Syarat-syarat membuka kedai 1 Malaysia




DEFINISI

Konsep KR1M adalah untuk menjual barangan keperluan pada harga sehingga 50% lebih rendah berbanding barang sama yang berjenama,
namun kualiti tetap diutamakan.

Tanda niaga‘Kedai Rakyat 1 Malaysia’ serta jenama produk‘1 Malaysia Kedai Rakyat’ telah didaftarkan sebagai hak milik Kerajaan.

SYARAT PENYERTAAN

Mana-mana syarikat / koperasi / individu yang ingin menjalankan operasi KR1M adalah tertakluk kepada peraturan-peraturan berikut:

Pendaftaran Perniagaan
Perniagaan perlu didaftarkan di bawah Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) / Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM).

Pemilikan Perniagaan
- Syarikat / Koperasi / Enterpris adalah 100% ekuiti / saham /milik warga negara Malaysia.

Modal
Keperluan modal minima adalah dalam bentuk tunai atau  bank guarantee atau debentur atau lain-lain instrumen kewangan seperti berikut:



Saiz Premis
(kaki persegi)
Modal
(RM)
1,500
460,000
3,500
650,000



Penentuan Lokasi
Penentuan lokasi serta keluasan premis KR1M akan dimuktamadkan oleh Kerajaan.

SYARAT OPERASI

1. Pengusaha bertanggungjawab sepenuhnya ke atas operasi perniagaan termasuk menanggung segala kos/caj berkaitan pengendalian KR1M
seperti bayaran utiliti, cukai, lesen, gaji pekerja, sewa kedai dan lain-lain.
2. Perlu menjual kesemua produk 1Malaysia Kedai Rakyat pada setiap masa beserta dengan barang keperluan harian yang ditetapkan.
3. Harga jualan produk di KR1M mengikut harga yang ditetapkan.
4. Menggunakan sistem Point Of Sale (POS) yang ditetapkan.
5. Mempunyai talian internet untuk pengendalian P.O.S.
6. Susunatur (layout & planogram) mengikut garis panduan yang ditetapkan seperti di Lampiran 1.
7. Mempamerkan papan tanda mengikut spesifikasi KR1M seperti di Lampiran 2.
8. Menggunakan Standard Operating Procedure (SOP) yang ditetapkan.
9. Waktu operasi perniagaan adalah bermula dari pukul 7.00 pagi hingga 11.00 malam setiap hari.
10. Mematuhi undang-undang dan peraturan-peraturan yang dikeluarkan oleh Kerajaan dari masa ke semasa.
11. Kesediaan untuk beroperasi di mana-mana lokasi yang ditetapkan oleh Kerajaan.


TATACARA PERMOHONAN

Borang permohonan boleh didapati di Ibu Pejabat KPDNKK Putrajaya, Pejabat PDNKK Negeri dan Cawangan atau dimuat turun dari laman
sesawang Kementerian di www.kpdnkk.gov.my (Garis Panduan Pembukaan Dan Operasi, Borang Permohonan)

Semua permohonan hendaklah dihantar kepada Ibu Pejabat KPDNKK Putrajaya / Pejabat PDNKK Negeri / Cawangan atau secara online.

   Alamat Ibu Pejabat KPDNKK adalah seperti berikut:
   Kementerian Perdagangan Dalam Negeri,
   Koperasi dan Kepenggunaan
   Delivery Management Office (DMO)
   Aras 5, Blok Menara, No.13, Persiaran Perdana, Presint 2
   Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan
   62623 Putrajaya.
   Tel : 603-8882 6948/6253/6940
   Faks : 603-8882 6227
   Email : kr1m@kpdnkk.gov.my 

Alamat Pejabat PDNKK Negeri / Cawangan boleh didapati daripada laman sesawang www.kpdnkk.gov.my


PERTIMBANGAN PERMOHONAN

Pertimbangan Jawatankuasa adalah berdasarkan kepada senarai semak dan kelayakan pemohon mengikut syarat-syarat yang ditetapkan.
(Senarai semak adalah seperti di Lampiran 4);


KEPUTUSAN PERMOHONAN

Surat makluman keputusan kepada pemohon akan dikeluarkan dalam tempoh tiga (3) hari selepas keputusan dibuat oleh Jawatankuasa.

Pemohon yang berjaya akan diberi taklimat mengenai syarat-syarat operasi dan perlu menandatangani Surat Akujanji / Perjanjian.




{ 44 comments.. read them below or add one }

Iza Teratak Usang Iza Teratak Usang 6:35 PM
Assalam..
Kat T.Intan belum ada lagi..
Blog Sensasi Blog Sensasi 12:05 PM
nak buka satu lah KR1M nih
ris-famili.blogspot.com ris-famili.blogspot.com 8:10 PM
Maha gak modal awal ni.
Kena simpan semua gaji utkbeberapa tahun baru boleh dapat modal.
Rasa-rasa kalau buka dalam Suria KLCC atau Berjaya Times Square berbaloi ke?
tips4techs tips4techs 11:20 AM
Nice article thanks for sharing this! I like, I am the first time on this site and am really enthusiastic about and so many good articles. I think it’s just very good. i like this type of articles.
Shah Ril Shah Ril 10:48 PM
mak aii modal, macam nak bukak supermarket, hehe.. orang kaye jer la yang boleh berniaga nampaknya... http://www.facebook.com/kualakangsar.perak
AnonymousAnonymous 12:46 AM
BOLEH X KALAU BUDGET TU RENDAH CKIT DALAM 50,000 KEBAWAH
asmanizamasmanizam 10:02 AM
Shah Ril...sy setuju kenyataan awk....
ayu ibrahim ayu ibrahim 1:35 PM
setuju dgn shah ril .. modal byk tu..org kaya je la yg bole bkk.. huuhuhuhu
AnonymousAnonymous 3:15 PM
Bb kate pepatah org kaya bertambah kaya la mcm ni
AnonymousAnonymous 8:35 PM
org kaya semakin kaya, org miskin jd pengguna jer la, bagi la peluang kpd yg kurg berkemampuan utk menjana pendapatan, modal nk dekat setengah juta mana nk cari? 10 tahun simpan tak payah makan pon tak berbaloi,
D&D  Megah Enterprise, Beaufort SabahD&D Megah Enterprise, Beaufort Sabah 7:30 PM
Tok wan
Minat ada tapi tak do peluang sebab model tinggi sangat...nak buka kat kampung konon sbb kat sini tak nampak KR1M...tinggal nama je org miskin tak peluang buka niaga....jadi penguna KR1M je le...
AnonymousAnonymous 5:52 PM
salam...modal terlalu banyak tetapi boleh dipertimbangkan lagi...bawa berbincang dengan PM kita..PM kita kan baik..dia akan bantu raykat malaysia..tambah2 orang melayu 1 bangsa dengan kita..
nurin qwin nurin qwin 4:49 PM
ingat nk buka perniagaan nih but modalnya trlalu mahal...kata nak majukan rakyat malaysia yg kurang berkemampuan namun hakikatnya pluang terbuka luas unt org yg brkemmpuan sj..yg sderhana pandang dan lihat sjla yek...
AnonymousAnonymous 9:37 PM
Mak hai... modalnya bukan main tinggi sekali.. ini bkn nak tolong golongan kurang kemampuan.. tapi nak menambahkan kekayaan org yang sudah kaya.. Apalah.. nak tolong rakyat konon...
AnonymousAnonymous 9:53 PM
mcm mane klu nk bukak kt kmpung klu modal perlu hmpir stgh juta?klu kerajaan blh bg pnjaman kpd orang yg berminat nk buka KR1M ni ok jgk,klu cm ni orng yg kaya makin kaya lah,xde peluang untuk orang yg kurang modal terutama bangsa melayu sendiri..
AnonymousAnonymous 8:54 AM
Ingatkn KR1M dpt bantu golongan pendapatan rendah untuk memulakan perniagaan...modal pun dekat 1/2juta...nampak gaya melayu malaysia pun suatu hari leh jadi macam rakyat melayu Singapura..hidup susah atas tanah air sendiri. Ekonomi 90% dikuasai bangsa bukan melayu.Bila agaknya peluang untuk orang melayu berjaya??
AnonymousAnonymous 12:17 PM
mahal gila modal dia...hukkk22
lechumi dulasinatan lechumi dulasinatan 10:23 PM
nak buka salon satu malaysia boleh?
lechumi dulasinatan lechumi dulasinatan 10:24 PM
mmg minat nak buka salon tp cam mana nak mohon?
Ghaz Ghaz 2:26 PM
Francais Kedai Farmasi (Konsep Francais Percuma)

Peluang memiliki Francais kedai Farmasi dengan serendah RM5,100 (Daftar RM100, Produk Cosway RM5,000)!

