Cara tukar template blog di blogspot

Menukar template bukanlah semudah yang di sangkakan kerana kesannya,kita akan kehilangan beberapa elemen dan widget-widget yang menarik dalam layout yang sebelumnya.Di sini, ingin Mari bina blog jelaskan beberapa langkah yang perlu di ambil sebelum menukar layout baru.

1. Anda harus membackup dulu template anda yang lama.Caranya, anda masuk ke menu "Layout --> Edit HTML", terus klik link bertuliskan "Download Full Template" terus simpan file yang diberikan.

2.Anda perlu backup elemen-elemen atau widget-widget yang dah pernah anda pasang sebelum ni, caranya >>masuk ke menu "Page Element", disitu kan banyak element-element yang sudah anda pasang, dibawahnya ada link bertuliskan "edit" klik link-link tersebut satu persatu, copy isi dari element itu dan simpan dalam notepad. Kalau anda dah ganti template dan ingin memasang element-element tersebut tinggal copy dari notepad dan letakkan di "add page element".

3.Jika template dan element-element sudah di backup, langkah seterusnya ialah mengupload template yang sudah anda download. Biasanya file template yang di download berbentuk "XML" tapi kadang-kadang ada juga yang berbentuk "zip atau rar".Jika begitu, anda harus mengekstraknya terlebih dahulu sehingga dapat file berbentuk "xml". Kemudian cara menguploadnya, Kembali ke menu "Edit HTML", disitu ada button "browse" .Klik button tersebut dan cari file template yg anda download tadi dan pastikan yang berformat XML, setelah itu terus klik button "upload".

4.Biasanya kita akan mendapat pengesahan bahawa segala widget-widget kita akan dihapuskan.Abaikan sahaja. Klik button "Confirm & Save".Selesai.Anda akan melihat blog anda berwajah baru.

Mari bina blog kongsikan beberapa web yang menyediakan templates untuk blogger (blogger templates) yang menarik. Pilihlah mengikut citarasa anda.

1) http://btemplates.com/
2) http://www.pyzam.com/
3) http://www.blogspottemplate.com/
4) http://blogspottemplates.blogspot.com/
5) http://www.finalsense.com/services/blog_templates/
Cara tukar template blog di blogspot


{ 56 comments.. read them below or add one }

Zul Zul 10:44 PM
Hi,

Bagus ilmu yg sedara curahkan kepada pengunjung.

Terima Kasih

1616

http://se6se6.blogspot.com
KATE NAJIB KATE NAJIB 10:25 PM
kenapa saya tidak boleh masukkan template baru? setelah saya copy semua code tetapi tidak boleh save dan keluar

Please correct the error below, and submit your template again.
Your template could not be parsed as it is not well-formed. Please make sure all XML elements are closed properly.
XML error message: The content of elements must consist of well-formed character data or markup.
Nescafe ais Nescafe ais 11:57 PM
Maksudnya ada error pada kod template tersebut. Elemen script ada yang hilang. Kebiasaannya, jika kita uploadkan script template yang betul,jarang sekali berlakunya masalah.
KATE NAJIB KATE NAJIB 7:19 PM
banyak template percuma yang cantik2 tetapi saya tidak tahu bagaimana hendak menggunakan nya...tapi say dah copy sepenuhnya tetap tak boleh.. saya dah hampir putus asa sehinggalah saya berjumpa dgn blog ni.. tolong........lah saya...
Nescafe ais Nescafe ais 1:59 AM
Untuk menukar template, tidak di galakkan untuk copy script yang baru dan paste di atas script yang lama. Sila klik butang upload, dan pilih script template tersebut. Uploadkan file .XML
Pak Long Saba Pak Long Saba 7:49 AM
The XML page cannot be displayed
Cannot view XML input using style sheet. Please correct the error and then click the Refresh button, or try again later.


--------------------------------------------------------------------------------

The server did not understand the request, or the request was invalid. Error processing resource 'http://www.w3.org/TR/xhtm...



APA NAK BUAT..tolong...!
Nescafe ais Nescafe ais 10:36 AM
script template tak lengkap.Mungkin script tersebut hanya ada css script. Cuba Pak Long Saba guna template yang lain.
Pak Long Saba Pak Long Saba 2:39 PM
Pergghh...Nesc
Terima kasih banyak.
Dah boleh dah. Almaklumlah..orang tua nak buat blog..terkial2 lah.
Macamanapun nak ucapkan terimakasih banyak pada Nesc 100x lagi.
Pak Long Saba Pak Long Saba 3:25 PM
Nesc..
Template dah tukar tapi..macamana nak edit blok pak long ? Dah hilang icon2 tu. Sori ekk..orang tua baru nak belajar bat blog.
Pak Long Saba Pak Long Saba 3:29 PM
Upps..dah jumpa. Sori ekk.
sham sham 1:48 AM
salam tuan rumah and sahabat semua. saya orang baru.terpandang web ni sambil tgh mencari cara tukar template.berpuluh2 template sy tukar tp semuanya eror.tukar dr 2 ke 3 colum.
dah pening dah.
camne tuan rumah n pak long blh bantu sye.tlg ek...
http://shafizul.blogspot.com
(nk tukar template lain sebab template ni dah lari setting dia)
Nescafe ais Nescafe ais 2:00 AM
To sham

