Tips untuk kurus dengan mudah


Memiliki badan yang lansing merupakan impian setiap wanita. Anda tidak perlu mengeluarkan belanja yang banyak untuk kurus. Praktikan beberapa tips mudah untuk menurunkan berat badan.

Makan bila perlu 

Ambil makanan yang sesuai dengan keperluan badan anda dan yang paling penting jangan makan ikut nafsu.

Minum air yang cukup

Cuba amalkan pengambilan air kosong sahaja. Air kosong merupakan salah satu ejen kurus yang berkesan. Pastikan anda minum 8 gelas air kosong sehari.

Kencangkan otot 

Otot yang kencang membantu dalam membentuk badan anda. Terutamanya pada bahagian kaki, anda perlu kencangkan otot di bahagian peha supaya tidak ada ruang untuk lemak di peha.

Berjoging semasa perut kosong 

Berlari atau bersenam ketika perut kosong meningkatkan 'hormone adrenalin' dan mengurangkan insulin dimana keadaan ini menukarkan lemak berubah menjadi tenaga.

Ubah gaya hidup

Anda perlu mengubah gaya hidup anda. Jika anda suka makan di luar, cuba lakukan sebaliknya. Memasak di rumah adalah lebih baik kerana anda boleh mengawal kandungan makanan yang anda makan.

Tetapkan sasaran

Anda perlu mempunyai sasaran untuk mengurangkan berat badan. Pastikan anda capai sasaran anda.

Luangkan masa untuk bersenam

Bersenam selama 30 minit sehari sudah memadai untuk mencapai berat badan ideal.

Sekali sekala ke gimnasium 

Cari gimnasium yang menawarkan pelbagai servis senaman. Antaranya, Yoga, kelas menari, kelas Muay Thai atau banyak lagi.

Jauhi dadah 

Jangan sesekali melibatkan diri anda dengan dadah hanya kerana anda ingin kurus. Jika anda inginkan perangsang, cuba makan vitamin yang bersesuaian. Pastikan anda mendapatkan nasihat doktor terlebih dahulu.

Jangan fokus pada satu bahagian sahaja

Lakukan senaman untuk kesuluruhan badan. Ia bukan sahaja mengurangkan berat badan anda, malah meningkatkan kesihatan juga.


3 comments.. read them below or add one

Raudzah Z Raudzah Z 2:01 PM
Thanks ya for the info..
Fatimah Bt Tony Fatimah Bt Tony 3:17 PM
Perkongsian tips yang sangat menarik. Saya suka amalkan cara kurus dengan menggunakan tiga langkah penting, iaitu bakar lemak, buangkan toksin dan bina otot untuk mempastikan metabolisme tubuh menjadi tinggi agar penurunan lebih berkesan. :)

http://KedaiVitaminFatimah.Wordpress.Com