Saps Ibu Bapa

Saps Ibu Bapa ok? Semak keputusan peperiksaan saps untuk ibu dan bapa di laman web rasmi ini sekarang tanpa sebarang masalah.


Anda digalakkan melakukan semakan keputusan peperiksaan saps ibu bapa menggunakan laman web ini, kerana ianya lebih cepat untuk anda akses keputusan peperiksaan. Ribuan terima kasih yang tidak terhingga diucapkan kepada pihak Kementerian Pendidikan Malaysia kerana menyediakan sistem yang akan memudahkan pihak penjaga, pihak guru dan para pelajar.

Cara Semak Saps Ibu Bapa (Rujuk Dibawah)


Saps Ibu Bapa ini merupakan satu sistem analisis keputusan peperiksaan bagi semua sekolah di seluruh Malaysia yang diwujudkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM). Sistem saps ibu bapa ini membolehkan kita untuk memeriksa keputusan peperiksaan dengan mudah, antara keputusan peperiksaan yang boleh disemak adalah keputusan sekolah rendah darjah 1 hingga darjah 6, keputusan peperiksaan sekolah menengah tingkatan 1 hingga tingkatan 5.

Sistem ini dicipta oleh pihak kerajaan bukan sahaja bertujuan memudahkan para ibu bapa menyemak keputusan ujian dan peperiksaan pelajar, tetapi bertujuan untuk memudahkan ibu bapa menganalisis keputusan anak-anak mereka. Sistem ini boleh diakses dan boleh dibuka secara online asalkan ada sambungan internet.

Saps ibu bapa semak keputusan peperiksaan ini boleh dilakukan melalui secara online dengan cara-cara berikut:

1. Klik link di bawah ini untuk masuk ke dalam sistem aplikasi SAPS Ibu Bapa --> https://sapsnkra.moe.gov.my/ibubapa2/
2. Anda akan dibawa kepada laman seperti berikut:


3. Kemudian, masukkan no kad pengenalan atau pun sijil lahir pelajar.
4. Pilih sama ada anda ingin melihat keputusan peperiksaan sekolah rendah atau sekolah menengah.
5. Pilih tahun peperiksaan yang anda ingin akses
6. Klik semak sekarang.

Itu sahaja langkah-langkah mudah untuk memeriksa keputusan peperiksaan dan ujian sekolah dengan sistem saps ibu bapa atau dikenali juga sebagai saps nkra.

Semoga anda dapat mengakses dan melihat prestasi anak-anak pelajar melalui sistem Saps Ibu Bapa ini.

Jika anda menghadapi sebarang masalah ataupun persoalan untuk mengakses SAPS Ibu Bapa, anda bolehlah hubungi talian yang tertera di bawah ini:

Talian Rasmi Hotline Saps Ibu Bapa : 012-6497579
Waktu Office Saps Ibu Bapa:
Isnin - Jumaat 8:30 pg - 5:00 ptg
(kecuali pada cuti umum)
Rehat pada 1:00 ptg - 2:00 ptg
(kecuali hari jumaat 12:15 tengah hari - 2:45 petang)


0 comment... add one now