Cara buat random background pada blog

Random background seperti yang boleh anda lihat pada background blog ini(sila klik), adalah background yang akan bertukar secara random setiap kali berlaku view page pada blog tersebut. Untuk contoh background yang ditunjukkan , terdapat 3 layout berbeza yang di pasang sebagai background blog.

p/s: Sila klik Reload current page atau Refresh.

Untuk mencuba random background tersebut, hanya ikut beberapa langkah di bawah.

langkah 1

Log in blog => Dashboard => Layout => Add A Gadget. Seterusnya, klik pada HTML/Javascript.

Langkah 2

Salin kod di bawah dan paste pada ruang Content HTML/Javascript.

p/s: Anda boleh menukar layout background mengikutkesesuaian blog anda dengan menggantikan URL background disini(klik). Gantikan URL yang di bold dengan URL background pilihan.

<script type="text/javascript">
var background= new Array()
background[0]="http://4.bp.blogspot.com/__hqk0jmhlcE/SzpjVIJLPnI/AAAAAAAAAIc/gOYxKL8bSqY/s200/body-bg.png"
background[1]="http://4.bp.blogspot.com/__hqk0jmhlcE/Szpi-oA5tuI/AAAAAAAAAIE/vqds5Z6-UH4/s200/fd-babydisney.jpg"
background[2]="http://1.bp.blogspot.com/__hqk0jmhlcE/Szpigo76TbI/AAAAAAAAAHE/k0f9rZ_or-I/s200/0003a-background.jpg"
var random=Math.floor(3*Math.random());
document.write("<style>");
document.write("body {");
document.write(' background:url("' + background[random] + '") repeat top center;');
document.write(" }");
document.write("</style>");
</script>

Akhir sekali klik Preview, dan jika tiada mesej Error yang terpapar, klik saja Save. Cara buat random background pada blog


{ 14 comments.. read them below or add one }

wardah. ツ wardah. ツ 8:26 PM
background lain boleh tak?
Nescafe ais Nescafe ais 8:29 PM
@wardah. ツ

Boleh. Tapi backgroundnya jangan besar sangat saiznya.
sukiminna sukiminna 8:50 PM
aku ade nmpk cam salji2 gitu kat belog ini...masih musim krismes yer..hehehe

akhirnya entri ini kuaw juge
Nescafe ais Nescafe ais 8:54 PM
@sukiminna

Kahkah. Salji tu untuk entri akan datang.
DaHLia DaHLia 9:44 PM
wahh...background pun boleh tukar2?? besh2...
nnti nk apply pada blogku...
sc sc 11:30 PM
salam...

en. nes, tq ek for all the info...mmm..nak tompang tanya, kat belog ni cammana nak search artikel2 encik nes ek..nak baca satu2 jenuh gak..hehehe...anyway, bagus la kerja2 amal kongsi ilmu kamu ni... tQ =))
Nescafe ais Nescafe ais 11:46 PM
@sc

Ye. Sama-sama. Bak closet sekilo.LoL
Syaza Syaza 2:06 PM
napa sy buat yg sign tuh tak boleh??
pastu napa sy buat yg background random tuh tak leh??
tau tak cam mana nak buat blockquote??

ajaqkan..
Iza Iza 4:08 PM
Ada tak background utk musih luruh?
olive olive 7:08 AM
thanks..tutorial nya..
pesantren al-iman ulu_ale sidrap pesantren al-iman ulu_ale sidrap 11:13 PM
assalamu'alaikum,izin share yah???
brammingnge-poleko brammingnge-poleko 4:01 AM
assalamu'alaikum,,,saya mau share boleh yah???
mobil honda mobil honda 5:03 PM
wah mantep saya coba ya mas....