Membina kotak






Bagaimana membuat kotak seperti ini


Kadangkala kita ingin membina kotak - kotak yang boleh di add text kan pada posting ataupun column tepi,tetapi tidak tahu bagaimanakah caranya. Alangkah baiknya jika tools di blog mempunyai tools seperti microsoft word, tetapi malangnya tools yang seperti itu tidak ada.

Mari bina blog akan menunjukkan bagaimana untuk membinanya. Apa yang paling penting sekali ialah anda perlu memahami kod script HTML bagi kotak-kotak tersebut. Hanya perlu mengedit untuk saiz kotak, warna dan ketebalan border.

Untuk membina kotak, copy tag HTML dibawah dan paste pada notepad. Edit text atau link. Setelah selesai mengedit, copy dan paste kan pada posting atau bahagian column tepi anda.



Membina kotak


{ 27 comments.. read them below or add one }

Zayani Zayani 4:21 PM
kotak ni untk apa?
Nescafe ais Nescafe ais 8:22 PM
To Zayani:

~ Masukkan teks, gambar, link. Lebih kurang macam frame.
cikTi cikTi 10:00 AM
tuan rumah,,,tak paham la bende nih.,.
Nescafe ais Nescafe ais 1:39 PM
To cik Ti:

~ Copy cod yang dalam kotak tu. Lepas tu paste pada post. Cuba tengok jadi mcm ner..yer.
b b 6:32 PM
mcm mana nak tules dlm tuh ?
Nescafe ais Nescafe ais 6:38 PM
Edit pada draft post dulu(Compose). Dah siap, salin kodnya(Edit HTML), paste kat mana nak di letak
..nOj.. ..nOj.. 10:16 AM
aduhh yg ni tul2 xpaham... byk kali dh baca ni
SafiaAddina SafiaAddina 5:52 PM
dh blh buat kotak.....tapi tak tau nk add text plak..huhu....tolong bro...
Nescafe ais Nescafe ais 8:26 PM
@SafiaAddina

Edit pada Compose.
farah◕‿◕ farah◕‿◕ 9:23 PM
salam..tumpang tnye skali..klu edit pd compose..nk letak aytnye kt mne?? diantara salah satu kodnye atau sblm kod tu??
Nescafe ais Nescafe ais 9:33 PM
@farah◕‿◕

Edit teks dalam kotak tu pada compose.
Iza Iza 2:51 PM
Ooo...gtu....nanti aku try buat..
kopi panas kopi panas 2:13 PM
kotak tu ada saiz tinggi dgn lebar jd ubah le saiz ikut keprluan dan text tu. kemudian text tu pulak tulis le di antara kod yang paling last-
antara > < div tu
syafa or ati syafa or ati 1:43 PM
thanks nescafe ais...sy gune pakai tutorial u...
dakkerek92 dakkerek92 3:19 PM
This comment has been removed by the author.
dakkerek92 dakkerek92 4:52 PM
camne nak kekalkn tex html tu dlm box ek? sb klo da sve html tu dlm box, trus je jd gbr..sy nk kekalkn tex html tu je..nk wt mcm testi..
Nescafe ais Nescafe ais 5:42 PM
@dakkerek92

Check kat sini

http://maribinablog.blogspot.com/search/label/HTML%20Escaper
dakkerek92 dakkerek92 9:29 PM
oo..akey2..trimaz ek abg nes..
:P
zilahzan zilahzan 12:33 PM
slam mcmne nak buat gambar sebagai menu, ye
fika_haiza fika_haiza 12:38 PM
mcm mne nk wat sume ny..kta pening pale la
Her Little Ladies Rack Her Little Ladies Rack 2:18 AM
hehe,..thankz tau utk tutorial ni...hehe
mrs.JamaL mrs.JamaL 10:06 AM
time kasih...tutorial dari u banyak membantu.
tapi nak tanye sikit boleh?
kalau kite nak jarakkan sedikit entri yang kat atas dengan yang bawah macamana caranye yer?..coz saya punya post lepas dan terkini rasanya terlalu hampir..n nampak agak berserabut.

sori banyak tanya..n tenkiu
feeza feeza 6:48 PM
copy tag html..di mane yer...da cuba xdptle..sape2 bole bantu tak?
che nur 'atikah che nur 'atikah 3:32 PM
macam mana nk buat kotak tu berwarna?
AnonymousAnonymous 9:00 AM
salam mcm mane nk buat kotak2 dkt sidebar blog erk?mcm ada bntuk2 kotak la dia auto sendri dah size ape semua pening la nk buat yg tu yg jd garis2 jew
farhanomHUSNA farhanomHUSNA 5:05 PM
mcm mane nak adjust kotak tu nak bg die centre eh?
nor hasni kamarudin nor hasni kamarudin 3:36 PM
bagaimana nak frame pd kotak tepi tu ye