Waspada Perisian Antivirus Tiruan


Kali ini saya akan membawa pembaca sekalian kepada satu isu yang saya kira ramai yang telah sedia maklum tapi kurang mengambil perhatian iaitu kewujudan perisian2 palsu di internet terutamanya perisian antivirus. Pernahkah semasa anda melayari internet tiba – tiba muncul pop-up windows yang menyatakan PC anda sudah terkena virus dan harus di scan pada masa itu juga? Ini adalah salah satu tanda – tanda wujudnya antivirus palsu.

Di dalam dunia Virus – Antivirus (security), program seperti ini termasuk dalam kategori Rogue Security Program, iaitu perisian yang menyamar sebagai antivirus yang telah menjumpai virus di komputer anda dan memaksa anda untuk membeli perisian tersebut dengan cara penipuan. Kepada pengguna yang tertipu anda mungkin bukan sahaja kehilangan wang tetapi komputer anda mungkin akan diinstall virus , trojan, spyware dan sebagainya.

1) JANGAN MUDAH PERCAYA : Jangan mudah percaya dengan apa yang anda jumpai di internet. Pengodam akan menggunakan pelbagai helah halus untuk menghantar virus bagi mencuri maklumat atau merosakkan komputer pengguna. Minta pendapat pakar IT sekiranya anda berasa ragu – ragu dengan apa yang anda jumpai.

2) PASTIKAN KOMPUTER ANDA DILINDUNGI : Pastikan antivirus komputer anda sentiasa dikemaskini sentiasa. Pastikan juga antivirus komputer anda dapat berfungsi dengan baik. Ini adalah untuk membolehkan antivirus dapat mengesan kehadiran sebarang aktiviti yang mencurigakan.

3) JANGAN MUDAH MEMBERIKAN MAKLUMAT PERIBADI : Perisian seperti ini kadangkala meminta kita untuk memberikan maklumat peribadi sebagai pendaftaran untuk menggunakan perisian palsu tersebut. Jangan mudah memberikan maklumat peribadi anda , ini kerana maklumat tersebut mungkin akan dimanipulasi oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.

Kesan sekiranya anda tidak berwaspada :

1) KOMPUTER AKAN DIMASUKI VIRUS : Mungkin adakalanya kita tidak sedar mengenai kesan sekiranya kita tidak berhati – hati akan antivirus palsu ini. Jika kita mengikuti kehendak perisian palsu tersebut dengan menekan butang ”OK” yang kita lihat diskrin mungkin perisian tersebut sedang mengimbas komputer kita namun disebaliknya ia sedang memasukkan sejumlah Trojan ke dalam PC kita.

2) MAKLUMAT PERIBADI AKAN DIEKSPLOTASI : Bagi anda yang sewenang-wenangnya memberikan maklumat peribadi mungkin akan terdedah dengan risiko pengeksplotasian maklumat oleh pihak yang tidak bertanggungjawab. Perkara ini adalah sangat serius dan maklumat peribadi kita mungkin boleh digunakan oleh pihak tertentu untuk melakukan jenayah.

3 ) KOMPUTER AKAN TERDEDAH KEPADA RISIKO KEROSAKAN : Virus yang telah memasuki komputer melalui cara penipuan ini akan menyebabkan komputer akan terdedah kepada risiko kerosakan.

Kesimpulan, setiap hari kita akan sentiasa menggunakan internet sebagai satu medium untuk kita menyelesaikan tugasan harian. Namun kita selaku pengguna bijak haruslah berwaspada dengan perkara – perkara yang ditawarkan di internet agar kita tidak mudah ditipu dan menyebabkan komputer kita terdedah kepada bahaya.
Waspada Perisian Antivirus Tiruan


{ 9 comments.. read them below or add one }

Iza Teratak Usang Iza Teratak Usang 10:29 PM
Assalam..
memang kena hati2 betul ni..
ris-famili.blogspot.com ris-famili.blogspot.com 8:06 PM
Bahaya ni. kena pasang antivirus yg bagus spt MSE.
tips4techs tips4techs 11:19 AM
Nice article thanks for sharing this! I like, I am the first time on this site and am really enthusiastic about and so many good articles. I think it’s just very good. i like this type of articles.
Laurie Gina Laurie Gina 9:35 AM
Hai admin, mohon izin untuk sy share yer :) nnti sy creditkan ke blog ni :_ makseh :)
irsah irsah 6:04 AM
Blog walk... Memang banyak taktik dan pendekatan masa kini. Diharap kita semua peka dan berhati2. Entri sangat informatif dan panduan terbaikkk...
Kazen Kazen 9:51 PM
apa2 pun ak xguna anti virus pape dah skrang...lagi aman je rase kalu dulu pakai anti virus slalu tkut2..haha...thanks for this entry bro
antos antos 1:29 PM
Terimakaseh telah menuliskan informasi ini, salam kenal
Kazen Kazen 10:50 PM
adeh lame xberupdate nie bro...busy ke...?
Jemput bro..mane tau leh pakai dot com ke pasni>


2nd Years Anniversary Event| Jom join! >>
Give Away Domain First !
Follow 100 Blog Part 3
Segmen Kau Blogger Ku Blogger
shraqs shraqs 12:19 AM
mencegah lebih baik drp merawat... :)