Memasang widget Popular Posts atau Top Posts pada blog


Widget popular post atau top post seperti yang boleh di lihat pada bahagian bawah kanan blog ini memaparkan senarai tajuk yang mempunyai jumlah komen yang tertinggi. Widget popular post atau top post ini sememangnya sangat membantu terutamanya kepada readers yang mungkin ingin membaca entri atau artikel yang mempunyai jumlah komen yang tinggi pada blog kita.

Untuk memasang widget popular posts atau top posts ini, sila ikut beberapa langkah dibawah.

Langkah 1

Log in blog => Dashboard => Layout => Add A Gadget. Seterusnya klik pada HTML/Jsvascript.

Langkah 2

Salin kod biru di bawah dan paste pada ruang Content HTML/Javascript (rujuk langkah 1). Masukkan URL blog anda pada teks masukkan URL blog anda di sini. Angka 10 yang di bold boleh di edit mengikut bilangan tajuk yang ingin adda senaraikan.

<script language="JavaScript">
aBold = false;
numposts=1000;
maxshowresult=10;
home_page = "http://masukkan URL blog anda di sini/";
</script>
<script src="http://sites.google.com/site/testingsahaja/toppost.js" type="text/javascript"></script>

Akhir sekali klik Preview dan jika tiada mesej Error terpapar, klik saja Save.


{ 24 comments.. read them below or add one }

HAZWAN17 HAZWAN17 2:56 PM
thanks for the info
sukiminna sukiminna 3:04 PM
satu lagi widget yang best..
sukiminna sukiminna 3:08 PM
aku rasa better hosting script kat tempat lain ar..sbb kebelakangan ni google site cam slow tahap kure2
nak load lambat.pastu semalam down kejap.abes sume script aku xload
Nescafe ais Nescafe ais 3:13 PM
@sukiminna

Hehe. Mana nak cari yang free. Google sajalah tempatnya. Guna hosting lain, bandwith pulak masalahnya.

Alternatif, masukkan terus js pada script template.
Armyrule Armyrule 3:48 PM
nice share bro...
0wh nath 0wh nath 4:23 PM
tengs yea. nath amek taw. hehe.
Legasi Piston Pecah Legasi Piston Pecah 5:41 PM
tgu post banyak popular baru pasang...thanks
HAZWAN17 HAZWAN17 6:25 PM
tu la..mcm x keluar je..
lambat maybe
Iza Iza 10:50 PM
napa x ada kesan pun?aku dah letak atas live trafik feed tapi bila view, x ada apa2 pun, nape ek?
sukiminna sukiminna 11:04 PM
@3388726616116294147.0

skrg aku pakai ni ha..
http://www.yourfreehosting.net/
diaorang claim:
"50000MB (50GB) Bandwidth"
xtau la betul ke tak..
tapi script loading < 1MB.hehe..
so BW tak risau sgt kot untuk hosting script kat situ
Nescafe ais Nescafe ais 11:09 PM
@Iza

pada teks masukkan URL tu jangan buang / kat belakang.

"http://masukkan URL blog anda di sini/"
Iza Iza 5:40 PM
@Nescafe ais


"http://masukkan URL blog anda di sini/"

"http://azilas.blogspot.com/" bukan mcm ni ke?
jap lg aku try buat semula
Iza Iza 5:54 PM
@Iza

Ok...dah siap...thanks....

tuto nk letak off/online ada tak?aku pernah buat dulu tp asyik offline je walaupun tgh online...

Recent comments dan entri terkini pon aku berminat,bila nk tutorial?nanti gtau la kot2 aku terlepas pandang.tq
MrsNor MrsNor 6:47 PM
thanks..dah jadi..
farah◕‿◕ farah◕‿◕ 9:29 PM
mcm mne nk tmbh link lg??
Nescafe ais Nescafe ais 9:36 PM
@farah◕‿◕

Tambah link? Tak boleh tambah link. Yang boleh, yambah bilangan posts. Edit pada angka 10
SKNC SKNC 11:17 PM
tima kasih sifu, banyak ilmu gua dapat kat cini..
Kyuubi_85 Kyuubi_85 8:44 PM
dah dapat dah... thx ye share info ni.. :D
yanalililala yanalililala 6:03 PM
hai. nape dia x boleh align ke tepi. nmpk x cntik la
J.Lihu J.Lihu 8:09 AM
thanks...info yg sgt berguna..
Nordin Nordin 8:18 PM
serius... memang x ble... x keluar ape2... kecewa..
syuE syuE 8:31 PM
sme la..ta kuar apa2 p0wn =.="
Nescafe ais Nescafe ais 8:42 PM
@syuE

Cuba guna kod yang ini. Harap ianya membantu.

<script language="JavaScript">
aBold = false;
numposts=1000;
maxshowresult=5;
home_page = "http://nama-blog-anda.blogspot.com/";
</script>

<script style='text/javascript'>var postTitlear=new Array();var postUrlar=new Array();var postCommentar=new Array();var totalpost;document.write("<ul>");function showrecentposts(j){var a=j.feed.entry.length;totalpost=a;for(var f=0;f<a;f++){var h=j.feed.entry[f];var c=h.title.$t;var b;var g;if(f==j.feed.entry.length){break}for(var d=0;d<h.link.length;d++){if(h.link[d].rel=="alternate"){g=h.link[d].href;break}}for(var d=0;d<h.link.length;d++){if(h.link[d].rel=="replies"&&h.link[d].type=="text/html"){b=h.link[d].title.split(" ")[0];break}}c=(aBold)?"<b>"+c+"</b>":c;postTitlear.push(c);postUrlar.push(g);postCommentar.push(b)}sortPosts();for(var f=0;f<maxshowresult;f++){var e='<li><a href="'+postUrlar[f]+'" class="recent-link">'+postTitlear[f]+" ("+postCommentar[f]+" comments)</a>";document.write(e)}}function sortPosts(){function c(d,f){var e=postTitlear[d];postTitlear[d]=postTitlear[f];postTitlear[f]=e;var e=postUrlar[d];postUrlar[d]=postUrlar[f];postUrlar[f]=e;var e=postCommentar[d];postCommentar[d]=postCommentar[f];postCommentar[f]=e}for(var b=0;b<postTitlear.length-1;b++){for(var a=b+1;a<postTitlear.length;a++){if(parseInt(postCommentar[b])<parseInt(postCommentar[a])){c(b,a)}}}}document.write('<script src="'+home_page+"feeds/posts/default?max-results="+numposts+'&orderby=published&alt=json-in-script&callback=showrecentposts"><\/script>');document.write('</br>');</script>
MamaLieza MamaLieza 9:00 AM
Try yg mula2, xde pape muncul. Cuba yg atas ni, okay... da dapat. Thank u so much NA.

Btw, ada wat tuto utk shoutbox yg muncul tengah2 x?