Memasang Iklan Nuffnang pada setiap post

Untuk memasang Iklan Nuffnang yang bersaiz 336px x 280px (Large Rectangle) pada setiap posting seperti yang boleh anda lihat pada entri ini, sila ikut beberapa langkah di bawah.

Langkah 1

Log in blog => Dashboard => Edit HTML. Seterusnya tick pada kotak Expand Widget Tempaltes.

Langkah 2

Dengan menggunakan keyboard, tekan Ctrl+F dan taip atau paste kod <data:post.body/> pada kotak Find. Seterusnya, tekan Enter.

Langkah 3

Salin kod Iklan Nuffnang anda yang bersaiz 336px x 280px (Large Rectangle) di bawah kod <data:post.body/> (rujuk langkah 2)


Contoh:

<data:post.body/>
<center><!-- nuffnang -->
<script type="text/javascript">
nuffnang_bid = "000000000000000000000000000000";
</script>
<script type="text/javascript" src="http://synad2.nuffnang.com.my/j.js"></script>
<!-- nuffnang--></center>

p/s: Kod  <center> dan </center> bertujuan untuk meletakkan iklan Nuffnang berada di tengah-tengah post.

Akhir sekali klik Preview dan jika tiada mesej Error yang terpapar, klik saja Save. Memasang Iklan Nuffnang pada setiap post


{ 69 comments.. read them below or add one }

shuhada shuhada 2:05 AM
salam.
suke2. sblm ni malas nak wat, tp kali ni cam rajin lak nak try. keh3.
RedzaLiza RedzaLiza 2:57 PM
hehehe.... nak try2.
hanaahmad hanaahmad 3:52 PM
alamak...sy dh wat...tp de error lak..cmne nk delet eh..dh cri xjmpe..erm...
Nescafe ais Nescafe ais 4:21 PM
@hanaahmad

Hehheh. Jangan copy kod nuffnang yang contoh tu. Memang jadi error. Masukkan kod nuffnang sendiri.
hanaahmad hanaahmad 5:05 PM
haha...tau2...tp dh try nak delete blik kod tu tp kod tu xde lak..cmne eh??
hanaahmad hanaahmad 5:11 PM
xpe....dh oke dh...cz de backup templates...hee~ tenkiu....nk promote ur blog leh x? rmai lak tnye cmne nk wat itu ini kt sy..sy mls nk wat tutorial..cz sy pon xterer juz ikut tutorial blog ni je...so...better i promote gtau yg blog ni byk mbntu dlm kemajuan my blog...haha....leh kn?
Nescafe ais Nescafe ais 5:23 PM
@hanaahmad

~Ok lah kalau dah boleh.
~Nak promote? Boleh. Sangat di alu-alukan. Hehheh
adiba adiba 9:01 PM
sign nuffnang as blogger atau as advertiser?
Nescafe ais Nescafe ais 9:26 PM
@adiba

Hehheh. Soalan paling legend sekali ni.
As blogger. Advertiser tu kalu kita nak letak iklan kita kat Nuffnang. Kena daftar dulu kat Nuffnang
RedzaLiza RedzaLiza 10:33 PM
hehehe.... sabor cikgu nes. dah mula rasa panas??? pi masuk dlm peti. bertapa r dulu. cari ilham. uhukkkk
sue sue 1:45 AM
nape xjumpe kod tu ye? da try bnyk kali xjumpe gak...
Nescafe ais Nescafe ais 6:50 AM
@sue

Kod <data:post.body/> ker. Kalu kod ni mesti ada punya dalam script tu. Dah tick kotak Expand Widget Templates?
Zikr the Jalanan Sepi Perantau Zikr the Jalanan Sepi Perantau 8:59 AM
info yang bagus.. terima kasih.
beautiful_rose beautiful_rose 10:51 PM
tgk ramai org pasg nuffnang kt blog...aku lom pk pasl itu lg.x pelah biakan blog kosg ok kot.. =p
faRk faRk 10:35 AM
salam...tapi asal kod nuffnang tu error ek? error matching to blog post?
Nescafe ais Nescafe ais 11:09 AM
@faRk

Tu kod contoh. Memang jadi error. Kena masukkan kod nuffnang kita sendiri. Check kat site Nuffnang. Ni dah daftar belum?
faRk faRk 12:57 PM
tu la...sy da copy dari acc. nuffnang la mslh nye tu... the error gak.
Nescafe ais Nescafe ais 1:12 PM
@faRk

Jumpa tak kod data post body tu?
faRk faRk 1:29 PM
ok bos...kaw tim already....tapi papehal tnya smula..thanx bos, blog ni byk membantu...
Nescafe ais Nescafe ais 1:36 PM
@faRk

Hehe. Tahniah, anda telah berjaya dalam misi ini.
zaireey zaireey 2:50 PM
Terima kasih banyak info berguna yg anda muatkan dlm blog anda, terutama kpd yg masih baru seperti saya.TQ
afiq hamid afiq hamid 9:47 PM
ape fungsi nuffnang nih??
(sori, beginner hehe)
Armyrule Armyrule 12:23 AM
camna plak yg kat header???
Nescafe ais Nescafe ais 3:48 PM
@afiq hamid

Nuffnang tu iklan berbayar.
Nescafe ais Nescafe ais 3:49 PM
@Armyrule

Yang header tu masukkan macam biasa.
Armyrule Armyrule 5:13 PM
cam biasa tu camna...edit kat HTML ka atau pakai widget je?...klu edit ada tutor x?...huhuhuhu
ARC ARC 10:17 PM
gua ada 3 dlm template tu...yg mane eh?
makCikYatie makCikYatie 2:58 PM
salam tuan rumah..saya agak keliru nak letak kod utk SKYSCRAPER tu? tolong ajarku sifu ya..tq
makCikYatie makCikYatie 2:59 PM
SKYSCRAPER for nuffnang..sori tertinggal perkataan nuffnang tu...^_^
arc13 arc13 8:58 PM
xde pas find gne ctrl F...cane
sc sc 12:58 PM
...mmm....kalau refresh blog tersebut banyak kali, kira tak? i mean bertambah tak klik nya..huhu..sorry beginner
Khazman88 Khazman88 5:21 PM
bro Nes..nk tanye sikit ni..nape kod dlm edit template saya ade 2?? nak paste kt mane kod nuff saya nnti...huhuh
AnonymousAnonymous 10:45 AM
apsal nk masukkan kod nuffang tu x leh? kluar ayat mcm ni..Error matching blog to blogger entry. If you are the owner of this blog, please check that there is no typo in your blog address and that you have pasted the code from the Add Ads page correctly.rsnya x silap copy..
azwan azwan 2:48 AM
wah.. bagos2!!
ma ma 3:35 AM
banyak betul maklumat berguna nie...thanks..
yaya yaya 8:32 PM
pliz help us yg asyik error je nak paste code dlm blog ni.. saya pon dpt msg error cmtu gak. dah paste code sndr. but y it still happened?
dunia perniagaan dunia perniagaan 5:33 AM
banyak sungguh info dalam blog nescafe ais nie..terima kasih ..
jom lepak sini:http://hjhgenius.blogspot.com
Shukor Shukor 3:13 AM
nuffnang sy sblum nie mcm biase boleh kuar kt page..hari nie tibe2 xble click nuffnang? tolong yer.. T_T
Ah Moy Ah Moy 3:23 PM
Sekali lagi perkara yang sama terjadi..saya dah follow semua arahan yang di beri..tapi tak boleh save template..bila preview ok jerk....mcm mana ni? ini tutorial ke-2 saya follow tapi x ley save...saya nyer blog template ada masalah ker??
Myzul Myzul 3:44 PM
maklumat yang berguna untuk blogger baru seperti saya. thanks
ar-jie With loVe ar-jie With loVe 1:13 PM
erhm.....dah try tutorial to. dah tercongok bnde tu akt blog, tp nape die duk kat bwah lg? tak center pun? pelik tp benar...
Dunia Blogger Dunia Blogger 2:51 PM
camne eh skg blog muka depan je..nak buat link same page camne? contoh muka surat pertama ke muka surat kedua, tp masih backgroud still same..camne eh nak wat top tu?kalau web tau, tp blog dia jd new window la..
Nescafe ais Nescafe ais 5:51 PM
@ar-jie

