Memasang kotak mesej pada permulaan paparan blog



Kadangkala apabila kita mengunjungi sesebuah blog, satu kotak mesej seperti pada gambar di atas akan muncul pada permulaan paparan pada blog tersebut. Untuk memasang script kotak mesej tersebut, caranya sangat mudah. Hanya perlu mengikut beberapa langkah di bawah:

p/s:save script template asal, ianya bertujuan sebagai back up apabila terjadi error semasa melakukan editting pada script template.

Langkah 1

Salin dan paste kod berwarna biru di bawah pada notepad. Seterusnya, edit perkataan 'Selamat Datang Ke Blog Nescafe Ais' kepada perkataan anda sendiri pada kod tersebut. Contohnya seperti 'Sila tinggalkan komen anda' atau apa saja pesanan yang anda rasakan sesuai.

Hanya gunakan kod kotak mesej pertama sahaja jika ingin hanya satu paparan kotak mesej.

<Script language='JavaScript'>alert("Selamat Datang Ke Blog Nescafe Ais");</Script> (Kotak mesej pertama)
<Script language='JavaScript'>alert("Selamat Datang Ke Blog Nescafe Ais");</Script> (Kotak mesej ke 2)

Langkah 2

Log in blog => Dashboard => Layout => Edit HTML. Seterusnya, tandakan pada kotak Expand Widget Templates. Dengan menggunakan Ctrl+F pada keyboard, taipkan kod </head> pada ruang Find dan seterusnya, tekan Enter.

Langkah 3

Salin kod yang telah siap di edit pada notepad tadi (lihat langkah 1) dan pastekan di atas atau sebelum kod </head>.

Contoh:

<Script language='JavaScript'>alert("Selamat Datang Ke Blog Nescafe Ais");</Script>
</head>

Seterusnya klik preview dan akhir sekali klik Save.


{ 38 comments.. read them below or add one }

touyakaruma touyakaruma 11:27 PM
pendapat peribadi ak

takpayah letak benda nie ... sebab menyusahkan pengunjung . Cuma pendapat aku jer
izanuddin izanuddin 12:49 AM
aku plak ...aku sangat stuju dngan pendapatan touya...wat nyemak je...nnt xpasal2 org igt vilus ke hape.
pendapat aku je la...(ayat sape tah..hehe)
Nescafe ais Nescafe ais 1:10 AM
To touyakaruma & izanuddin:

~ Nasib baik korang cakap pendapat. Kalau tak,memang mendapat la. haha. Pada pendapat gua pun sebenarnya benda ni memang mengganggu visitor. Gua memang menyampah.

~ Tapi gua buat ni pun sebab gua tau,mesti ada makwe yang minat. Biasanya, blog makwe-makwe jer yang pasang benda nih.Gua lebih mengutamakan cik makwe daripada korang..haha
izanuddin izanuddin 12:36 PM
chait...makwe2 mmg ske bnda yg serabot..
sbb dorang pon da serabot..haha..
jgn marah ek makwe2..hehe..
nenek™ nenek™ 1:36 PM
betul2..aku sllu terkejot tgk bnd ni..nti jadi arwah trus
Nescafe ais Nescafe ais 8:58 PM
To izanuddin:

~ Jgn marah2 diorg. Gua terasa.

To nenek tua banyak sakti:

~ Ada kencing manis ker.Haha.
0wh nath 0wh nath 2:18 PM
pkwe pkwe pun byk gak buat mende nih laa.
tk cye cube tgok. haha.
Nescafe ais Nescafe ais 2:57 PM
To Owh ntah:

~ Iye ker. Baru gua tau. Nasib gua x buat.
~~!![m][[y][a]!!~~ ~~!![m][[y][a]!!~~ 12:20 AM
mya bru je dok wat belog...
tp mya tol3 ta gheti cemane mo wat belog jdik lg shantek n pe kelengkapan untok belog..
sile bantoo saye...
cikTi cikTi 9:38 AM
baru je ak wat kat blog bnde niih.,.
korg kutok plak,,nyesal pon ade.,
Nescafe ais Nescafe ais 1:40 PM
cik Ti:

~ Buat jer. Diorang tu semua memang dengki. Padahal diorang pun buat gak. Heh heh
SK PASIR AKAR SK PASIR AKAR 5:21 PM
kotak ni boleh menghilang selera pengunjung...takyah buat tak pe...nanti tiada pengunjung yang ada kotak tu je...
pigeon pigeon 12:02 AM
ahahaha.. ape2 jelah korg ni.. apa pun me mmg suke. tayunk nescafe ais. sebab me mmg dah lama nak wat. ehe.
blur blur 8:06 PM
nescafe ais,, leh x kalau buat mase first time masuk jer..
mcm 2 lg smart..
kalau tiap kali keluar myemak gak..
smpi nak edit layout pon mende nie kuar gak..
Nescafe ais Nescafe ais 10:17 PM
@blur