(Konsep Fraincais Percuma) = Semua kos operasi untuk francais kedai Farmasi seperti pengubahsuaian, sewa, utiliti & stok yang dianggarkan berjumlah RM800k - 1,000k akan ditanggung sepenuhnya oleh Syarikat.

Keuntungan adalah dari jualan kedai Farmasi + juga dari Network marketing (konsep MLM).

Syarikat Cosway sedang aktif melebarkan rangkaian francais Kedai Farmasi diseluruh negara hingga tahun 2015.
Rebut peluang francais ini!

H/p: 013-392 1369
Email: nanyfirzani@gmail.com
Siti Azni (Nani) - Shah Alam
Berminat - Talifon atau Sms atau Email, saya akan hubungi untuk beri details ataupun temujanji untuk melihat sendiri konsep kedai Cosway Farmasi di Kelana Jaya atau Putra Jaya!!!
zam zam 8:53 PM
hmm..harga modal tu hampir2 boleh buka stesyen minyak ni...
Winalicious Boutique Winalicious Boutique 4:20 PM
assalam.kepada iza teratak usang...di teluk intan dah ade kr1m dkat jlan simpang nk msuk selabak..lame ade dah.tp better g TF je..brbaloi2...
AnonymousAnonymous 4:43 PM
salam satu malaysia...saya pernah berniaga kedai runcit pengalam selama 3tahun..saya ingat dengan bantuan kedai 1malaysia ini..dapat membantu saya untuk perkembangkan lagi perniagaan saya...tapi dengar dan lihat sendiri angka modal hampir 1/2juta mana lah saya mampu..macam mana saya nak memajukan lagi perniagaan saya kalu macam ini....seorang suami isteri yang hanpa tidak dapat membuka kedai satu malaysia kerana kami tak mampu....
SAMRAH SAMRAH 12:28 PM
Salam satu Malaysia...kepada rakan2 semua... KR1M itu amat berbaloi dgn RAKYAT DIDAHULUKAN... So kenapa nak peningkan kepala.. Kalu berminat dalam bis peruncitan.. Saya boleh kongsi... Bgmnpun Anda boleh memiliki kedai yg lebih cantik dgn harga 1%dari kedai KR1M..

Call saya 0139021215 ChexMart..
Saya sedia membantu Anda... Jika Anda sanggup untuk bantu diri Anda sendiri..
Mulakan langkah bijak sementara kotar belum penuh... BERTINDAK AWAL AKAN MENJAMIN / MELAYAKAN ANDA MEMILIKI KEDAI YG NILAINYA HAMPIR
RM 1 Juta. Projek ini kami namakan " SETUJA KEEMASAN."
Drina Marya Drina Marya 5:56 PM
http://kahwinthaibest.blogspot.com/
cte whida cte whida 2:04 PM
teringi sangat nak buka kedai rakyat 1malaysia ni tapi tapi kalu modal tu sendiri yg punya al kisah nya ke inginn tu kompom x sampai lah..huhu
siti siti 9:23 PM
habis nama jer kedai rakyat 1 M tapi hanya org kaya jer yang boleh buka
fauziana zainal fauziana zainal 1:51 PM
ala....kalo tak pun try search station rakyat atau U station....modal pon rendah ...mcm station rakyat ada jual gak brg2 1 malaysia....modal paling rendah 15k je..huhuhu
ParTnEr... ParTnEr... 9:53 AM
bole buat loan rasernya kalu permohonan diluluskan..
ketikketok ketikketok 10:57 PM
Sertai kami di 1kubsb untuk diskaun dan rebat tunai koperasi tuan/puan.
RedDiamond Rd RedDiamond Rd 10:24 PM
modal trlalu byak mcm mna buat...hnya org kaya je yg mmpu,,,
pak aldy medan pak aldy medan 9:43 PM
#


