Sebungkus Kerepek Kentang Dijual RM47Harga kerepek kentang meningkat 6 kali lebih mahal daripada harga biasa disebabkan kekurangan kentang menyebabkan pengeluar utama makanan ringan itu menghentikan jualan mereka di Jepun.

Laporan media tempatan syarikat pengeluar Calbee dan saingan utamanya Koike-Ya akan menghentikan hampir 50 produk.

Difahamkan hasil penuaian terjejas teruk dalam lebih daripada 3 dekad sejak ekoran taufan dan banjir yang melanda kawasan pengeluaran kentang di Hokaido tahun lepas.

Oleh itu, penghentian jualan juga mengakibatkan penggemar snek itu membuat pembelian panik malah habis di banyak pasar raya.

Seorang lelaki membeli snek yang begitu banyak kerana keropok kentang perisa piza merupakan kegemaran adiknya dan memberitahu ia habis dijual.

Dalam laporan Bloomberg, sebelum ini sebungkus keropok dijual kira-kira 200 yuan (RM7.65) tetapi harga sebungkus meningkat lebih daripada 1,250 yen (RM47) dalam lelongan dalam talian.

Menurut Calbee pula, mereka mula mendapatkan kentang dari Amerika Syarikat namun undang-undang di Jepun menghadkan jumlah kentang import yang boleh digunakan dalam produk buatan Jepun.

Selama bertahun-tahun dalam pertanian, Jepun mempunyai dasar melindungi ekonominya.

Kebimbangan Jepun terhadap penyakit merupakan penyebab utama menyekat import segar.

Jepun masih hanya membolehkan kentang dari negeri Amerika Syarikat yang dipilih, untuk bulan tertentu dalam setahun dan dengan syarat ia diproses di kilang-kilang berasaskan berhampiran pelabuhan Jepun.

Kemungkinan hasil dalam negeri boleh terjejas teruk dengan lebih kerap kerana cuaca yang disebabkan oleh pemanasan global.


Jurucakap syarikat Masaya Kawase memberitahu, "Kita tidak tahu bila kita akan dapat untuk menghasilkan semula." 


0 comment... add one now