Cara mudah tukar background pada blog

Terdapat satu cara paling mudah jika kita ingin menukar background blog kita. Jika kita menggunakan template classic, kita boleh menukar background asal yang biasanya berwarna hitam ataupun putih kepada background berformat image pattern yang berulang. Template baru juga boleh menggunakan cara yang sama, tetapi ianya bergantung kepada struktur background tersebut. Jika ia menggunakan background warna, cara ini boleh di gunakan.

Anda boleh memilih background image yang terpapar di bawah ini atau menggunakan image anda sendiri. Tetapi, image tersebut mestilah pattern berulang. Tidak digalakkan menggunakan image bersaiz besar kerana ia hanya akan membebankan proses loading blog anda.





http://4.bp.blogspot.com/__hqk0jmhlcE/SzpjVIJLPnI/AAAAAAAAAIc/gOYxKL8bSqY/s200/body-bg.png





http://1.bp.blogspot.com/__hqk0jmhlcE/Szpi-5ahC6I/AAAAAAAAAIM/PDpEcdDty9Y/s200/fd-san.jpg





http://4.bp.blogspot.com/__hqk0jmhlcE/Szpi-oA5tuI/AAAAAAAAAIE/vqds5Z6-UH4/s200/fd-babydisney.jpg





http://2.bp.blogspot.com/__hqk0jmhlcE/Szpi-LapvZI/AAAAAAAAAH8/7H1NoxW__QY/s200/woodbg.jpg





http://2.bp.blogspot.com/__hqk0jmhlcE/Szpi9hnbQGI/AAAAAAAAAH0/1G1sK0L9xms/s200/vector-seamless-hearts-background-09-by-dragonart.png


http://1.bp.blogspot.com/__hqk0jmhlcE/Szpi9I1ARhI/AAAAAAAAAHs/wAON5LY1k3E/s200/vector-flower-squares-background-11-by-dragonart.png





http://4.bp.blogspot.com/__hqk0jmhlcE/Szpih_NIBII/AAAAAAAAAHk/KJXJ6t2LM_A/s200/img01.gif





http://4.bp.blogspot.com/__hqk0jmhlcE/SzpihmU5JKI/AAAAAAAAAHc/uwwLQdNf_xA/s200/contemporary-300x300.jpg





http://1.bp.blogspot.com/__hqk0jmhlcE/SzpigwCxkyI/AAAAAAAAAHM/N5AyL-UUQMA/s200/bgx.jpg





http://1.bp.blogspot.com/__hqk0jmhlcE/Szpigo76TbI/AAAAAAAAAHE/k0f9rZ_or-I/s200/0003a-background.jpg





http://4.bp.blogspot.com/__hqk0jmhlcE/SzpiLxxsPUI/AAAAAAAAAG8/w8v9eEqSBQI/s200/img01.gif





http://4.bp.blogspot.com/__hqk0jmhlcE/SzpiLow9m5I/AAAAAAAAAG0/wDQZjF4WCwk/s200/cork.jpg





http://1.bp.blogspot.com/__hqk0jmhlcE/SzphZJl8JDI/AAAAAAAAAGk/Lasnd3ieOVc/s200/Vintage-Pattern_Black.png





http://2.bp.blogspot.com/__hqk0jmhlcE/SzphYxiyVnI/AAAAAAAAAGc/-ANvOOey_ck/s200/sexy-blogs.png





http://2.bp.blogspot.com/__hqk0jmhlcE/SzphYkHXTZI/AAAAAAAAAGU/whSZU688Qzo/s200/seamless-tiled-floral-pattern-vector-background.gif





http://4.bp.blogspot.com/__hqk0jmhlcE/SzphYEkrpKI/AAAAAAAAAGM/AdrTxfwIf3s/s200/img01%282%29.gif





http://4.bp.blogspot.com/__hqk0jmhlcE/SzphX-ToZ8I/AAAAAAAAAGE/nmdaWsUCUBg/s200/cork.jpg





http://3.bp.blogspot.com/__hqk0jmhlcE/Szpg7dlp5MI/AAAAAAAAAF8/nrQ0l7dttJU/s320/bgshowcase.jpg





http://2.bp.blogspot.com/__hqk0jmhlcE/Szpg7FtZwPI/AAAAAAAAAF0/o8NrmMQYVIg/s320/bgr_main.png





http://2.bp.blogspot.com/__hqk0jmhlcE/Szpg6lrT7-I/AAAAAAAAAFs/j8nb4nG0SKo/s320/16-10_dark_sleek_blog_07.jpg





http://1.bp.blogspot.com/__hqk0jmhlcE/Szpg6f6PD2I/AAAAAAAAAFk/JUgv7ItrK1E/s320/bg.gif





http://2.bp.blogspot.com/__hqk0jmhlcE/Szpg54WqvQI/AAAAAAAAAFc/5MKtxtzKOEM/s320/bg1.gif

Untuk memasang background yang terpapar di atas, sila ikut beberapa langkah mudah di bawah.

Langkah 1

Log in blog => Dashboard => Layout => Add A Gadget. Seterusnya klik pada HTML/Javascript.

Langkah 2

Salin kod berwarna biru di bawah dan edit pada notepad dengan menggantikan teks Masukkan URL background di sini dengan URL background yang tertertera pada image di atas atau URL background anda sendiri.

<script type="text/javascript">
var background= new Array()
background="Masukkan URL background di sini"
document.write("<style>");
document.write("body {");
document.write(' background:url("' + background + '") repeat top center;');
document.write(" }");
document.write("</style>");
</script>

Langkah 3

Salin kod yang telah siap di edit (rujuk langkah 2) dan paste pada Content HTML/Javascript.

Akhir sekali klik Preview dan jika anda berpuas hati dengan background tersebut, klik saja Save.


{ 28 comments.. read them below or add one }

pak long pak long 11:55 AM
salam tuan ampunya blog..
fuhhh..susah jugak nak buat nya..
kena cuba banyak kali...
mekasih banyak ya sahabat..
..nOj.. ..nOj.. 12:11 PM
ok cekgu, yg ni kompom x berat kan... nk la ambik yg itam gambo kayu tu... thanks ye
S.I.D S.I.D 12:22 PM
wow..background dah baru ah~~
temaseh bebanyak..care~~ habes blog neh~~
beautiful_rose beautiful_rose 2:57 PM
aku plg suke corak mcm kayu tuh...nmpk natural =)
SyawaL SyawaL 2:59 PM
Tak rugi saya jumpa blog ni...
Byk tutorial,
semoga ceria selalu
adiq adiq 3:02 PM
nampak mcm senang tp bila buat kat blog test,x ada apa2 prubahan pun.
MrsNor MrsNor 3:05 PM
cara mudah lagi cari site background... byk sekarang ni..macam2 design background ada..rambang mata nak memilihnya ..jgn mabuk dah lerrr
~aSHa~ ~aSHa~ 5:00 PM
salam tuan blog...salam ziarah gak..blog u ni berinfo byk la...thanx so much...
Nescafe ais Nescafe ais 6:57 PM
@adiq

Ye. Kalau guna template classic minima, memang boleh. Mesti ada yang silap. Cuba try lagi sekali.
Nescafe ais Nescafe ais 6:59 PM
@Nescafe ais

Setiap trik yang gua tulis kat sini, gua akan test dulu pada 3 jenis template. Jadi semua template yang gua test tu memang jadi.
topie topie 9:23 PM
Cikgu NA...Tima kcih...blog aku nampak lawa la skit...dah tukaq background tu...
Umairah Jaffar Umairah Jaffar 3:16 PM
NK TANYE KALAU NK LETAK GAMBR KTE SNDIRI KNE UPLOAD KT PHOTOBUCKET KE ?
Cik aiNa Cik aiNa 6:03 PM
hehee...tengkiu2
a1zudd1n a1zudd1n 8:21 PM
tq gtau..walopn ak da lame tukar background..
pasni leh usya kat cni je..hehe
AnonymousAnonymous 11:26 AM
laaaaaaaaaaaaa.....sya xdpt bt la...da byk kali try tp xdpt2 jg...tension !!!!
AnonymousAnonymous 11:46 AM
usaha tangga kegagalan huhuhu cuba lagi kalau masih tak berjaya buat.
karya hitam karya hitam 12:28 AM
erm ada x background yg translucent ??
Are-Nisa Are-Nisa 10:44 PM
x de perubahan pun.. hurmm..
farasakura farasakura 1:23 PM
:)

http://miszfarasakura.blogspot.com/2011/02/tutorial-4-cara-mudah-nak-tukar.html
eiffel eiffel 4:56 PM
nk tanya...klo pakai header kan..dia akan ada kaler putih kt blkg header tu.kiranya..kt ats putih.bwh header baru ada picca yg kita pilih. :(

cmne nk betulkan ea?
Izzah Dejavu Izzah Dejavu 8:42 PM
time kasih ..dqah jadi..
suzurangirls suzurangirls 6:38 AM
thank you...:-)..
da jadik...
Ain Iyhan Ain Iyhan 4:55 PM
thanks sesangat .. dh jd pon ..
copy url kt sini je = http://www.mycutegraphics.com/
Im Yoon A Im Yoon A 12:19 PM
x faham laaaahhh plsss...
AnonymousAnonymous 2:00 PM
waaa,saya still tak paham,saya pi kat layut tu,bnyak je add the gadget..ade kat atas,bawah,kiri,kanan...pastu pi ka java tu,die mintak title and text....tak reti...mcm mane ni....tolong la sye..dah pening dah..hahaha
secret Ash secret Ash 10:28 AM
Terima Kasih...Tutorial awak memang menjadi.. :)