Semak Online Bacaan Terkini IPU Jerebu - Indeks Pencemaran Udara

» Bacaan Terkumpul Indeks Pencemaran Udara » Maklumat Umum Indeks Pencemaran Udara
Julat Masa / Time Range : [12:00AM - 05:00AM] | [06:00AM - 11:00AM] | [12:00PM - 05:00PM] | [06:00PM - 11:00PM]  
Status Indeks Pencemaran Udara (IPU

Semakan secara online Indeks Pencemaran Udara di Malaysia. 

IPU dikira berdasarkan cerapan data dari stesen pengawasan kualiti udara automatik yang dikawal secara jarak jauh. Proses cerapan memerlukan kitaran masa selama 1 jam yang lengkap sebelum bacaan IPU dipaparkan. Sebagai contoh, bacaan IPU pada jam 7 pagi hanya akan lengkap selepas 1 jam cerapan iaitu pada jam 8 pagi sebelum dapat dikemaskini di laman APIMS
TERKINI: Punca kebakaran hutan di Indonesia
  • Semakan kawasan Titik Panas (Hot Spot)
  • Langkah mejaga kesihatan kesan akibat jerebu
  • Semak IPU jerebu terkini
  • Semakan bacaan status Indeks Pencemaran Udara terkini
  • Semak Online Bacaan Terkini IPU Jerebu - Indeks Pencemaran Udara


    { 156 comments.. read them below or add one }

    su mei Xie su mei Xie 4:43 PM
    baik untuk makluman orang ramai.
    Jehan Jehan 7:35 PM
    Ya Allah
    Berikanlah kami kesihatan yang baik semasa kedaan yang sukar ini. Kami memohon dariMu ya Allah
    AnonymousAnonymous 11:57 AM
    SEMOGA PENDUDUK DI MALAYSIA KURANGKAN PEMBAKARAN TERBUKA. SEMAKIN BERTAMBAH JEREBU. TIDAK ELOK UNTUK PERNAFASAN. AKTIVITI LUAR JUGA DINASIHATKAN AGAR DIKURANGKAN.ALWAYS CHECK BACAAN IPU DI KAWASAN ANDA.(PELAJAR SMK JALAN REKO,KAJANG)
    Masyarakat prihatin Masyarakat prihatin 1:16 PM
    Bacaan IPU area Bukit Rambai Melaka utk pukul 1 masih belum update ker? Jerebu makin tebal......
    AnonymousAnonymous 9:41 PM
    Kesihatan pelajar perlu diutamakan. Segera amik tindakan
    AnonymousAnonymous 11:36 PM
    banyak dah dpat pnyakit , jerebu pun da makin tebal . ambil lah tindakan! tutup skola ataupun bekalan mask stiap murid ni diam je? 😒
    Unknown Unknown 12:52 AM
    saya sebagai bapa kepada anak saya , saya mencadangkan untuk menutup sekolah untuk sementara waktu kerana jerebu yang terlampau tebal ia boleh menyebabkan pelajar-pelajar mendapat penyakit seperti batuk,asma dan sebagainya .
    Hakim Amri Hakim Amri 6:36 AM
    Alhamdulillah at least cuti..hem
    AnonymousAnonymous 7:03 AM
    Alhamdulilah cuti , akhir , ny ..
    haslizam haslizam 10:14 AM
    jerebu makin kuat dari hari ke hari hujan pun tak turun
    AnonymousAnonymous 8:38 PM
    YA ALLAH,ENGKAU TURUNKANLAH HUJAN SELAMA SEMINGGU DENGAN SELEBAT-LEBATNYA.
    ammar haikal ammar haikal 6:41 AM
    ya allah bagilah tiada jerebu di cheras tolong
    AnonymousAnonymous 9:27 PM
    Salam sejahtera semua,
    Saya sebagai rakyat Malaysia ingin memohon kepada anda semua supaya menghentikan pembakaran terbuka, berhentilah merokok, juga jika kita menggunakan kenderaan seelok-eloknya berkongsilah dengan orang bagi mengurangkan asap terlepas di udara.....
    ~wannie^.^~
    AnonymousAnonymous 2:11 PM
    kesihatan murid sekolah perlu diutamakan.
    Shafiq Jamsari Shafiq Jamsari 2:49 PM
    Merenung ke luar jendela
    Jerebu menutup kalbu
    Huda Samsudin Huda Samsudin 4:10 PM
    mcm xbtl je bacaan nie...kat luar dh thp xnmpk ape tp reading moderate ...
    SHEERINA SHEERINA 8:22 PM
    bacaan yang tertera di JAS tak sama yang digambarkan seperti apa yang dilihat di kaw Petaling Jaya pkl 6.00pm
    ...jarak penglihtan 300m-400m...bangunan sekitar pun dah kabur ...
    AnonymousAnonymous 10:11 PM
    IPU di Segamat , johor lum update ke?
    AnonymousAnonymous 11:37 PM
    kerajaan sepatutnya bagi cuti pd budak2 sekolah🙏🏻 pls be nice to childrens
    AnonymousAnonymous 8:00 AM
    Selangor tahap baik? Dekat sini dah tak nampak apa dah. Asap tebal sangat. Macam tak betul je bacaan tu. Yang latest takde ke?
    AnonymousAnonymous 11:00 AM
    Adakah pelajar yg tinggal asrama perlu balik pada hari ini?sedangkan bacaan ipu di kawasan asrama dan skolahnya adalah sngt tidak baik??mohon kementerian jelaskan..trima kasih
    AnonymousAnonymous 4:54 PM
    budak sekolah jela yang ada hidung
    AnonymousAnonymous 7:14 PM
    Penduduk di Tanjong Malim nie xdpt ape2 keistimewaan ke?IPU KT SINI DH 145...x kn nk bukak skolah jugak...ingat kt Perak xde Org ke?Please kementerian beri perhatian skit kt Tanjong Malim
    AnonymousAnonymous 7:21 PM
    Jerebu makin kuat...laporan tidak tepat...kaw Pantai Tg Bidara jarak penglihatan makin kurang
    Junaidah Leman Junaidah Leman 7:45 PM
    Sy rasa pelik....kwsan tempat tinggal sy sekitar bandaraya melaka amat tebal dan jelas jerebunya, sampai sakit tekak sbb bau asap yg amat kuat dan mata pun rs pedih tp bila semak ipu cuma sekitar 100 shj...betul ke ni??
    Alie Alie 8:16 PM
    . . . Membuat kerosakkan dibumi Allah oleh tangan tangan manusia
    AnonymousAnonymous 9:01 PM
    saya harap supaya masyarakat akan lebih prihatin terhadap kesihatan ketika jerebu dan galakkan penggunaan mask dan jgn ambil mudah supaya semuanya dalam keadaan baik baik sahaja In Sya Allah Amin...
    AnonymousAnonymous 9:39 PM
    Keadaan jerebu di bandaraya melaka semakin tebal dan amat membimbangkan..Sila Ambil Tindakan Segera..
    AnonymousAnonymous 2:52 AM
    Mohon pihak berwajib mendapatkan maklumat tepat dari pihak Majlis Daerah Tangkak atau D.O sendiri berhubung keadaan jerebu di kawasan Tangkak ini...keadaan jerebu disini telah bertambah serius,jarak penglihatan turun kepada 300-400 meter sahaja..merbahaya kepada pengguna jalan raya,mohon tindakan segera dari pihak berwajib.
    Terima kasih
    jchey jchey 8:28 AM
    Di Muar dah tahap kelabu asap tebal tapi bacaan ipu baru 103.... betul ke ni....?

    .
    AnonymousAnonymous 10:29 AM
    Kesihatan pelajar perlu diutamakan. Segera ambil tindakan
    AnonymousAnonymous 12:01 PM
    Mesin tahun 90an bang
    abd sukor othman abd sukor othman 4:44 PM
    Mesin mencersp jerebu pun dah naik biul
    Chai Min Chun Chai Min Chun 5:25 PM
    di melaka jerebu dia tebal baru 138 ? betul keh [email protected]@
    AnonymousAnonymous 9:36 PM
    Saya sebagai bapa kepada anak saya.saya memohon untuk sekolah di Malaysia semua di tutup disebabkan jerebu yang tebal mohon jangan di abaikan kementerian
    HARAP MAKLUM
    abang canyon abang canyon 1:20 PM
    haha,dengan budak sekolah pon nk berkira
    AnonymousAnonymous 3:06 PM
    Jerebu teruk .....omg......jaga kesihatan yer......
    AnonymousAnonymous 3:11 PM
    Bacaan IPU Segamat ....johor lum update ker?
    AnonymousAnonymous 3:12 PM
    Sy harap semua org jaga kesihatan .....
    zam zam 5:00 PM
    Musykil dgn bacaan IPU yg tertera. Rasanya kesan jerebu pd hr ni di Johor lebih teruk drp smlm dan thp penglihatan makin terhad tp bacaannya cuma tahap kuning. Bacaan yg dikeluarkn oleh UTHM rasanya lebih tepat. Skrg ni pun dah rasa sesak nafas.
    Am Ash Am Ash 5:43 PM
    Gila apa jrebu dh ilg bnjur plak ish2 agak2 leee
    AnonymousAnonymous 6:19 PM
    IPU di kota tinggi berapa ?
    AnonymousAnonymous 7:08 PM
    kat banting macam kat dalam awangan
    AnonymousAnonymous 8:29 PM
    banjir lah pulak Malaysia nnti , agak2 la pun huhu^
    afiqafiq 8:44 PM
    SEKOLAH DI SELURUH MELAKA PATUT DITUTUP ESOK....SBB JEREBU SEKARANG MAKIN MENEBAL SEKARANG....KESIHATAN PELAJAR PERLU DIUTAMAKAN
    AnonymousAnonymous 10:33 PM
    Rsenye tanjung bidara nie jerebunye dh sme mcm semlm..apsl plak bukak sekolah..kecian ngn ank2 sekolah..bg ler cut.. check ipu pun bru 130...betul ke nie..
    AnonymousAnonymous 1:10 AM
    macam mana dengan keadaan di Selangor sekarang
    AnonymousAnonymous 7:22 AM
    ia betul tu bacaan cam tak betul pada hal terok betul keadaan kt luar
    Kyo Kusanagi Kyo Kusanagi 8:49 AM
    bgus jerebu ni. jrg jrg kita dpt. ms ni la ramai igt tuhan. klau duk senang lenang ada igt tuhan ka..selawat pd Nabi pn kdg kdg je
    Nina Ikmal Nina Ikmal 9:33 AM
    It's horrible. Limited visibility and you can smell the smoke in the air. Advisable to wear a mask if you need to go outdoors.
    AnonymousAnonymous 10:21 AM
    oooo...budax sekolah jaa yg sakit aaaa
    Aizah Aizah 11:39 AM
    jerebu makin teruk.. berpinar2 je mata .. Ya Allah lindungilah kami..
    AnonymousAnonymous 12:11 PM
    Asap dah tebal nie kat pelabuhan klang.........betulke bacaan nie
    AnonymousAnonymous 9:26 PM
    Jerebu semakin menebal sekolah perlu di tutup esok

    OliverQueenOliverQueen 9:30 PM
    Kesihatan pelajar perlu diutamakan. Segera ambil tindakan..
    jika pelajar tidak sihat, pelajar tidak akan pergi ke sekolah, jika tidak ke sekolah maka akan jadi x pndai, jika tidak pandai mcm mana nk lulus peperiksaan yg akan tiba, kalau pelajar gagal akan gelap masa dpn utk berjaya, jika pelajar tidak berjaya bagaimana anak muda ini hendak memajukn negara pada masa hadapan. Oleh itu, kita hendaklah belajar sendiri dirumah membuat membaca buku dan membuat latihan sendiri dirumah ketika penutupan sekolah buat sementara waktu ini.. (pelajar SmkBU)
    AnonymousAnonymous 10:09 PM
    Maca mana di bahagian segamat,Kluang?
    AnonymousAnonymous 8:40 AM
    Jerebu di Kota Tinggi Hari ini 01/10/2015 lebih teruk dari semalam - 30/09/2015. Tapi sekolah di buka. Memang terbaliklah Law Malaysia ni. Tak teruk suruh cuti. Teruk suruh sekolah. pagi tadi sampai tak nampak jalan, samapi sekarang kol 8:45 am. Jabatan Pendidikan Daerah tak pantau ke?
    lee fiz lee fiz 12:20 PM
    Biasa la Malaysia selagi org tak mati mereka buat bodo je....
    Aina Umairah Ahmad Taufeq Aina Umairah Ahmad Taufeq 12:55 PM
    semakin teruk jerebu ni....Kuala Lumpur...
    Acil Hussain Acil Hussain 1:07 PM
    Jarak antara Gelang Patah dan Kota Singa ibarat JUST A STONE THROW ONLY..bacaan disini bawah 100..tapi jiran kita bacaannya lebih 200..pihak berkaitan ..biarlah telus dan jujur..umumkan bacaan sebenar..!..berita.ntv7 semalam ..cuma umumkan bacaan ipu di jb adalah tidak sihat..tanpa beritahu bacaan sebenar...sebagai ibu bapa...saya terpaksa menyuruh anak anak saya supaya tidak ke sekolah hari ini disebabkan bacaan PSI yg tinggi...bukan nak melawan kehendak kementerian...tapi kesihatan anak ..saya utamakan dulu..up date bacaan lembab..!
    Vasantha Malar Vasantha Malar 1:51 PM
    Yalah sekitar pelabuhan klang pun terlalu teruk.....kabur penglihatan.....hadiran murid pun teruk tapi bacaan tak teruk pula cantik je....
    AnonymousAnonymous 1:53 PM
    Kawasan p.klang sangat teruk....kabur penglihatan....kehadiran murid pun dah kurang sikit....pedih mata dan batuk pula.....tapi bacaaan pula indeks tak tetu pun ....macamana niee...
    ruzaini amy ruzaini amy 9:35 PM
    adakah sekolah di melaka cuti pada 02/10/2015
    AnonymousAnonymous 11:14 PM
    Catatan IPU yng diambl stiap hri adalah DLM thap berbahaya tetapi disebbkn xnak merosotkan ekonomi ngra mrka hanya catat sbgai tidak sht....ini jga menyebabkan rmai pljar jatuh sakit
    AnonymousAnonymous 9:21 PM
    Sye demam akibat jerebu!!!Kenapa jerebu selalu muncul sejak tahun lps..
    AnonymousAnonymous 10:47 AM
    Muar sgt xjelas pemandangan..how the ipu just eighty something....is that real?
    Shahril Shahril 11:07 AM
    Kerajaan...tolonglah lapor yg sebenar...jgn nak menipu je...ini melibatkan kesihatan org ramai...
    AnonymousAnonymous 12:38 PM
    Kenapa indeks ipu dah tak boleh cek online? Kenapa tak update tarikh? Kenapa tak bagi tengok?ipu tinggi pun dikata rendah.
    Alia Azman Alia Azman 1:38 PM
    Kat shah alam jerebu semakin tebal tp tak de pun info kat tv berapa ipu hari ini tak faham lah......
    ikan ikan 4:20 PM
    Bacaan ipu di port dickson cuma 130 tapi realiti di port dickson lebih teruk daripada gelombang jerebu yang pertama 190. Betul ke tidak bacaan ipu ni??? Ke main tembak je???
    Ryewon306 Ryewon306 7:26 PM
    Advisable to all of u wearing mask.. d haze gettin worse --''
    Nur Sakinah Nur Sakinah 7:29 PM
    Dah laaa dah nak spm. lagi berapa hari je... pt3 pon just around the corner... hurm.. Ada hikmah disebalik perkara yang berlaku... #pray4malaysia
    AnonymousAnonymous 9:15 PM
    Sedih dohhh
    Aq dah berhari2 tak kebah dri demam slesema.....
    Huhuhuhuh
    abd sukor othman abd sukor othman 10:10 PM
    Hari ni pihak berwajib cuti sebab tu ipu tak update
    AnonymousAnonymous 10:30 PM
    Betul ke yg bacaan ipu di malaysia x tepat..maksud sye kalau bacaan dh sampai 300 tpi malaysia tunjuk ipu 100 lebih shj..apakah yg akan berlaku kalau ipu tidak tpt..kerajaan mesti ambil berat.Sekolah perlu cuti jika ipu lebih 100.Ini kerana jika 100 lebih pun,asap dh tebal sangat.Kalau saya berdiri kt tingkat atas skolah..perghh jerebu tebal sangat2..Untuk pengetahuan..sye penduduk shah alam
    AnonymousAnonymous 5:17 AM
    Sakit la hati ya allah !!!!! Kat luar jerebu dh kemain xnmpk mlm pon putih je pening kpala bile bau bile cek indeks 111* sakit hatila ya allah kerajaan mmg dh mlmpau dh mcm2 buat kt rakyat smpai mcm ni skali dibuatnya tol,cukai pintu,kos sara diri,gst, apa lgi ya allah tlg la tunjuk kt kerajaan ni najib ni xsedar2 lgi....
