Memasang password pada post atau membuat private post .

Untuk memasang password pada post atau membuat private post seperti yang boleh anda lihat di sini, anda hanya perlu ikut beberapa langkah yang mudah di bawah.

Langkah 1

Log in blog => Dashboard => Layout => Add a Gadget. Klik pada HTML/Javascript.

Langkah 2

Salin kod berwarna biru di bawah dan paste pada ruang Content HTML/Javascript (rujuk langkah 1).

<script type="text/javascript" src="http://sites.google.com/site/testingsahaja/jsencryption.js"></script>


Langkah 3

Masukkan password pada kotak di bawah. Pastikan anda ingat password yang akan anda gunakan.




Langkah 4

Taip atau paste teks anda pada kotak di bawah. Setelah selesai, klik pada butang Encrypt.


 

Abaikan kod pada kotak di bawah.



Langkah 5

Salin kod HTML di bawah dan paste pada post.


Standard   Inline  ***
 

Langkah 6

Anda boleh menguji kod HTML dan password sama ada ianya berfungsi ataupun tidak dengan klik pada teks Show encrypted text di bawah.



Memasang password pada post atau membuat private post .


{ 25 comments.. read them below or add one }

beautiful_rose beautiful_rose 6:37 AM
salam ziarah......
ermm awl2 pagi dh wt tuto ehh,rajinye...
x tido kah dr td?
take care...... =)
CharMiea CharMiea 2:08 PM
gua suka kalau private2 ni. HAHAHA
Nescafe ais Nescafe ais 4:15 PM
@beautiful_rose

~Ya. Tak di nafikan gua memang seorang yang rajin. Terima kasih sebab sudi puji gua.Haha.
~Tapi post ni gua set jadi schedule post. Diam-diam sudahlah. hehheh
Nescafe ais Nescafe ais 4:19 PM
@CharMiea

Lu nih, kalau private pun, cakaplah slow-slow, orang dengar nanti malu. Hehheh
alifbro alifbro 4:42 PM
tak ada orang cakap apa2 pun kt komen nie. private jugak ke?
Nescafe ais Nescafe ais 6:24 PM
@alifbro

Biasalah bro. Blog ni ramai yang silent reader dan gua saspek diorang nih anti sosial. Hehheh.
kuyie kuyie 6:33 PM
bro yang stndard,inline and *** tu ape..ntok ape???
Nescafe ais Nescafe ais 6:47 PM
@kuyie

~Tu untuk kod html. Tak ada apa pun, cuma cara susunan kod HTML nya aje
Mr Kamikaze Mr Kamikaze 6:58 PM
bagus betul tips nie bro..
Dak Wan Dak Wan 9:02 PM
Nie tips yg sungguh berlainan Nes. Bagus gak erk?
..nOj.. ..nOj.. 9:42 AM
ni kalau nk letak gambo belu diri sendiri bole la pakai paswed ni... hanya org yg halal menengok sahaja bole dpt password ye
Legasi Piston Pecah Legasi Piston Pecah 9:21 AM
tak jadi sbb x berapa faham...lps tlk code biru kt html buat no 3...pas 2 buat no4 tekan encryp tapi dia bagi warning "please specify key"
Nescafe ais Nescafe ais 12:48 PM
@Legasi Piston Pecah

Tu maksudnya, kena masukkan password
mushroom mushroom 3:55 PM
nice.
thanx for the tutorial!
Legasi Piston Pecah Legasi Piston Pecah 3:31 PM
@Nescafe ais owh sudah boleh...kene pergi ke sini lah ye kalo nak buat private post?
Melz Melz 11:25 AM
camna nie bro aku tak paham haha
aidajoe aidajoe 3:08 AM
chop,nak tompang tanye..password nih kne tuka each time wat entry baru or widget dah ade kat blog,tinggal pakai saje?kne repeat steps tuh sume each time nak wat encrypted entry kah???
qillalalla qillalalla 1:19 AM
kalau classic blog camne pulok ?
N.A.B.H.M.M N.A.B.H.M.M 8:36 PM
qillalalla, blog classic same je, paste script kalar biru tu kat bahagian EDIT HTML (template), lepas tu entry paste mcm biasa je, cuma paste pada kotak ENCRYPT kat atas dulu sebelum awak paste kat bahagian post entry = EDIT HTML.
Wan Ahmad Nabil Wan Ahmad Nabil 5:52 PM
nescafe. macam mana guna dia ? maksud nabel apa fungsi nya ni ? xbrapa nak faham lah. :D
eyoi.chocholic eyoi.chocholic 2:34 AM
apa maksud paste pada post ? tak faham lah , boleh terangkan ?
danisshdanissh 3:57 AM
bro,gua buat x dpt pon bro?? gua x phm ar bro..step 2 tu paste kod kat bahagian design kan bro?? then,time masuk step 4 dgn 5 gua x phm la bro, boleh terangkan x bro?? paste teks aper bro?? step 5 tu,nk paste kan kod tu dekat post?? seriously bro,gua x phm..please ye help me..tq
eeeisya eeeisya 1:24 PM
hello,

apsal tak dapat Kod HTML tu eh? Dah letak password, dah taip yang perlu untuk entry (langkah 4). Bila klik encrypt, kod html tak keluar pun? Help me...
HalyaniCosmetics HalyaniCosmetics 5:45 PM
sama dengan eeeisya.. xdpt pon kod dia ;(