1.
pak aldy medan21 Mei 2013 06.20

Saya sangat berterimah kasih banyak kepada AKY DARMO atas bantuan AKY saya sudah bisa membayar semua hatang2 orang tua saya bahkan saya juga sudah punya usaha kecil2an sendiri itu semua berkat bantuan AKY DARMO yg telah memberikan anka jitunya kepada saya dan alhamdulillah berhasil,,ramalan AKY DARMO meman memiliki ramalan “GHOIB” yang dijamin 100% tembus,jika anda mau bukti bukan kata2 silahkan anda hubungi AKY DARMO di nope 082**357**407**154 http://prediksitogeljitusgphk.blogspot.com
BalasHapus
#
pak aldy medan26 Mei 2013 04.24

#

Saya sangat berterimah kasih banyak kepada AKY DARMO atas bantuan AKY saya sudah bisa membayar semua hatang2 orang tua saya bahkan saya juga sudah punya usaha kecil2an sendiri itu semua berkat bantuan AKY DARMO yg telah memberikan anka jitunya kepada saya dan alhamdulillah berhasil,,ramalan AKY DARMO meman memiliki ramalan “GHOIB” yang dijamin 100% tembus,jika anda mau bukti bukan kata2 silahkan anda hubungi AKY DARMO di nope 082**357**407**154 http://prediksitogeljitusgphk.blogspot.com
Hapus
#
pak aldy medan26 Mei 2013 04.09

Hapus
Balasan

1.
pak aldy medan21 Mei 2013 06.20

Saya sangat berterimah kasih banyak kepada AKY DARMO atas bantuan AKY saya sudah bisa membayar semua hatang2 orang tua saya bahkan saya juga sudah punya usaha kecil2an sendiri itu semua berkat bantuan AKY DARMO yg telah memberikan anka jitunya kepada saya dan alhamdulillah berhasil,,ramalan AKY DARMO meman memiliki ramalan “GHOIB” yang dijamin 100% tembus,jika anda mau bukti bukan kata2 silahkan anda hubungi AKY DARMO di nope 082**357**407**154 http://prediksitogeljitusgphk.blogspot.com
Wan Farouk Wan Farouk 10:31 AM
mcm bukak kedai 7e jgak...sebijik syarat2 die..hik3..
Haris Lawiya Haris Lawiya 12:56 PM
@Shah Rildiorg nak bank guarantee je klu yg xde duit.. Pe ssh pakcik aku manager bank
anis sofea anis sofea 3:31 PM
hai saya juga minat nak buka kedai 1M ni .kedai ada tapi modal takdop.so saya nak sewa je le kedai tu.kawasan kubang kerian kota bharu.apa2 tel saya 019 9534566
Nafiza HeadScarf Nafiza HeadScarf 12:10 PM
salam... kunjungi toko online kami www.nafizaheadscarf.com
ada update koleksi jilbab terbaru.. happy shopping
SAG One-Stop Shop SAG One-Stop Shop 10:03 PM
@Wan Farouk Tapi sekurangnya 7e pon tak semahal ni, sekitar RM250K jek. Modal KR1M ni dah mcm harga nak bukak stesen minyak Petronas ni, MyDin mampu la nk bukak byk KR1M ni.. Makin kayaaa...
Ibni_lockbonu Ibni_lockbonu 8:41 PM
Niaga burger lagi bagus la klu camni..
Ainn Amani Shafie Ainn Amani Shafie 8:45 PM
Incik Ibni_lockbonu, awat x add wechat aq??..Ant Marlina..add naa
Ainn Amani Shafie Ainn Amani Shafie 8:45 PM
Awat xda lockbonu kat wechat?..
AnonymousAnonymous 2:11 PM
macam mana ya nk join
AnonymousAnonymous 8:56 AM
Alahai mahal bebono mcam nk mulakn pernigaan if begini. nk bantu sapo ni? org kaya jalh org miskin u all pembeli jalh. Mcam nk maju ni!
AnonymousAnonymous 4:30 PM
sy dh kerja retail ni hampir 15 tahun..minat jga nk ada kr1m tapi modal!!org kaya je yg mampu.
Unknown Unknown 4:00 PM
Saya nak buka kedai 1m area kl x der ker yg modal 15k-20k klau sampai 500k x mmpu la klau ada call saya mmng betol2 berminat sambil tlong org dapat untung sikit2 jd la lama2 jd gunung call no ni 01131398193