Haha. Ada kut. Nanti-nantilah gua cari yer.
Benda ni sebenarnya memang mengganggu. Hehe
Pemuda Pemuda 3:32 PM
terima kasih kerana pelajaran anda...
Aiza Aiza 9:19 PM
thanks dah jadi pun ;) grrr, mnganggu ke??
azwan azwan 1:00 PM
salam..
boleh x ajarkan saya membuatkan entri saya menjadi thumnail..
seperti blog ini..
http://generationblacklist.blogspot.com/
saya budak baru belajar....
mintakkan tunjuk ajar...
sukiminna sukiminna 7:39 PM
dia jadi nyusah tu sebab bukan just kuar time kat home je..tapi setiap link dalam blog kita klik nak baca pun dia kuar..

klu ley wat script yang detect kalau kat home jek baru kuar okay la kot..

xpun detect tu first time datang jek baru kuor..cek kat cache user ke.
husna_atiqah husna_atiqah 2:56 PM
tq so much 4 evrything!! =)

tutorial y sgt bgus..

keep up d gud work!
ieja @ iejot ieja @ iejot 3:34 PM
Terima Kasih Bebanyak... huhuhu
John John 4:26 AM
Mari minum kopi.. Bertaraf dunia.bnyk khasiat utk kesihatan
zetty napiah zetty napiah 10:07 AM
mcm mne nakk PADAM permulaan kotak mesej kat blog tu!
tollllllllllloooooooooooonnnnnnnnnnnngggggggggg!
Fira Al Fira Al 1:05 AM
tolong jugakkk!!!
aku pn nk padam gak! aritu bt sj2 igt leh delete, skali xleh delete...huwaaa help me sape2 yg bek ati... T.T
Fira Al Fira Al 1:09 AM
heee..dah tau dah cmne nk delete.
g kt html 2, pstu backspace kod yg sewaktu dgn nya tnpa mendelete code ini /head tu.
Pelangi Pelangi 12:06 AM
terima kasih sgt2..byk yg sy dp di cini..:)
amry amry 12:47 PM
kalau sekadar nak ucap welcome kat box tu tak yah la...memang mengganggu..tapi selalu yang buat bende ni untuk dapatkan subcriber. selalu kat blog2 blog berunsur perniagaan atau jual produk...nak cari gak benda ni tapi tak tau cam ner nak kasi ada opt-in form tu...huuhuhu
otakku art designs otakku art designs 4:52 PM
info yg brguna. thanks.
mai singgah sini: http://otakkuartdesigns.blogspot.com/
LINA LINA 7:02 PM
thnks utk ni, sngt membantu ;D
cn cn 6:07 PM
waaa T____T!! npe kuar ayat nih??? kenape???

Your template could not be parsed as it is not well-formed. Please make sure all XML elements are closed properly.
XML error message: The content of elements must consist of well-formed character data or markup.
BAKA PDRM BAKA PDRM 5:45 PM
Hahaha.. Blog saya dah pun buat.. tak caye?? Jom la singgah.. :-)

http://bakapdrm.blogspot.com
The ModERnMoZaRT The ModERnMoZaRT 2:19 AM
cane nak buang bende ni balek?
miz hani ^_^ miz hani ^_^ 2:33 PM
This comment has been removed by the author.
neo.. neo.. 4:46 PM
@NuR AliSsA SaBrInA

tekan button Ctrl dan F serentak,sekiranya anda menggunakan Google Chrome, ruang Find akan kelihatan pada bahagian atas (kanan) dan sekiranya anda menggunakan Mozila Firefox,ruang Find akan muncul pada bahagian bawah (kiri).
Eiya Shah Eiya Shah 5:29 PM
hai.. nie sgt2 membantu! sbb im newbie.. mao tny.. cm ner nk wat bnd nie utk halang org right click ek?? hee..
haryati mat yasim haryati mat yasim 11:01 AM
Nescafe ais...boleh yati tahu mcm mn cara nk keluarkan msg like masa first2 kita masuk blog tu?yati dok tanya encik google ni xdpt pun jawapan dia...harap nescafe ais atau sesiapa sahaja follower di sini yg tahu, tolong bg tahu yati ya...:-)