    AnonymousAnonymous 5:18 AM
    Sakit la hati ya allah !!!!! Kat luar jerebu dh kemain xnmpk mlm pon putih je pening kpala bile bau bile cek indeks 111* sakit hatila ya allah kerajaan mmg dh mlmpau dh mcm2 buat kt rakyat smpai mcm ni skali dibuatnya tol,cukai pintu,kos sara diri,gst, apa lgi ya allah tlg la tunjuk kt kerajaan ni najib ni xsedar2 lgi....
    AnonymousAnonymous 5:38 AM
    keadaan udara sangat tidak sihat.. penglihatan juga agak kurang jelas terutama ketika memandu..
    AnonymousAnonymous 6:13 AM
    PT3 tinggal seminggu je lagi , jerebu masih berterusan . Kesihatan diorang mesti terganggu sepatutnya mereka ni harus di beri lebih perhatian oleh pihak berkuasa
    TemenggungNegara TemenggungNegara 8:35 AM
    Assalamualaikum
    Kenapa bacaan ipu tak diambil dari jam 6ptg-6pg?mohon pihak berwajib perbaiki masalah teknikal tersebut.tq
    Unknown Unknown 12:34 PM
    saya lalu di jambatan ke 2 muar, tak nampak 500 meter di hadapan, tapi bacaan IPU 90 an je.........
    AnonymousAnonymous 1:45 PM
    Ya Allah,selamatkan lah negara kami Malaysia.Amin....Exam akhir tahun nak dekat dah ni.(Pelajar SMK(p)Air Panas Kuala Lumpur) p/s macam mana nk check ipu?
    AnonymousAnonymous 2:26 PM
    Kalu sya jd Pm sy isytihar darurat kemudian arahkan askar hantar semua tahanan imigresen Indonesia pulang dgn segera utk padamkan kebakaran di negara mereka. Bia nmpk seperti act of war sekalipun asalkan tahun depan tidak berlaku lg kejadian seperti ini
    AnonymousAnonymous 3:48 PM
    Hhaha.. Kan..kesian la kat bdk skola mcm sya nii:-P
    AnonymousAnonymous 3:49 PM
    Xyah update laa.. Org sgamat xde peparu
    AnonymousAnonymous 3:49 PM
    Sedap suara bang :-*
    AnonymousAnonymous 3:51 PM
    No comment.. Saya bdk skola.. Hahahaha
    AnonymousAnonymous 4:37 PM
    Kenapa kerajaan tak beli alat sedut asap jerebu? Mengapa di bazirkan 2.6 billion wang rakyat ke 1MDB yang tiada hasilnya hingga hari ini? Alangkah baiknya jika duit itu digunakan untuk membeli alat sedut asap jerebu. Rakyat juga yang mendapat manfaatnya.
    AnonymousAnonymous 6:13 PM
    Betul ke di selangor cuti dua hari ? Mean.. isnin sampai selasa ?
    AnonymousAnonymous 11:25 PM
    Anda sebenarnya yg x sedar2. Kesian.....
    AnonymousAnonymous 11:25 PM
    Budak2 cuti yg bekerja ni bernafas melalui GAJI ke hidung, bagi lag warga kerajaan n swasta cuti stop productivity for one two days, bergilir2 apa kata survey,
    cikgu meso cikgu meso 8:31 AM
    pagi ini bila semak bacaan ipu di semenanjung pahang, johor, n9 , tganu dan kelantan bacaanya bawah 100 tapi kenapa yg lain cuti kecuali kelantan???????
    ikan ikan 9:17 AM
    Bacaan ipu di port dickson hari ini 96 tetapi hakikat jarak penglihatan kurang daripada 1km!
    Adakah bacaan ipu betul???
    AnonymousAnonymous 1:48 PM
    kenal ALLAH tak???Dialah yg buat jerebu ni bukan kerajaan.why don't kau doa supaya jerebu ni surut dari kau memaki najib or kerajaan
    AnonymousAnonymous 1:51 PM
    knp kene tunggu kerajaan jgak.kau ingat kerajaan mmg nk jaga jerebu je?? apakata kau pergi indon then marah perdana menteri indon
    16 one putrajaya 16 one putrajaya 2:30 PM
    gua musang berjerebu lebih teruk dari pj, kenapa tak declare ipu kat situ. merapoh cuti tapi GM sebelh tak cuti
    menteri fasola menteri fasola 3:46 PM
    0-50...baik, 50-100...sederhana..100-200...tidak sihat...200-300..sgt tidak sihat..kebanyakkan ipu 100 n keatas tu tidak sihat....tidak sihat boleh kerja ke bole skolah ker...oh my malaysia!!!
    lynn lynn 8:50 PM
    Bacaan ipu dorg ni mmg syok sendiri je...bila jerebu nmpak kurang skit...ipu nye turun mendadak...bila jerebu semakin menebal...naiknye 1,2 je....
    Alex muar Alex muar 12:38 AM
    Ipu nii x btol jgn percaya kan sangat
    juandha catra juandha catra 6:21 AM
    Mampus kau beruk2 malayshit.musnah saja kau kena jerebu dari Indonesia
    AnonymousAnonymous 10:40 AM
    haha aq suke denga ayat ni >budak skola jer ade peparu,pekerja ni benafas pakai ape (insang)<…nk tergelak dibuatnye ....pikir la klau ade 300 skola dalam 1 negeri cukup .ke nk sumbat bebudak ni sume dlm host, aduh hai try think outside the box..
    AnonymousAnonymous 2:14 PM
    Sekarang ni.. Kwasan dkt Perak ni jerebu makin tebal.. Tapi kenapaa bacaan IPU rendah pulak?? Bila kluar rumahh, badan2 hbis gatal.. Mcm mana pelajar2 nk sekolah esok?? Ktrang xnk plajr2 nty jatuh sakit akbt jerebu ni.. Mohon ambil tindakan yg sewajarnya..
    AnonymousAnonymous 2:29 PM
    Jerebu menebal dkt Perak ni.. Keluar Rumah..jadi gatal2 habis .. Tpi ipu rendah.. Macam MNA pljar2 nk skolah?? Cuma xnk dorng sakit je
    AnonymousAnonymous 8:56 AM
    kepada Jabatan alam sekitar...sila check kembali particle size yang anda measure....
    Unknown Unknown 10:04 AM
    Harap tentera indonesia bunuh saja mereka yg membakar hutan itu...
    Mohd Said Abu Bakar Mohd Said Abu Bakar 10:07 AM
    Harap pemimpin indonesia Hantar tentera bunuh saja org-org yg bakar hutan itu...
    AnonymousAnonymous 11:45 AM
    Berenti je sekolah. Baru jerebu sikit dah gelabah tak nak sekolah risau sakit bagai.
    Vasantha Malar Vasantha Malar 12:05 PM
    Kenape bacaan belum update lagi sejak 10pagi hingga sekarang....
    ajick ajick 4:38 PM
    Apsal bangang sangat manusia dlm jabatan ni.. measure index pakai serombong hidung dieorg ke..? Kalau aku lempang sorg2.. mau berasap pipi masuk statistic jerebu..
    AnonymousAnonymous 9:55 PM
    Jgn salahkan orng lain je..kau cermin diri kau dlu bru tngok orng lain..kau asyik nk slhkan kerajaan je..kau jadi pemimpin dlu la bru tau mcm mane susah nk jdi seorang pemimpin
    AnonymousAnonymous 12:58 AM
    Kenapa bacaan dah bertukar td masa pkl lima Selangor shah Alam 140 ..knp jd 128 pula...mmmm betul ke tak betul ni
    AnonymousAnonymous 3:08 PM
    eeii....bau air liur kuat,ada penjilat najib
    AnonymousAnonymous 3:10 PM
    level perdana menteri jer boleh marah perdana menteri,perdana menteri ko tengah shopping kat mana?
