Membina widget recent posts


Untuk memaparkan 5 posts yang terkini pada sidebar blog seperti yang anda dapat lihat pada sidebar blog saya (entri terkini), anda boleh melakukannya dengan beberapa langkah yang mudah.

Langkah 1

Salin dan url di bawah ini.

http://masukkan url blog anda/feeds/posts/default

Contoh: http://maribinablog.blogspot.com/feeds/posts/default

Langkah 2

Login blog => Dashboard => Layout => Add A Gadget. Klik pada Feed.

Langkah 3

Paste url yang telah di edit (lihat langkah 1) pada ruangan Feed url. Seterusnya klik Continue. Edit bahagian Title dan pilih berapa tajuk posting yang ingin anda paparkan. Maksimum ialah 5.

Akhir sekali, klik save.


{ 15 comments.. read them below or add one }

Dak Wan Dak Wan 9:32 PM
Widget top commenter ni berat ke?
Nescafe ais Nescafe ais 6:12 PM
To Dak Wan:

~ Sebenarnya berat blog bergantung pada berapa banyak widget dan image yang kita letak pada blog.
Dak Wan Dak Wan 10:28 AM
Dah ramai sgt yg link, nk wat camner? Kjab nak transfer link tu.
Along25 Along25 10:29 PM
Nak tanya, nape along wat widget tu, dia kua post yang lame jer? bukan the latest...
Iza Iza 6:13 PM
awat invalid url?
Rashid Salim Rashid Salim 6:36 PM
i follow u.. walau ke mana jua....
Rashid Salim Rashid Salim 6:37 PM
jgn lupa singgah blog aku ye.... http://apaceritanya.blogspot.com

thankss.....
misSJiwAnG misSJiwAnG 11:06 AM
assalam...bang nk tye la...camner nk wat backgruond pade setiap title of widget??conthnye cam 'my Label'..sye nk hitamkan die pye background..so nanti nampak myerlah cikit colour pade tulisan tuh...plz reply on my blog..missjiwang87.blogspot.com
AnonymousAnonymous 9:41 PM
nape invalid? tolong......
E!ra E!ra 1:32 PM
salam ! tq for your tuto !
kenapa dia keluar invalid ?
Please help !
Hope you can help me :)
Haxan Adney Haxan Adney 3:43 AM
invalid tu sebab de double slash kat //feeds ~sepatutnye /feeds je...betolkan la..
Sahara Schmaltzer Sahara Schmaltzer 5:26 PM
Dah cuba byk kali tapi still invalid pdahal dah ikut mcm kat tutorial ni. Macamana ni bro?
Gudang ilmu Gudang ilmu 6:41 PM
macam mane nak ganti jugulnye. .
eDDy eDDy 11:45 PM
@nescafe ais . Invalid feed URL. <- kenapa kuar benda ni . dah masuk url betul2 . tolong semua!
Mahir Mahir 9:50 AM
cuba tlg tgk blog sy ni...ada apa2 yg boleh ditambah utk jadikan ia lebih menarik tak...?

http://mahirperfumes.blogspot.com