Memasang Blog Statistics


Untuk memasang blog statistik pada sidebar yang akan memaparkan jumlah keseluruhan post dan comment seperti yang boleh anda lihat pada gambar di atas, hanya ikut beberapa langkah di bawah.

Langkah 1

Log in blog => Dashboard => Layout => Add A Gadget. Seterusnya klik pada HTML/Javascript.

Langkah 2

Salin script berwarna biru dibawah dan paste pada ruangan Content pada HTML/Javascript (lihat langkah 1). Seterusnya, edit perkataan yourblogname kepada url blog anda.

<script style="text/javascript">function numposts(json) { document.write('Total Posts :' + json.feed.openSearch$totalResults.$t + '<br>'); }function numcomments(json) { document.write('Total Comments :' + json.feed.openSearch$totalResults.$t + '<br>'); }</script>
<script src="http://yourblogname.blogspot.com/feeds/posts/default?alt=json-in-script&callback=numposts"></script>
<script src="http://yourblogname.blogspot.com/feeds/comments/default?alt=json-in-script&callback=numcomments"></script>

Langkah 3

Akhir sekali klik save.





{ 19 comments.. read them below or add one }

ringo ringo 1:22 PM
adakah nama tuan punya blog akan muncul sekali. jika tuan punya blog yang banyak komen.hehe
CempakaBiru CempakaBiru 8:25 PM
tu yg nk tau tu. owner je komen cane? huhuhu...
meh r komen sesame... =p
Nescafe ais Nescafe ais 10:48 PM
To ringo & CempakaBiru:

~ Nama tuan blog tak mucul sebab tu statistik untuk jumlah komen dan jumlah post.
CempakaBiru CempakaBiru 10:51 PM
oooo... so klu nk ranking tgi sendiri komen la byk2. hehehe.. =p
A.M.A.B.A A.M.A.B.A 2:01 PM
aku tengah belajar buat blog melalui laman blog kau. Thank.
Nescafe ais Nescafe ais 2:04 PM
@A.M.A.B.A

Ye A.M.A.B.A. Terima kasih sebab sudi masuk blog gua. Info kat sini pun hanya sekadar apa yang gua tau. Kalau tak berjaya tu, kena usaha lebih sikit lah yer. :)
..nOj.. ..nOj.. 10:23 AM
aduh cempakabiru... xleh blah tul ayat ""so klu nk ranking tgi sendiri komen la byk2. hehehe"" hahahaha jap nk letak mende ni...

*byk plak masa aku pg ni lepak cni lama2
MIRWAN MUHAMMAD MIRWAN MUHAMMAD 10:52 AM
saya seorang yg baru bermula dgn membuat blog....ingin mengucapkan terimakasih, sebab banyak memberi tunjuk ajar..semoga sukses selalu..
misibb misibb 12:24 PM
kalau ranking tinggi boleh dpt duit ke..? from awesomeblogger yg baru nak mula...hehe

terima kasih bro sediakan tutoria lengkap >^__^<
hillmie hillmie 10:29 PM
thanks untuk tutor ini !
dah cuba & berjaya ;p
terima kasih sekali lg
Suhaimi Kassim Suhaimi Kassim 12:20 AM
tanks untuk ilmu ini
She's retarded She's retarded 1:09 PM
kenapa sy buat xjadi?
cantekk cantekk 9:00 AM
bwu semalam usha blog awak. mekasih. n da add ur link jugak.
asma asma 9:19 PM
thanks for good tutorial...
yastro yastro 3:07 PM
Tak menjadi bg pengguna I/d kan bro?