Cara mudah tukar icon Favicon blog


Terdapat satu trik yang paling mudah sekali jika anda ingin menukar icon favicon blog yang terpapar pada navigation toolbar dan juga tab. Contoh icon favicon yang telah di tukar tersebut boleh anda lihat pada gambar yang di tunjukkan di atas.

Untuk menukar ikon tersebut, sila ikut beberapa langkah yang di tunjukkan di bawah.

Langkah 1

Bina satu image yang bersaiz 50px x 50px. Anda juga boleh menggunakan gambar muka anda sendiri jika perlu.

Langkah 2

Upload image tersebut pada file hosting. Anda juga boleh upload image tersebut pada post dan klik Saved. Seterusnya, salin URL image tersebut.

Bagi anda yang upload image tersebut pada post, URL yang di highlightkan pada contoh gambar di bawah adalah URL bagi image yang di upload itu.


Langkah 3

Paste URL image( rujuk langkah 2) dan paste pada teks Masukkan URL image di sini pada kod berwarna biru di bawah.

<link href='Masukkan URL image di sini' rel='shortcut icon' type='image/x-icon'/>

Contoh kod yang telah di edit:

<link href='http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/S3j7-N2gKMI/AAAAAAAAA7U/-jpaq7_j2No/s320/favicon.jpg' rel='shortcut icon' type='image/x-icon'/>


Langkah 4

Log in blog => Dashboard => Layout => Edit HTML. 

Langkah 5

Dengan menggunakan keyboard, tekan kekunci Ctrl + F dan taip atau paste kod ]]></b:skin> pada ruang Find. Seterusnya tekan kekunci Enter.

Langkah 6 

Salin kod yang telah siap di edit tadi( rujuk langkah 3) dan paste kod tersebut di bawah atau selepas kod ]]></b:skin>

Akhir sekali, klik Preview dan jika tiada mesej Error yang terpapar, klik saja Save.


{ 47 comments.. read them below or add one }

fadhlinaafifah fadhlinaafifah 6:09 PM
heh? tak jumpa pun perkataan FIND
MuNsYi^SaMa MuNsYi^SaMa 9:44 PM
thanks man. mmg senang.nk kongsi ngan org len lak.
Legasi Piston Pecah Legasi Piston Pecah 11:47 AM
pernah cuba dulu tak jadi...sekarang baru jadi...hihi
kazu kazu 4:03 PM
terima kasih diatas kod tu :)
Ahmad Syazwan B. Ahmad Tarmizi Ahmad Syazwan B. Ahmad Tarmizi 4:25 PM
langkah kanan..memg tgh cari tutorial ni
aFRiNa-BaTRiSy!A aFRiNa-BaTRiSy!A 12:19 PM
haah, FIND tu kat mne?xde ponnnn...
asik error je, knp erk?hissshhhh, ni yg fed-up ni..
eka eka 10:09 AM
napa tak kuar gambar ae.dia kelua simbol internet explorer je
Nescafe ais Nescafe ais 11:36 AM
@eka

Cuba view guna Firefox
Iza Iza 8:10 PM
Napa dah tak nak jadi?
mana entry yg lama? ko dah delate ke?
Dulu jadi je, bila tukar template, dah hilang la...
Ahmad Syazwan B. Ahmad Tarmizi Ahmad Syazwan B. Ahmad Tarmizi 11:05 PM
yay dah berjaya laksanakan tuto ni.
mekacih..
peace all
Fathurrahman b. Alias Fathurrahman b. Alias 1:47 PM
x fhm la
boleh buat dlm gambar nk dpt url mcm mane?
Cik Nadzrah Zainal Cik Nadzrah Zainal 9:49 PM
thanx a lot...dah berjaya buat favicon, before ni penah buat tapi tak kuar pom icon kecik tu=)
bdk_SkemA bdk_SkemA 11:13 PM
tima kacih utk ini..mmg berbaloi..he3
zarina zarina 10:51 PM
kalu tak jumpa.. cuba tekan ctrl + F pada keyboard laptop tu... ok?
Nazz Nazz 12:14 AM
untuk blogspot boleh ker
ninis ninis 12:13 PM
saya tak paham.blurnyeee =.='
Almya Almya 12:41 AM
tkasih byk...berjaya lakukan...yeah..
chintachoices chintachoices 4:14 PM
help me~~~
x jadi pun...
napew leh x jadi yew???
wan9 wan9 7:55 AM
ade sesetengah template yg boleh dan ade yg x boleh..
keylamo keylamo 8:18 PM
tak paham lah :(
SiNaR QaSeH SiNaR QaSeH 9:42 AM
Salam