    AnonymousAnonymous 3:23 PM
    Sekarang bacaan IPU Puchong /UPM ( PutraJaya ) 116* ... sedangkan semalam waktu yg sama bacaan 220* .... bacaan ne betul ke salah ..
    AnonymousAnonymous 3:26 PM
    Jerebu kat tempat saya makin tebal...Betul ke bacaan ipu ni?
    AnonymousAnonymous 3:51 PM
    ad org mrh la org kutuk kerajaan. Der, org ni bkn nk maki hamun kat najib tu je..die dok ckp psl kerajaan gaji nk tinggi tp sistem & brng2 y digunakan tuk cek indeks IPU ni x relevan lngsung..ko sndiri tgk setara ke keadaan kt luar tu dgn bacann y kite dpt? 1++ x logik k..klu x dri ketuanya y brmaslah cmne negara nk maju..
    AnonymousAnonymous 3:52 PM
    mereka bukan penjilat, wahai saudara.... tp malas nak tgk org Islam yg suka menunding jari...... last2 kereta pancit pun salah NAJIB kan.... jadi renung2kan...salah ko la x jadi PM.... salah ko la x masuk UMNO sokong org lain..... salah ko jugak la x daftar jadi calon parlimen... dan salah ko jugak la yg pergi bayar tol, gst,... bagi makan duit dekat kerajaan.... ha... jadi x payah tunding jari la... insafi diri dulu.... dr bahasa pun tau x insaf2.....
    AnonymousAnonymous 3:54 PM
    Bkn IPU lebih 200 automatik sekolah tutup ke...
    AnonymousAnonymous 4:00 PM
    20 Okt 2015 (ikut info board kt jalan tu) 4pm.

    Petaling Jaya - 246
    Shah Alam - 299
    AnonymousAnonymous 4:31 PM
    jerebu vs hujan ..apa akan jadi ..tetap jugak sama sbb angin monsun menolaknya...aduhai
    .sabar jela gamaknya.������angkara siapa lah tu..��������������������������
    AnonymousAnonymous 4:32 PM
    redha jela dgn dugaan yg allah berikan..
    AnonymousAnonymous 4:37 PM
    http://swaz-p18.blogspot.my/2013/06/fenomena-jerebu-amaran-allah-melalui-ad.html... untuk tuan hamba sebagai renungan.....
    shahudin mahidin shahudin mahidin 5:11 PM
    adooii... macam2 perangai org malaysia ni kan... hàhahaha.... anugerah paling istimewa kepada makhluk Allah bernama manusia ialah "AKAL"......
    faizal hariz faizal hariz 5:42 PM
    Saya ade check internet,bacaan di singapore dh 200+..tapi kenapa malaysia baru 100+..pelik kan..mcm mane jbtn meteorlogi baca indeks
    AnonymousAnonymous 5:48 PM
    bg la cuti..xkn xde mata nk menilai..jerebu tu bknny putih tp dh kuning..sia2 ja blajar smpai luar ngara tp x pndai mnilai..take note plizzz..
    Manimegala Palanisamy Manimegala Palanisamy 6:47 PM
    Jerebu ni sgt menjejaskan kesihatan. Duk dlm rumah pun boleh bau asap. Mata rasa pedih, batuk tak henti2 dan sakit sangat tekak bila batuk
    Unknown Unknown 9:07 PM
    Bertaubatlah sblum terlambat. Masing2 ambil iktibar dari setiap musibah yg menimpa
    Muzammil Jasni Muzammil Jasni 10:11 PM
    reko mara reko jaya..hahahha
    AnonymousAnonymous 11:05 PM
    Saya setuju tu, walaupun byk sekolah2 ditutup, pekerja2 lain datang bekerja seperti tukang kebun dll..kasihan mereka bekerja sambil memakai 'mask;.Dan bagi jabatan2 lain termasuk kerajaan dan swasta jg boleh diberikan cuti atau diganti dgn waktu yg sesuai(jika gejala jerebu berkurangan).KESIHATAN AMAT DIUTAMAKAN ketika ini.
    AnonymousAnonymous 11:40 PM
    Johor, Kedah, Kelantan, Melaka, Negeri Sembilan, Pahang, Perak, Perlis, Pulau Pinang, Sabah,Sarawak, Selangor, Terengganu, Wilayah Persekutuan, Kuala Lumpur, Labuan,
    AnonymousAnonymous 6:47 AM
    Kau jadi pm dlu la bru tau mcm mane..ingt senang ke..gune akal la..die dh jdi pemimpin kite kite follow jela bnde yg baik..bende buruk jgn la amik..tegur elok2..kau ingat kau perfect..jgn jdi rakyat yg bodoh nk slhkan pemimpin je..slhkan diri sendiri dlu..dlm islam pon ade ckp..jgn slhkan orng..slhkan diri kite atas ape yg berlaku kat dunia nie..sbgai contoh klau smpah merata2 tue amua slh rakyat sendiri yg suke sngt buang smpah..jdi muhasabah diri..jgn slhkan orng je..sepatutnye kau sebagai rakyat tlong pemimpin..bgi cadangan ke nie x ni slh la tu slh la last2 kau sendiri yg slh
    ammie ammie 12:06 PM
    macam lawak je.. haha
    ammie ammie 12:10 PM
    Jerebu ni.. Tanda mengiringi ketibaan hari Kiamat... Jomlah bertaubat.. ajak Rosmah skali.. Jom.. :)
    AnonymousAnonymous 12:12 PM
    Korang nieh.. jerebu pon nak gaduh.. haih.. bawak2 la bertaubat..dunia dah nak kiamat...
    AnonymousAnonymous 3:52 PM
    nk cuti la yg sebenar nye ni ek.dk umh tx kena jerebu ke?
    AnonymousAnonymous 3:53 PM
    hbis lau btol pn,ape tindakan nye? nk cuti la eh?
    AnonymousAnonymous 7:27 AM
    Kan..berpinar mata.. ingtkn perasaan sy je.. huhu.. apakah ini sebenarnya tanda kiamat? Kuar asap dari bumi 40 hr
    Vasantha Malar Vasantha Malar 11:31 AM
    Jerebu di pelabuhan klang masih kabur....tetetapi....bacaan ipu cantik...bukan untuk minta cuti tolong beritahu bacaan sebenar
    AnonymousAnonymous 1:32 PM
    Jerebu ni sngt2 menganggu kami.Pelajar sekolah x dpt nk pegi sekolah..kami x dpt nk buat aktiviti luar..harap pihak kerajaan dpt menangani masalah jerebu dgn kaedah yg lebih efektif..kebelakangan ni HUJAN PUN XDER...TOLONGLAHH..AMBIL TINDAKAN YANG KERAS..PELAJAR2 TIDAK DPT ILMU JIKA X PEGI SEKOLAH...LGI2 ADE PEPERIKSAAN YG SUSAH2 BGI MEREKA..PT3 LAH APELAH..ISHHH
    AnonymousAnonymous 2:09 PM
    Ada brpa org anonymous ni
    AnonymousAnonymous 2:13 PM
    Inilah petanda akhir zaman...klau korang x pcaya..cuba tgok dlm Al-Quran...surah Ad-dukhan..tgok terjemahannya...
    AnonymousAnonymous 3:40 PM
    YA KE bang???????
    AnonymousAnonymous 4:36 PM
    Lindungilah kami dari mendapat penyakit yang tidak diingini.
    AnonymousAnonymous 4:38 PM
    That's right .
    as as 6:00 PM
    ko bagilah mask percuma kat sekolah...
    Vasantha Malar Vasantha Malar 3:28 PM
    Malaysia lebihbteruk daripada somalia
    Azman Othman Azman Othman 4:13 PM
    Bawa mengucap byk.betul kata sahabat saya,yg awak nak salahkan najib pasal jerebu kenapa?pendeknya akal awak di zaman serba canggih ni
    AnonymousAnonymous 4:43 PM
    Ya pening kpl dsbkan panas terik yg teruk
    AnonymousAnonymous 12:20 PM
    Mengapa salahkan Najib? Jerebu mungkin disebabkan pihak Indonesia atas sebab kebakaran hutan. Bukan mahu membelah mana-mana pihak. Tetapi kita manusia dan jerebu ialah salah satu ujian yang diberikan oleh Allah S.W.T . Sekian, Terima Kasih