Memanglah pelik sebab tak letak kod center tu
OpeT OpeT 4:39 PM
nak tnyer nak post nuffnang kat head tapi xjumpe kod body
selain tuh nak pakai kod aper ek?
yang ader /body jerk
Pic.Izyan Pic.Izyan 1:08 AM
thanx..
widget ni membantu sy
sila la dtg ke website sy ya
http://pic.izyan.com
Alex77 Alex77 5:06 PM
thankz boss,, nice info(~_^)dh aq uji try,, sngah blog aq boss >> http://www.alex-virtualworld.tk/ more about =
| Software With Key | Keygen & Crack | Hacking Tools | Tips | And More |
MariaMira MariaMira 11:06 AM
thanks..sy da berjaya buat..blog encik mmg tempat sy cari info..
Tomato Gurl's Life Tomato Gurl's Life 4:57 AM
thanks nes...tutorial anda banyak membantu :)
Dumpisz Sofea Dumpisz Sofea 11:41 PM
salam encik nes,puas sudah ku mencuba,rupanya pas bc sumer komen ni kena masukkan ads nuffnang yg kat site dia ya? nak cekau kt belah mane ya?pttla buat sik error jek..naik tensi tau!nuffnang saya dh daftar lama dah..tp xpas2 gak..
Fana Flora Fana Flora 11:05 PM
terima kasih atas tutorial yang sgt sng nak faham ;)
miRa'e miRa'e 5:45 PM
nape ea sy nye jadik error ye????
TcRaiN TcRaiN 9:07 AM
Kod HTML saya tak ada data:post.body/ tu... Mcm mana?
izzafey izzafey 12:49 PM
salam tuan, saya dah buat dan mmg menjadi. tapi mcm mana nk buat banner keluar selepas org klik READ MORE
wen wen 12:47 PM
dah buat tapi macam pelik jer hasilnye. maybe sbb dah tukar template baru kot. aritu menjadi. yang ni pun jadi tapi xde iklan pun kuar. minta tolong tengok-tengokan kat blog bleh tak,en.nes?
belogging belogging 4:38 PM
yessss aku berjaya,...tq
nini mohd nini mohd 11:29 AM
terima kasih... banyak membantu..
Buatbest Buatbest 2:07 AM
terima kasih kawan..~
MNSAR MNSAR 11:10 PM
thank you.visit my blog
http://blogdanduitonline.blogspot.com
lidie lidie 9:44 PM
Sekarang ni dah tukar baru, macam mana tu nak letak iklan setiap post....
tarmizi bsy tarmizi bsy 9:25 PM
salam mcm mna nk letak iklan nuffnang byk?
tarmizi bsy tarmizi bsy 9:26 PM
kepala sudah pening bru nk berjinak2 mohon bantu.
Cik Matahariku Cik Matahariku 7:56 AM
salam encik, kenapa saya buat tak jadi, kat template saya ada banyak 3 ke 4 kod yang sama sprt tuan maksudkan. Nak letak bawah kod yg mana ye? saya br shj tukar template baru dan saya ada masalah nk psg iklan nuffnang large rectangle bawah post.tlog saya..:)
Hasmania Abas Hasmania Abas 4:29 PM
paling senang mana2 yang tukar template tuh set semula iklan tuh sebab kalau kita tukar corak blog iklan tuh hilang terus .......
atau meh sini akak ajarkan sms 012-3635641
MY HIJRAH PORTFOLIO 0123513407 MY HIJRAH PORTFOLIO 0123513407 3:09 PM
salam

saya dah call no phone yg diberi..tp x ada apa2 respone

sy nk belajar part iklan tu tp dah buat byk x tp x berjaya

mohon bantuan
Areee Areee 2:29 AM
Salam tuan...memang ckup nantop
SD Owner SD Owner 9:03 AM
Terima kasih :)