Permohonan Rumah Mampu Milik Negeri Johor

Berikut Pemilihan Kategori Rumah Bagi Rumah Kos Rendah (RKR) / Rumah Kos Sederhana Rendah (RKSR) / Rumah Komuniti Johor (PKJ A & PKJ B) / Rumah Mampu Milik Johor (RMMJ)

Syarat-syarat kelayakan permohonan

1.Warganegara Malaysia, menetap selama 5 TAHUN di Negeri Johor dan berumur 18 tahun keatas.
2.Berkahwin / bujang layak memohon.
3.Hanya satu permohonan bagi pasangan suami/isteri. Manakala permohonan isteri kedua dan seterusnya perlu menggunakan nama isteri sebagai pemohon.
4.Pemohon/pasangan yang telah memiliki RKR selama 5 tahun ke atas layak memohon rumah kedua iaitu PKJ B
5.Pemohon/pasangan yang telah memiliki RKR/RKSR/PKJ A/PKJ B boleh memohon RMMJ
6.Pemohon/pasangan yang telah memiliki rumah kos sederhana/mewah TIDAK LAYAK memohon
7.Semua DOKUMEN SOKONGAN berserta SURAT AKUAN SUMPAH hendaklah di HANTAR SENDIRI ke kaunter SUK Bahagian Perumahan dalam tempoh 14 hari bekerja dari tarikh pendaftaran. Sekiranya melebihi tempoh tersebut, permohonan akan LUPUT/BATAL
8.Semua DOKUMEN SOKONGAN & SURAT AKUAN SUMPAH yang dikirim melalui POS TIDAK AKAN DITERIMA.
9.Pemohon hendaklah membawa kad pengenalan ASAL semasa membuat pembayaran.

Untuk memohon, sila klik Permohonan Rumah Mampu Milik Negeri Johor
Untuk maklumat lanjut, sila layari http://erumah.johor.gov.my

Join the Conversation

47 Comments

  1. Mslh..saya tiada slip gaji..tapi selama hidup menyewa tidak prnah ada masalh..suami s'porean (cina mualaf) 4 org ank lelaki.xsnggup lgi hidup mnyewa kesian ank2 skolh yg brtukar2 dan mbjaga ibu yg sudah uzur.suami mampu membayar rmh sewa..setiap bulan.bermakna dia mampu membayar ansuran bulanan rmh mampu milik jb.kesiani ank2 sya ..dn ibu sya.

  2. Xde slip gaji buat sya ank beranak trmasok ibu yg dh uzur.hidup mnyewa hingga ke tua.bgi taukeh cina kaya.

 1. Mudahkan urusan utk rakyat memiliki rumah..x perlu slip gaji cukup dengan bank statement..dn harap segerakan pembinaan projek dn tempoh siap utk diduduki supaya rakyat tidak terbeban

 2. Saya nak Beli rumah… Tak mampu duduk rumah sewa sampai hujung hidup… ibu saya pun x ada rumah… Saya ada 4 orang adik… Emak saya tak sahit..jaga adik2 saya duduk rumah.. Saya seorang kerja Singapore…blh I Beli rumah x? Kami blh tolong saya tak?

 3. Saya nk mohon rumah mampu milik tp saya nk yg sewa beli.nk byar selepuk pastu mahal xmampu

 4. Saya rakyat Johor menyewa rumah sehingga sekarang.Anak dah empat sewa rumah rm1200 sebulan.Saya telah menyewa hampir 20 tahun.Saya berniaga sendiri dah takde statement bank menyusahkan saya untuk membeli rumah.Saya pernah beri duit untuk buat loan tapi semua tipu.Saya rugi rm3000 untuk buat dokumen buat loan.Setelah mendengar ada rumah rakyat Johor saya memang berharap sangat untul memiliki sebuah rumah sendiri.Anak2 pun dah besar masih belum ada rumah sendiri.Saya sungguh kecewa.

 5. Saya pekerja kerajaan penjawat awam.Saya nak mohon rumah mampu milik johor sebab,dari saya bujang hingga saya berumah tangga,masih lagi sewa rumah.Harga rumah sekarang semangkin meningkat,tambah pula harga sewa rumah pula mahal,Saya merayu atas kerja sama tuan.No H/P 01127582040

 6. saya mohon dari anak 1 hingga sekarang dah anak 5.xde apa maklum balas,serta sebarang tawaran dari sukj.asyik nak kena update maklumat ulang alik ke nusajaya setiap tahun.surat sokongan boleh minta dengan siapa?Ahli politik,Menteri Besar,Perdana Menteri?Mohon Penjelasan kami rakyat Johor yang setia,tapi tertindas dengan kos sara hidup.

 7. Assalamualaikum salam satu malaysia , saya siti fazilah bte mohd yatim duduk beralamat nombor 51 jln hang jebat 29 taman skudai baru .saya mempunyai anak 10 org yg bergelar ibu tunggal mengalami masalah tempat tinggal , saya mintak jasa baik dari adun rakyat daripada tahun lepas . Beliau berjanji bersetuju membantu saya untuk mendapatkan rumah mampu milik johor . Tetapi hingga sekarang saya masih menunggu . Masih tidak dapat lagi jawapan dari pihak berkenaan . Sekarang saya dan anak2 mengalami masalah dihalau tuan rumah kerana tidak dapat membayar duit sewa rumah bulanan yang berharga Rm750 . Sekarang saya menumpang dirumah org yg belas ehsan dan turut bersimpati kepada saya dan anak2 saya , tapi sampai bila saya harus membayar sewa rumah yg bernilai tinggi , harap maklum dari pihak2 yg berkenaan prihatin lah dengan keluarga saya dan dari pihak yang bertanggungjawab . Sila hubungi saya 0149592890 . Sekian dari saya siti fazilah

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *