Kod Tata Amalan Stesen Minyak Diperkenalkan Oleh JKKP

Kod Tata Amalan yang sedang dibangunkan oleh Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (JKKP) perlu dipatuhi oleh setiap industri stesen minyak di negara kita dan dijadikan sebagai satu standard.

Pihak Keselamatan Pekerjaan JKKP sedang giat melakukan audit keselamatan dan kesihatan pekerjaan di seluruh stesen minyak negara kita, menurut Timbalan Ketua Pengarah Keselamatan Pekerjaan JKKP, Omar Mat Piah.

Untuk memastikan ia selari dan bersesuaian dengan Kod Tata Amalan, Latihan Keselamatan dan Kesihatan (Amalan OSH) telah dijalani oleh sebanyak kira-kira 1,800 stesen minyak malah setiap hasil audit akan dikumpulkan seterusnya dibuat analisis.

Buat masa sekarang, JKKP masih dalam peringkat mengumpul data dan dijangkakan akhir tahun ini akan siap menurutnya lagi dalam sidang media hari ini.


Sebelum ini, Majlis Penyampaian Sijil Pengesahan Pelaksanaan Amalan OSH kepada Pengusaha Stesen Minyak Petron dan Pelancaran Rasmi Program Pematuhan Akta Petroleum (Langkah-langkah Keselamatan) 1984 (PSMA) Stesen Minyak Petron-JKKP 2017 telah dirasmikan oleh beliau sendiri. 

Turut hadir juga dalam majlis itu ialah Ketua Jabatan Dagangan Runcit Petron, Faridah Ali, Pengurus Operasi Petron Malaysia, Jimmy Lu, Pengarah Bahagian Keselamatan Petroleum Petron, Saiful Azhar Mohd Said serta Pengurus Korporat Keselamatan, Sekuriti, Kesihatan dan Alam Sekitar Petron, Lokman Hani.


Kod itu juga akan dijadikan sebagai panduan untuk menjelaskan setiap akta pematuhan di bawah PSMA 1984, jelas Omar lagi.


0 comment... add one now