Sinar Harian di PlayStore

Sinar Harian kini boleh didapati di Google Play / Playstore secara percuma. Sinar Harian adalah surat khabar no.1 di Malaysia. Berikut ialah sejarah mengenai sinar harian.

sinar harian


Sinar Harian ialah sebuah surat khabar bahasa Melayu di Malaysia. Sinar harian diterbitkan pertama kali pada 31 Mac 2006 bagi market negeri-negeri di Pantai Timur Semenanjung Malaysia iaitu negeri Kelantan, Pahang dan Terengganu.

Surt Khabar sinar harian ini hadir dengan USP yang unik - bersaiz kompak, di mana pada waktu ini surat khabar rata-rata bersaiz besar. Sinar harian menyasarkan semua peringkat pembaca dari segenap lapisan masyarakat dengan slogan "Cakna & Dinamik". "Cakna" merupakan dialek Kelantan dan Terengganu yang bermaksud ambil tahu atau prihatin. Surat khabar ini mempunyai 48 halaman dan berharga "samah" atau 50 sen sahaja di awal keluarannya. Namun kini ia berharga RM1.20 Ia menyajikan berita-berita semasa daerah-daerah di Kelantan dan Terengganu di samping berita nasional (sebagai berita kedua). Ia juga memaparkan berita sukan, maklumat pelancongan, wanita dan berita luar negara.

Pada sejarah permulaannya,  surat khabar sinar harian dicetak dan diterbitkan oleh Akhbar Cabaran Sdn Bhd yang berpengkalan di Pengkalan Chepa Negeri Kelantan.

Sinar Harian online pertama kali diterbitkan pada Ogos 2006,yang edarannya hanya merangkumi negeri Kelantan dan Terengganu. Pada April 2007,Edisi Pahang pula menyusul. Ini adalah serba sedikit sejarah mengenai surat khabar sinar harian.

Oh ya, kepada pembaca tegar berita harian, anda boleh membaca surat khabar sinar harian secara online dengan download app Sinar Harian disini -->> https://play.google.com/store/apps/details?id=malayisinar.com


0 comment... add one now