Cuba ke laman ini, http://www.iconj.com/favicon_hosting.php--> browse gambar dikehendaki untuk upload-->click upload it!--> ambil (direct link) masukkan selepas @ bwh code ]]>
AmiraS~ AmiraS~ 8:33 PM
Alhamdulillah, dpt jugak buat..
Trima Kasih ye!
Mrs. AB Mrs. AB 9:13 AM
@SiNaR QaSeH
dh upload and amik direct link..then xphm la nk wat camne?
Adsen Mahal Adsen Mahal 3:50 PM
Thx a lot admin... da bole tukar... ;)
view my beautiful favicon at http://www.wholehouse-waterfilters.info/
♥[tahirah]♥ ♥[tahirah]♥ 1:56 PM
Dah jadi.. hehe simplee.. Comel la plak kan bile favicon blog sndri (XD)
thankss
keyla keyla 3:54 PM
napee jadii error ? :(
miss xuroxy miss xuroxy 3:38 PM
dekat mane nak mskkn URL image pada langkah 3? sy xpaham
Nescafe ais Nescafe ais 3:43 PM
@miss xuroxy

<link href='http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/S3j7-N2gKMI/AAAAAAAAA7U/-jpaq7_j2No/s320/favicon.jpg' rel='shortcut icon'/>

URL ni ganti dengan awak punya URL

http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/S3j7-N2gKMI/AAAAAAAAA7U/-jpaq7_j2No/s320/favicon.jpg
miss xuroxy miss xuroxy 3:45 PM
if amek drect link pas2 nak paste ktna? bawah code kat mna?plis help me
Nescafe ais Nescafe ais 3:48 PM
@miss xuroxy

Paste link gambar tu kat sini. Saya tolong buatkan.
SanaSiniKalerMerah SanaSiniKalerMerah 4:37 PM
ades awk napa saya xdpt buat lg nie..kali nie da msk kali ke sejutaa..huk3
SanaSiniKalerMerah SanaSiniKalerMerah 4:40 PM
ekceli dapat find text nie
]]>
p tula nape ade error n xlei view blog selepas dicopy link pic sye 2...huk3
Nescafe aisNescafe ais 4:50 PM
@SanaSiniKalerMerahSaya dah reply mesej kat shoutbox blog Cik SanaSiniKalerMerah
Nabila Nabila 5:29 PM
thank u thank u thank u!!!looks so nice.
Faizal Fredley Faizal Fredley 12:02 PM
untuk wordpress pun sama ker??
FIRDAUS HUSAIN FIRDAUS HUSAIN 8:14 PM
saya masalah tentang header sy...
header sy jd kabur after sy tkar header yg baru,then sy tukar smula yg lama jd same jer,,
size sy xtukar..
macam mana yek?
http://sungguhker.blogspot.com/
deqlis deqlis 3:35 AM
salam,

thanks...saya dah berjam-jam cuba ikut tutorial2x lain tp tak jadik...tetiba masuk sini..terus ikut tutorial nie..alhamdullah menjadi..
thanks...

mmg tutorial ni mudah difahami dan detail ..

good job!
elly elly 5:27 AM
sy dah follw sume instruction..tapi bile click kat priview xdpt..click kat save tamplate pun same aje x loading..
sha my heart sha my heart 8:06 PM
tutorial yg lengkap. saya berjaya membuat favicon, sebelum ni dah buat, tetiba hilang. terima kasih =)
ppiey ppiey 9:50 AM
thanx...dh berjaya :)
Mujianto Mujianto 2:52 PM
gampang ya
makasih sis