Cuba check kat sini plak;

http://maribinablog.blogspot.com/2009/07/menukar-template-2.html
sham sham 6:31 PM
TQ Tuan Nesc..
Dah dapat dah sy tukar template.Penat berhempas pulas bagai nak rak.
Tp, sy pujilah blog tuan. Byk info sy blh belajar.
TQ.
sham sham 11:08 PM
tq tuan nesc.
nanti sya reg. jd follower blog ni.
iShLiBeTiSh iShLiBeTiSh 10:36 PM
trime kaseh....maken rambang mate nk pileh template bru..hehe.. ^_^
Ika Suhaimi Ika Suhaimi 10:28 PM
best2..ader gak panduan utk edit layout..selame ni try and error je..seb baik jadi
miss3808 miss3808 1:38 AM
salam. sy org baru.. n nak tukar templet blog.. search dalam www.allblogtools.com/blogger-templatess pastu dah download dah dia nyer templeted,,
yang problem dia ni,, aduh.. udah pening pala dah... Plz help me.... ☺
miss3808 miss3808 1:41 AM
arh, 1 lagi cam ner nak Extract file script template... tak tau lor... huhu.. help me plz..
Nescafe ais Nescafe ais 10:24 AM
To miss3808;

~Gua cadangkan download kat btemplates.com atau bietemplates.com. Banyak template yang menarik.

~ Extract guna winzip atau winrar. Pada folder tu klik kiri pd mouse. Pilih Extract.
miss3808 miss3808 11:31 PM
thanks so much...
Dak Wan Dak Wan 2:43 PM
Klu kita edit template sedia ada dan buang mana yg kita tak suka, kira salah atau tak?
RedzaLiza RedzaLiza 4:36 PM
nes... nak tanya. cik jah ubah templatekan. pakai opera. tapi... bila cik jah bukak pakai explore, susunan blog cik jah jadi beterabur.
soalan 1- knapa erk?
2- mcm mana nak atasinya??
3- dlm opera plak ada sesetgh widget x appear dlm scrin. tq
Nescafe ais Nescafe ais 7:54 PM
To Dak Wan:

~ Edit template tak salah, tapi kalau kita buang kredit pada template tu, sendiri mau ingat la. hehheh.
Nescafe ais Nescafe ais 7:58 PM
To RedzaLiza:

1. Sebab ke semua internet browser tak sama.
2. Tak ada cara nak atasi. Tapi kalau nak juga, kena check pada ke semua internet browser yang ada selepas kita edit template.
3. Majority guna Mozilla Firefox. Bertukarlah ke Mozilla Firefox. Hehheh.
RedzaLiza RedzaLiza 8:32 PM
hehehe.... cikgu nes tgk beterabur x????? ok kata cikgu. oklah cik jah. penat ni. dr smlm duk main template je. uhukkkkkkk
umairah jaffar umairah jaffar 11:22 AM
sye dh cuba banyak kali tetapi kenapa x bole www.umairah98.blogspot.com
Nescafe ais Nescafe ais 1:55 PM
@umairah jaffar

Huh. Tak bole erk. Mesti ada yang silap. File script tu mesti dalam format XML. Kena extract dulu jadi XML

Kena fahamkan betul-betul macam mana nak tukar template. Senang sangat kalau faham.
Jamilah Jaffar Jamilah Jaffar 2:18 PM
nk tanye add page element tu kat ne ?
Nescafe ais Nescafe ais 2:28 PM
@Jamilah Jaffar

Page element tu dulu. Sekarang namanya Add A Gadget. Kalau nak tukar template baru, widget yang kita pasang pada blog kena save dulu pada notepad. Kalau terus upload template baru, widget yang dah ada dalam blog lama akan hilang.
KookooDaisy KookooDaisy 2:07 PM
baru start dengan blog...jumpa pula blog ini! i love it!!! tQ
tyqa_cYg tyqa_cYg 9:33 PM
salam..nescafe ais..
sy dh try byk kli upload templates tp asyik fail je..blik kuar:

Please correct the error below, and submit your template again.
Your template could not be parsed as it is not well-formed. Please make sure all XML elements are closed properly.
XML error message: The content of elements must consist of well-formed character data or markup.

dh pening x tw nk wt cmne lg dh..
Armyrule Armyrule 1:02 PM
nak buat template simple cam blog ni camna...klu tukar temp baru mesti benda2 yg aku buat cam readmore, bhgn comment tu ilang gak kan...leceh la plak rasa nya...huhuhu
Umairah Jaffar Umairah Jaffar 8:37 PM
sye dh jdi tpi dengan cara laen kat pyjam.com

www.umairah98.blogspot.com
nuriz nuriz 8:37 PM
tukar template yang paling saya malas sgt dan renyah takut hilang data pun ada jugak.terima kasih sgt2 dengan ilmu ni.
Deco [MisS N] Deco [MisS N] 9:17 AM
dah adjust layout...tapi makin buruk ..pehtu makin lmbt loading lak tuh...

now,i'm give up....huhu,sedey sekejap!
Deco [MisS N] Deco [MisS N] 9:20 AM
nk tny lagi..lau nak letak gambar/image kat header tuh,not more than bape kB ya? dh try letak tp tak kuar gmbr...ngan tajuk blog pon ilang gak
Nescafe ais Nescafe ais 12:34 PM
@Deco [MisS N]

Hehe. Abis pilih template yang buruk, memanglah jadi buruk. LOL

Saiz header kalau boleh jangan besar. Takut lambat loading. Lagi satu, guna format .jpg
Iza Iza 5:55 PM
Salam....
aku ada download template. kn dia ada Home, About, Faq dan Contact. yang berfungsi cuma Home. Mcm mna nk gunakan yg lain2 tu? Aku kurang arif la....tolong terangkan...tq...
ellayali ellayali 8:41 AM
salam..sy nk tny,sy dah tukar template dah ok dah seme,cun,tp template nye bckground yg baru download tu trs tukar jd bckground lame after 2 seconds.what should i do now???peninglah....pls HELP!
Wan Rahilah bt Hj Wan Abdullah Wan Rahilah bt Hj Wan Abdullah 12:10 PM
mane nak cari notepad yek..sy budak baru belajar
amry amry 12:18 PM
da bejaya...susah gak..byk benda kena wat...silap2 data boleh hilang...berpeluh gak la nak buat..huhuhu...tq sifu nes atas ilmu yang dicurahkan
PRSsesma PRSsesma 2:44 PM
sy new in blog..sy ad tkar new tempaltes..tp,slepas tukar,mana2 visitor x bleh mmbalas mana2 komen...why??help me...
lehfopingu lehfopingu 11:45 AM
salam..
mcm mana nk guna 2 template dalam blog? Saya nk guna kan 2 tempalte yg berbeza utk home dan apabila user klik pada readmore..
boleh ke?
harap en.nes dpt membantu..

--lehfopingu.blogspot.com
Sya Sya 12:01 PM
Hai..

Saya ada sedikit masalah pada template blog saya..ada gangguan di atas blog..macamana nak buang / saya kene buang dan upload balik template yang sama..bohon bantuan..

tqvm
One Drop Perfumes - kekal harum sepanjang hari! One Drop Perfumes - kekal harum sepanjang hari! 5:36 PM
Salam....

Saya baru berjinak-jinak nak buat blog. Saya dah ikuti panduan nak tukar template baru. Dah berjaya tukar templat yg saya hendak. Tapi macam mana nak masukkan balik data yg saya dah buat pada template yg lama?
caliph shuriken caliph shuriken 5:09 AM
ilmu yg bgus utk dikongsi bsama ^^

lagi satu if x nk loading page lmbat, utk img/pic tu sila save as web ok...
YuYu YuYu 8:40 PM
info yang amat berguna...tahniah kpd anda..
sblm ni sy dah tukar tapi semua nya jadi rosak..post n3 nye jadi ada kiri n kanan..mmg x leh nk delete..ksmplannya ia dh rosak...so tpkse la buat yg baru but yang ad skg ni pn x berapa memuaskn hti sy...sbb tu sy nk tkr tp sy rsau ia akn trjdi cm blog yg sblm ni...

give ur way to me...
thnx a lot
elza elza 2:13 PM
hai...


ilmu yag dipaparkan amat berguna...

tq & maju jaya
zilahzilah 12:25 AM
Salam....

Sy baru berjinak-jinak nak buat blog. Sy nk minta diajarkan cara nak buat dropdown menu coz bila nak publish post baru asik klr error meta. so bila nak buat pages baru sy kurang pandai so nak minta diajar caranya. minta tunjuk ajar pls. blog: astactraining.blogspot.com
ZamaniNazihah ZamaniNazihah 5:27 PM
tlg sy plz...
sy dh pn tukar template baru..dan hasilnya berjaya
.so skg sy ade mslh sbb dkt template br tu xkuar pn setting accounts sy n bnda2 setting yg lain.
sy xblh nk post yg sy nk tulis.sy nk tkr pd template yg lama pn xblh.sbb dia xde button klik tuk setting.mcm mn niiii...plz...
wiwid wiwid 3:55 PM
tak paham lha step yg kedue th !
PURNOMO PURNOMO 10:18 PM
saye dah download winzip dah klik kanan. extrax to .. tetap je zip ....
remoih serr remoih serr 3:34 PM
salam..

sekadar ingin berkongsi maklumat.
di sini saya ada me reka satu software khusus untuk web developer yang ingin menguji laman yang sedang anda bangunkan. software ini di beri nama "secawan Web Server ". Software ini free untuk digunakan. Untuk maklumat lanjut boleh lihat di sini
http://itsegmen.blogspot.com/2013/01/web-server.html.

Selamat mencuba
missrainbow missrainbow 5:08 PM
Sya x nmpak pun link download template . Mcm mna ni ?
nur fatin syahira nur fatin syahira 6:22 PM
saya still x nampak mne link download template tu