruangan komen tu, boleh ubah tak jumlah patah perkataan utk komen dan saiz gambar?

    2. Kalau no 1 tu tak boleh, boleh tak ubah border recent komen macam dalam kod ruangan komen tu…?

    Kalau dah reply, bagitau kat ruangan fibox blog saya bleh? 😀

  3. Hi all friends,
    I think this blog is very good tutorials, easy to read. I believe if you join with threelas via threelas application facebook, then you will gain your ability in blogger.

    What you should to do just login threelas app via https://www.facebook.com/appcenter/threelasapp

    Threelas app is Facebook application of http://www.threelas.com, one of the best tutorials for blogger and related around the world. Popular in USA, Europe, Russia, China, Indonesia, and other countries. So, lets join the app, and learn more about blogger more deep on http://www.threelas.com

    Sincerely yours,

    Ibnu Syuhada,
    Founder of Threelas

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *