Kalendar Islam 2017 Malaysia Dan Tarikh Penting

Kalendar Islam 2017 Malaysia Dan Tarikh Penting Bulan Islam. Nak tahu tarikh penting dalam Kalendar Islam pada tahun 2017? Kami dikongsikan Kalendar Islam 2017 atau Takwim Miladiah disertakan dengan tarikh-tarikh special dalam Islam bagi tahun 2017 Masihi bersamaan dengan 1438H – 1439 Hijrah. Sebagai rujukan semua, Takwim Hijrah atau Takwim Islam adalah takwim yang digunakan di kebanyakan negara umat Islam bagi menetapkan hari-hari kebesaran Islam.

Kalendar Islam 2017 Malaysia Dan Tarikh Penting

Dibawah ini dikongsikan tarikh penting didalam Islam pada tahun 2017 di Malaysia yang mengandungi tarikh hari kebesaran Islam dan perayaan-perayaan di Malaysia contohnya Iskrak Mikraj, Awal Ramadhan, Hari Nuzul Al-Quran, Hari Raya Puasa, Awal Zulhijjah, Hari Raya Aidiladha, Sambutan Awal Muharram dan Sambutan Maulidur Rasul.

tarikh penting Islam 2017

Takwim Islam 2017 Malaysia

Kami kongsikan juga Takwim Islam 2017 yang merupakan sejenis kalendar berasaskan bulan yang mengandungi kira-kira 354 hari setahun. Islam mempunyai kiraan takwim yang tersendiri apabila Saidina Umar al-Khattab menetapkan bermulanya peristiwa hijrah Rasulullah sebagai tahun bermulanya pengiraan takwim Islam. Pengiraan takwim Islam berlandaskan pergerakan dan kedudukan bulan yang berbeza dengan pengiraan sistem AD dan CE yang berpandukan kepada kedudukan dan pergerakan matahari.

kalendar islam 2017

Perkongsian Kalendar Islam 2017 Malaysia & Tarikh-Tarikh Penting di atas ini boleh didownload dalam bentuk PDF pada link berikut :-

Semoga Kalendar Islam atau Takwim Islam 2017 ini bermanfaat sebagai rujukan para muslimin dan muslimat semua di Malaysia.

Sumber diambil daripada :  JAKIM

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *