Skim Rumah Pertamaku (SRP)


Skim Rumah Pertamaku (SRP) –Skim Rumah Pertamaku telah diumumkan dalam Bajet 2011 untuk membantu golongan muda  yang baru bekerja dan berpendapatan tidak lebih daripada RM3,000 sebulan untuk memiliki rumah pertama mereka.

Skim ini membolehkan golongan muda untuk mendapat pembiayaan sehingga 100% daripada institusi-institusi kewangan untuk membeli rumah pertama mereka tanpa perlu membayar 10% wang pendahuluan.


Kerajaan telah mengumumkan dalam Bajet 2013 yang had pendapatan kasar  akan ditingkatkan dari RM3,000 kepada RM5,000 sebulan dan beberapa kriteria kelayakan tertentu akan dimansuhkan berkuat kuasa dengan serta merta. Perubahan akan berkuatkuasa pada 1 Januari 2013.

Harta Yang Layak
  • Harta kediaman yang terletak dalam Malaysia
  • Nilai minimum hartanah RM100,000
  • Nilai maksimum hartanah RM400,000
  • Dihuni oleh pemilik (pembeli mestilah menghuni kediaman berkenaan)
Skim ini hanya terhad kepada pekerja di dalam sektor swasta sahaja.

Daftar Online

Maklumat lanjut mengenai pinjaman boleh diperoleh di bank-bank terbabit atau layari laman web www.srp.com.my.


{ 11 comments.. read them below or add one }

Kai Chi Theng Kai Chi Theng 5:18 PM
Hi there, I am writing on behalf of Weeclicks Network Sdn Bhd. We like to consider advertising on your website. Please email us at [email protected] to discuss further. Thank you.
Capo Grande Capo Grande 9:50 PM
This comment has been removed by the author.
Capo Grande Capo Grande 9:52 PM
saya rasa lebih baik diberi harga rumah yang murah supaya semua orang mampu memilikinya...macam dasar Libya, 1 keluarga 1 rumah...barulah betul pada pandangan saya..

Kegagalan Sebuah Penswastaan
MultiSyz MultiSyz 3:16 PM
kalau saya laki bini meniaga sendiri dan pendapatan kami 4500 sebulan,tak boleh apply skim ni kan??apa beza orang yang keje swasta pastu apply skim ni dan dapat rumah,lepas tu berhenti kerja..wat keje sndiri.sama macam saya kan????platform je berbeza??????????sape2 tlg jawab!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Asmida Junos Asmida Junos 10:13 AM
assalammualaikum n slmt pagi... sy nk tanya, kalau saya msih bujang n perdapatan sebulan dalan rm 1200 boleh memohon x skim nie?
Ainur Sarah Ainur Sarah 6:07 PM
tak ada pon borang dalam web ni.....
AnonymousAnonymous 6:47 PM
tlda pon borang dlm web nie yg sya blh apply utk rumah
AnonymousAnonymous 1:49 PM
Mana saya boleh dapat borang mahon?Atau ada telefon kakaitangan yang boleh tolong saya?Sebab ini skim rumah pertama saya.
Thanks to help
AnonymousAnonymous 10:59 PM
Mcm mne nak mohon yeee mintak tunjuk ajar..........
Ady Adiep Ady Adiep 1:48 PM
Klau mcm sy bkreja buruh lyak ke mrmohon....gji bru rm1500...sy da brkawin ank tiga org....xmmpu lg nk sewa rmah org,sewa sje da 600 blom mkan minum dan brang kperluan yg lain...mohon bntu 0173959737
asmawee mawie asmawee mawie 12:06 AM
Saya ingin memiliki rumah sendiri,, (rumah pertama ku)tetapi sy tak pandai nk mendaftar melalui on line,boleh tak beritahu sy di mana sy boleh berurusan,, sy duduk area kuala lumpur,, tolong ye