Latar Belakang PLKN

Latar Belakang PLKN. Pada setiap tahun, 24% daripada remaja berumur 18 tahun pada tahun latihan mereka dipilih bagi menyertai PLKN ini. Tetapi, mereka yang bermasalah tertentu boleh memohon untuk ditangguhkan mahupun dikecualikan untuk PLKN ini.

BACA JUGA : Semakan Online PLKN

Semenjak PLKN diadakan pada tahun 2004 hingga 2007, daripada 14 kes kematian pelatih yang dilaporkan, tujuh daripadanya meninggal dunia kerana penyakit yang mereka hidapi termasuklah sakit jantung, asma serta jangkitan kuman.

Latar Belakang Program latihan khidmat negara plkn

Latar Belakang PLKN

Sebuah Jawatankuasa Kabinet Mengenai Kerahan Tenaga telah dibina dalam Mesyuarat Kabinet pada 30 Oktober 2002 bagi mengalisis keperluan pelaksanaan Kerahan Tenaga ini. Jawatankuasa ini diketuai oleh Menteri Pertahanan serta dianggotai oleh 7 Menteri, seorang Penasihat Perdana Menteri yang bertaraf Menteri dan Lima Timbalan Menteri.

Dalam mesyuarat pertama kali yang diadakan pada 12 Nov 2002, Jawatankuasa Kabinet Mengenai Kerahan Tenaga sudah menerima penggunaan istilah Khidmat Negara untuk menggantikan istilah Kerahan Tenaga. Jawatankuasa Kabinet Mengenai Khidmat Negara (JKMKN) sudah menubuhkan 4 buah Jawatankuasa Kecil iaitu Jawatankuasa Kecil Kewangan, Jawatankuasa Kurikulum, Jawatankuasa Undang-Undang serta Jawatankuasa Logistik untuk menolong jawatankuasa ini menyediakan perancangan serta menyeragamkan keperluan pelaksanaan Program Khidmat Negara.

Kabinet pada 28 Mei 2003 telah membenarkan cadangan pelaksanaan Program Khidmat Negara serta Akta Latihan Khidmat Negara 2003. Dewan Rakyat meluluskan Rang Undang-Undang Akta Latihan Khidmat Negara ketika 25 Jun 2003 manakala Dewan Negara meluluskan Rang Undang-Undang ini ketika 7 Julai 2003.

Semoga dengan perkongsian artikel Latar Belakang PLKN ini dapat membantu anda mengetahui sebab tertubuhnya Program Latihan Khidmat Negara, Terima kasih.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *