Permohonan online Kediaman Mampu Milik 1Malaysia KMM1M KOHAMA

Borang Permohonan dan pendaftaran online Kediaman Mampu Milik 1Malaysia KMM1M
Koperasi Hartanah Malaysia Berhad (KOHAMA) akan membangunkan 70,000 unit rumah di bawah projek Kediaman Mampu Milik 1Malaysia (KMM1M) di seluruh negara dalam tempoh 10 tahun.

Pembinaan projek rumah itu telah bermula pada awal tahun dengan pembinaan 250 unit di Sungai Siput, Perak yang akan dijual pada harga bermula RM190,000 sehingga RM300,000 seunit.

KOHAMA juga akan menumpukan rumah teres jenis satu tingkat itu ditawarkan pada harga RM130,000 berbanding harga pasaran yang dianggarkan dalam lingkungan RM200,000.

KOHAMA bersedia memikul tanggungjawab bagi melaksanakan program KMM1M serta pemilikan hartanah untuk memastikan golongan berpendapatan rendah memiliki kediaman yang mampu dimiliki khasnya bumiputera.


Kediaman Kohama Selesa (Rumah Teres Satu Tingkat)
Harga KMM1M :RM 133,000.00
Harga Pasaran :RM 195,000.00
Saiz Rumah :1000 kaki persegi
Keluasan Tanah :20 kaki x 70 kaki (1400 kaki persegi)

Syarat kelayakan memohon:
Pemohon mestilah warganegara Malaysia.
Pemohon mestilah berumur 21 – 40 tahun, pada tarikh permohonan dibuat.
Pemohonan terbuka kepada individu atau keluarga (suami atau isteri dengan pendapatan RM1000 hingga RM3000 sebulan)
Pemohon dan pasangan tidak boleh memiliki lebih dari 1 hartanah.
Pemohon tidak diisytihar muflis.
Bagi pemohon yang berpendapatan tetap layak memohon rumah yang berharga RM120,000 keatas.
Bagi pemohon yang tiada bukti pendapatan boleh memohon rumah yang berharga RM120,000 kebawah sahaja mengunakan skim SJKP.

Klik untuk maklumat dan syarat permohonan Kediaman Mampu Milik 1Malaysia KMM1M KOHAMA

Klik untuk Borang Permohonan dan pendaftaran online Kediaman Mampu Milik 1Malaysia KMM1M KOHAMA

{ 17 comments.. read them below or add one }

omar Jai omar Jai 12:10 PM
Ada tk projek perumahan KMM1M KOHAMA yg akan dtg di Negeri Sabah?sekiranya ada sya berminat utk memohon.
Eyka SOFIa Eyka SOFIa 10:51 AM
macam mane nk apply perumahan nie ye..info plz wsp 01117872458
org_ baru org_ baru 3:33 AM
Projek perumahan sekitar taiping,simpang dan kemunting bg negeri perak ada tak?
Siti Nur Hanum Siti Siti Nur Hanum Siti 12:51 PM
Saya nak apply rumah ni mcm mana di sekitar kelantan, plz saya mohon sngt2
kasihLaura kasihLaura 1:37 AM
betul ke kohama ni lancarkan rumah yang berdaftarkan keahlian rm399 ?
AnonymousAnonymous 11:47 PM
masa 2014 aku ada bayar rm399 kt booth kohama mitc melaka,dia org kata 2015 akan mula projek,ni haram sampai sekarang tak ada,aku call ofis dia org jawab pn mcm sial,hati2 la jngan tertipu mcm aku..sial punya kohama..melayu tipu melayu..babi
KUDA HITAM KUDA HITAM 11:35 PM
Mcm mana nak apply
CRumpai Laut CRumpai Laut 9:27 PM
Sama la bro..aku bayar rm399 dpt baju dan kad touch n go jer satu..rumah??indah khabar dari rupa.bila call KOHARAM PIC dok outstation memanjang..memang aku haramkan duit aku yg diaorg ambik.
vellayutham vella vellayutham vella 10:03 AM
Hello u sampai sekarang buat apa lagi.i dah lama bayar duit deposit untuk rumah RM 399.00 .SAMPAI SEKARANG u orang tak beritau apa apa lagi.kalau rumah tu tak jadi bagi balik duit kita lah.
vellayutham vella vellayutham vella 10:04 AM
Sampai sekarang belum bina lagi ke
Zaharani Arifin Zaharani Arifin 3:21 PM
sama la..sy pun terkena....huhuhuhuhu...xhalalkan duit tu...
abdul ghafur mohd hasnor abdul ghafur mohd hasnor 7:11 PM
betol ke tak ni? saya call semua tak dapat... sebab saya da bayar jadi Ahli..
Unknown Unknown 5:28 PM
Dah 3"tahun bayar deposit 399 . Pastu lesap .
uyoi amylee uyoi amylee 3:13 PM
same ler byr 399 gak jd ahli.tp senyap je xde ape pon.haram betoi!
thomas teo thomas teo 5:59 PM
dah bayar 399.org tu terus tak dpt hubungi.
Yang teraniayaYang teraniaya 1:32 PM
Asalamualaikum ..salam sejahtera.

Bagi sesiapa yang berminat nak membina rumah mampu milik atas tanah sendiri, ada 1 syarikat yang tawarkan pembinaan secara pakej ansuran. Tapi terhad di negeri sembilan dan kawasan-kawasan capaian. Cuba berhubung dengan IBS BINA RESOURCES, syarikat milik bumiputera. Boleh cari di facebook. Boleh cuba discuss dengan pengarah syarikat secara terus atau melalui admin akaun facebook berkenaan. Dengarnya tawaran yang di beri sangat menarik dengan bayaran ansuran secara bulanan. Cuma perlu deposit berperingkat semasa membina rumah. Cubalah, siapa tahu anda berjaya.