Semak Online Bacaan Terkini IPU Jerebu – Indeks Pencemaran Udara

» Bacaan Terkumpul Indeks Pencemaran Udara » Maklumat Umum Indeks Pencemaran Udara
Julat Masa / Time Range : [12:00AM – 05:00AM] | [06:00AM – 11:00AM] | [12:00PM – 05:00PM] | [06:00PM – 11:00PM]  
Status Indeks Pencemaran Udara (IPU

Semakan secara online Indeks Pencemaran Udara di Malaysia. 

IPU dikira berdasarkan cerapan data dari stesen pengawasan kualiti udara automatik yang dikawal secara jarak jauh. Proses cerapan memerlukan kitaran masa selama 1 jam yang lengkap sebelum bacaan IPU dipaparkan. Sebagai contoh, bacaan IPU pada jam 7 pagi hanya akan lengkap selepas 1 jam cerapan iaitu pada jam 8 pagi sebelum dapat dikemaskini di laman APIMS
TERKINI: Punca kebakaran hutan di Indonesia

  • Semakan kawasan Titik Panas (Hot Spot)
  • Langkah mejaga kesihatan kesan akibat jerebu
  • Semak IPU jerebu terkini
  • Semakan bacaan status Indeks Pencemaran Udara terkini
  • Join the Conversation

    156 Comments

      1. Kenapa indeks ipu dah tak boleh cek online? Kenapa tak update tarikh? Kenapa tak bagi tengok?ipu tinggi pun dikata rendah.

        1. Sakit la hati ya allah !!!!! Kat luar jerebu dh kemain xnmpk mlm pon putih je pening kpala bile bau bile cek indeks 111* sakit hatila ya allah kerajaan mmg dh mlmpau dh mcm2 buat kt rakyat smpai mcm ni skali dibuatnya tol,cukai pintu,kos sara diri,gst, apa lgi ya allah tlg la tunjuk kt kerajaan ni najib ni xsedar2 lgi….

        2. Sakit la hati ya allah !!!!! Kat luar jerebu dh kemain xnmpk mlm pon putih je pening kpala bile bau bile cek indeks 111* sakit hatila ya allah kerajaan mmg dh mlmpau dh mcm2 buat kt rakyat smpai mcm ni skali dibuatnya tol,cukai pintu,kos sara diri,gst, apa lgi ya allah tlg la tunjuk kt kerajaan ni najib ni xsedar2 lgi….

          1. kenal ALLAH tak???Dialah yg buat jerebu ni bukan kerajaan.why don't kau doa supaya jerebu ni surut dari kau memaki najib or kerajaan

          2. Jgn salahkan orng lain je..kau cermin diri kau dlu bru tngok orng lain..kau asyik nk slhkan kerajaan je..kau jadi pemimpin dlu la bru tau mcm mane susah nk jdi seorang pemimpin

          3. ad org mrh la org kutuk kerajaan. Der, org ni bkn nk maki hamun kat najib tu je..die dok ckp psl kerajaan gaji nk tinggi tp sistem & brng2 y digunakan tuk cek indeks IPU ni x relevan lngsung..ko sndiri tgk setara ke keadaan kt luar tu dgn bacann y kite dpt? 1++ x logik k..klu x dri ketuanya y brmaslah cmne negara nk maju..

          4. mereka bukan penjilat, wahai saudara…. tp malas nak tgk org Islam yg suka menunding jari…… last2 kereta pancit pun salah NAJIB kan…. jadi renung2kan…salah ko la x jadi PM…. salah ko la x masuk UMNO sokong org lain….. salah ko jugak la x daftar jadi calon parlimen… dan salah ko jugak la yg pergi bayar tol, gst,… bagi makan duit dekat kerajaan…. ha… jadi x payah tunding jari la… insafi diri dulu…. dr bahasa pun tau x insaf2…..

          5. Kau jadi pm dlu la bru tau mcm mane..ingt senang ke..gune akal la..die dh jdi pemimpin kite kite follow jela bnde yg baik..bende buruk jgn la amik..tegur elok2..kau ingat kau perfect..jgn jdi rakyat yg bodoh nk slhkan pemimpin je..slhkan diri sendiri dlu..dlm islam pon ade ckp..jgn slhkan orng..slhkan diri kite atas ape yg berlaku kat dunia nie..sbgai contoh klau smpah merata2 tue amua slh rakyat sendiri yg suke sngt buang smpah..jdi muhasabah diri..jgn slhkan orng je..sepatutnye kau sebagai rakyat tlong pemimpin..bgi cadangan ke nie x ni slh la tu slh la last2 kau sendiri yg slh

          6. Mengapa salahkan Najib? Jerebu mungkin disebabkan pihak Indonesia atas sebab kebakaran hutan. Bukan mahu membelah mana-mana pihak. Tetapi kita manusia dan jerebu ialah salah satu ujian yang diberikan oleh Allah S.W.T . Sekian, Terima Kasih

    1. SEMOGA PENDUDUK DI MALAYSIA KURANGKAN PEMBAKARAN TERBUKA. SEMAKIN BERTAMBAH JEREBU. TIDAK ELOK UNTUK PERNAFASAN. AKTIVITI LUAR JUGA DINASIHATKAN AGAR DIKURANGKAN.ALWAYS CHECK BACAAN IPU DI KAWASAN ANDA.(PELAJAR SMK JALAN REKO,KAJANG)

    2. banyak dah dpat pnyakit , jerebu pun da makin tebal . ambil lah tindakan! tutup skola ataupun bekalan mask stiap murid ni diam je? 😒

    3. saya sebagai bapa kepada anak saya , saya mencadangkan untuk menutup sekolah untuk sementara waktu kerana jerebu yang terlampau tebal ia boleh menyebabkan pelajar-pelajar mendapat penyakit seperti batuk,asma dan sebagainya .

        1. knp kene tunggu kerajaan jgak.kau ingat kerajaan mmg nk jaga jerebu je?? apakata kau pergi indon then marah perdana menteri indon

    4. Salam sejahtera semua,
      Saya sebagai rakyat Malaysia ingin memohon kepada anda semua supaya menghentikan pembakaran terbuka, berhentilah merokok, juga jika kita menggunakan kenderaan seelok-eloknya berkongsilah dengan orang bagi mengurangkan asap terlepas di udara…..
      ~wannie^.^~

        1. Ya Allah,selamatkan lah negara kami Malaysia.Amin….Exam akhir tahun nak dekat dah ni.(Pelajar SMK(p)Air Panas Kuala Lumpur) p/s macam mana nk check ipu?

      1. bacaan yang tertera di JAS tak sama yang digambarkan seperti apa yang dilihat di kaw Petaling Jaya pkl 6.00pm
        …jarak penglihtan 300m-400m…bangunan sekitar pun dah kabur …

    5. Selangor tahap baik? Dekat sini dah tak nampak apa dah. Asap tebal sangat. Macam tak betul je bacaan tu. Yang latest takde ke?

    6. Adakah pelajar yg tinggal asrama perlu balik pada hari ini?sedangkan bacaan ipu di kawasan asrama dan skolahnya adalah sngt tidak baik??mohon kementerian jelaskan..trima kasih

    7. Penduduk di Tanjong Malim nie xdpt ape2 keistimewaan ke?IPU KT SINI DH 145…x kn nk bukak skolah jugak…ingat kt Perak xde Org ke?Please kementerian beri perhatian skit kt Tanjong Malim

    8. Sy rasa pelik….kwsan tempat tinggal sy sekitar bandaraya melaka amat tebal dan jelas jerebunya, sampai sakit tekak sbb bau asap yg amat kuat dan mata pun rs pedih tp bila semak ipu cuma sekitar 100 shj…betul ke ni??

    9. saya harap supaya masyarakat akan lebih prihatin terhadap kesihatan ketika jerebu dan galakkan penggunaan mask dan jgn ambil mudah supaya semuanya dalam keadaan baik baik sahaja In Sya Allah Amin…

    10. Mohon pihak berwajib mendapatkan maklumat tepat dari pihak Majlis Daerah Tangkak atau D.O sendiri berhubung keadaan jerebu di kawasan Tangkak ini…keadaan jerebu disini telah bertambah serius,jarak penglihatan turun kepada 300-400 meter sahaja..merbahaya kepada pengguna jalan raya,mohon tindakan segera dari pihak berwajib.
      Terima kasih

    11. Saya sebagai bapa kepada anak saya.saya memohon untuk sekolah di Malaysia semua di tutup disebabkan jerebu yang tebal mohon jangan di abaikan kementerian
      HARAP MAKLUM

    12. Musykil dgn bacaan IPU yg tertera. Rasanya kesan jerebu pd hr ni di Johor lebih teruk drp smlm dan thp penglihatan makin terhad tp bacaannya cuma tahap kuning. Bacaan yg dikeluarkn oleh UTHM rasanya lebih tepat. Skrg ni pun dah rasa sesak nafas.

    13. SEKOLAH DI SELURUH MELAKA PATUT DITUTUP ESOK….SBB JEREBU SEKARANG MAKIN MENEBAL SEKARANG….KESIHATAN PELAJAR PERLU DIUTAMAKAN

    14. Rsenye tanjung bidara nie jerebunye dh sme mcm semlm..apsl plak bukak sekolah..kecian ngn ank2 sekolah..bg ler cut.. check ipu pun bru 130…betul ke nie..

      1. Kan..berpinar mata.. ingtkn perasaan sy je.. huhu.. apakah ini sebenarnya tanda kiamat? Kuar asap dari bumi 40 hr

    15. Kesihatan pelajar perlu diutamakan. Segera ambil tindakan..
      jika pelajar tidak sihat, pelajar tidak akan pergi ke sekolah, jika tidak ke sekolah maka akan jadi x pndai, jika tidak pandai mcm mana nk lulus peperiksaan yg akan tiba, kalau pelajar gagal akan gelap masa dpn utk berjaya, jika pelajar tidak berjaya bagaimana anak muda ini hendak memajukn negara pada masa hadapan. Oleh itu, kita hendaklah belajar sendiri dirumah membuat membaca buku dan membuat latihan sendiri dirumah ketika penutupan sekolah buat sementara waktu ini.. (pelajar SmkBU)

    16. Jerebu di Kota Tinggi Hari ini 01/10/2015 lebih teruk dari semalam – 30/09/2015. Tapi sekolah di buka. Memang terbaliklah Law Malaysia ni. Tak teruk suruh cuti. Teruk suruh sekolah. pagi tadi sampai tak nampak jalan, samapi sekarang kol 8:45 am. Jabatan Pendidikan Daerah tak pantau ke?

    17. Jarak antara Gelang Patah dan Kota Singa ibarat JUST A STONE THROW ONLY..bacaan disini bawah 100..tapi jiran kita bacaannya lebih 200..pihak berkaitan ..biarlah telus dan jujur..umumkan bacaan sebenar..!..berita.ntv7 semalam ..cuma umumkan bacaan ipu di jb adalah tidak sihat..tanpa beritahu bacaan sebenar…sebagai ibu bapa…saya terpaksa menyuruh anak anak saya supaya tidak ke sekolah hari ini disebabkan bacaan PSI yg tinggi…bukan nak melawan kehendak kementerian…tapi kesihatan anak ..saya utamakan dulu..up date bacaan lembab..!

    18. Kawasan p.klang sangat teruk….kabur penglihatan….kehadiran murid pun dah kurang sikit….pedih mata dan batuk pula…..tapi bacaaan pula indeks tak tetu pun ….macamana niee…

    19. Catatan IPU yng diambl stiap hri adalah DLM thap berbahaya tetapi disebbkn xnak merosotkan ekonomi ngra mrka hanya catat sbgai tidak sht….ini jga menyebabkan rmai pljar jatuh sakit

    20. Bacaan ipu di port dickson cuma 130 tapi realiti di port dickson lebih teruk daripada gelombang jerebu yang pertama 190. Betul ke tidak bacaan ipu ni??? Ke main tembak je???

    21. Betul ke yg bacaan ipu di malaysia x tepat..maksud sye kalau bacaan dh sampai 300 tpi malaysia tunjuk ipu 100 lebih shj..apakah yg akan berlaku kalau ipu tidak tpt..kerajaan mesti ambil berat.Sekolah perlu cuti jika ipu lebih 100.Ini kerana jika 100 lebih pun,asap dh tebal sangat.Kalau saya berdiri kt tingkat atas skolah..perghh jerebu tebal sangat2..Untuk pengetahuan..sye penduduk shah alam

    22. keadaan udara sangat tidak sihat.. penglihatan juga agak kurang jelas terutama ketika memandu..

    23. PT3 tinggal seminggu je lagi , jerebu masih berterusan . Kesihatan diorang mesti terganggu sepatutnya mereka ni harus di beri lebih perhatian oleh pihak berkuasa

    24. Kalu sya jd Pm sy isytihar darurat kemudian arahkan askar hantar semua tahanan imigresen Indonesia pulang dgn segera utk padamkan kebakaran di negara mereka. Bia nmpk seperti act of war sekalipun asalkan tahun depan tidak berlaku lg kejadian seperti ini

    25. Kenapa kerajaan tak beli alat sedut asap jerebu? Mengapa di bazirkan 2.6 billion wang rakyat ke 1MDB yang tiada hasilnya hingga hari ini? Alangkah baiknya jika duit itu digunakan untuk membeli alat sedut asap jerebu. Rakyat juga yang mendapat manfaatnya.

    26. Budak2 cuti yg bekerja ni bernafas melalui GAJI ke hidung, bagi lag warga kerajaan n swasta cuti stop productivity for one two days, bergilir2 apa kata survey,

      1. Saya setuju tu, walaupun byk sekolah2 ditutup, pekerja2 lain datang bekerja seperti tukang kebun dll..kasihan mereka bekerja sambil memakai 'mask;.Dan bagi jabatan2 lain termasuk kerajaan dan swasta jg boleh diberikan cuti atau diganti dgn waktu yg sesuai(jika gejala jerebu berkurangan).KESIHATAN AMAT DIUTAMAKAN ketika ini.

    27. pagi ini bila semak bacaan ipu di semenanjung pahang, johor, n9 , tganu dan kelantan bacaanya bawah 100 tapi kenapa yg lain cuti kecuali kelantan???????

    28. 0-50…baik, 50-100…sederhana..100-200…tidak sihat…200-300..sgt tidak sihat..kebanyakkan ipu 100 n keatas tu tidak sihat….tidak sihat boleh kerja ke bole skolah ker…oh my malaysia!!!

    29. Bacaan ipu dorg ni mmg syok sendiri je…bila jerebu nmpak kurang skit…ipu nye turun mendadak…bila jerebu semakin menebal…naiknye 1,2 je….

    30. haha aq suke denga ayat ni >budak skola jer ade peparu,pekerja ni benafas pakai ape (insang)<…nk tergelak dibuatnye ….pikir la klau ade 300 skola dalam 1 negeri cukup .ke nk sumbat bebudak ni sume dlm host, aduh hai try think outside the box..

    31. Sekarang ni.. Kwasan dkt Perak ni jerebu makin tebal.. Tapi kenapaa bacaan IPU rendah pulak?? Bila kluar rumahh, badan2 hbis gatal.. Mcm mana pelajar2 nk sekolah esok?? Ktrang xnk plajr2 nty jatuh sakit akbt jerebu ni.. Mohon ambil tindakan yg sewajarnya..

    32. Jerebu menebal dkt Perak ni.. Keluar Rumah..jadi gatal2 habis .. Tpi ipu rendah.. Macam MNA pljar2 nk skolah?? Cuma xnk dorng sakit je

    33. Apsal bangang sangat manusia dlm jabatan ni.. measure index pakai serombong hidung dieorg ke..? Kalau aku lempang sorg2.. mau berasap pipi masuk statistic jerebu..

    34. Kenapa bacaan dah bertukar td masa pkl lima Selangor shah Alam 140 ..knp jd 128 pula…mmmm betul ke tak betul ni

    35. Sekarang bacaan IPU Puchong /UPM ( PutraJaya ) 116* … sedangkan semalam waktu yg sama bacaan 220* …. bacaan ne betul ke salah ..

    36. jerebu vs hujan ..apa akan jadi ..tetap jugak sama sbb angin monsun menolaknya…aduhai
      .sabar jela gamaknya.������angkara siapa lah tu..��������������������������

    37. bg la cuti..xkn xde mata nk menilai..jerebu tu bknny putih tp dh kuning..sia2 ja blajar smpai luar ngara tp x pndai mnilai..take note plizzz..

    38. Johor, Kedah, Kelantan, Melaka, Negeri Sembilan, Pahang, Perak, Perlis, Pulau Pinang, Sabah,Sarawak, Selangor, Terengganu, Wilayah Persekutuan, Kuala Lumpur, Labuan,

    39. Jerebu ni sngt2 menganggu kami.Pelajar sekolah x dpt nk pegi sekolah..kami x dpt nk buat aktiviti luar..harap pihak kerajaan dpt menangani masalah jerebu dgn kaedah yg lebih efektif..kebelakangan ni HUJAN PUN XDER…TOLONGLAHH..AMBIL TINDAKAN YANG KERAS..PELAJAR2 TIDAK DPT ILMU JIKA X PEGI SEKOLAH…LGI2 ADE PEPERIKSAAN YG SUSAH2 BGI MEREKA..PT3 LAH APELAH..ISHHH

    40. Inilah petanda akhir zaman…klau korang x pcaya..cuba tgok dlm Al-Quran…surah Ad-dukhan..tgok terjemahannya…

    Leave a comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *