Cara resize text pada link

Jika anda letakkan kursor mouse pada active link, contohnya pada tajuk post ini, teks pada tajuk tersebut berubah saiznya. Efek ini sebenarnya sangat mudah untuk di buat kerana anda hanya perlu membuat sedikit ubahsuai pada script template yang sedang anda gunakan. Anda hanya berlu mengubah di bahagian CSS dengan mencari kod a:hover { dan edit pada bahagian font size.

Satu cara lagi yang paling mudah ialah dengan mengikut beberapa langkah dibawah.

Langkah 1

Log n blog => Dashboard => Layout => Edit HTML

Langkah 2

Dengan menggunakan keyboard tekan kekunci CTRL dan F secara serentak. Bar Find akan muncul. Seterusnya taip atau paste kod ]]></b:skin> pada ruang Find dan seterusnya, tekan Enter.

Langkah 3

Salin kod biru dibwah dan pastekan kod tersebut diatas atau sebelum kod ]]></b:skin>

Anda boleh edit angka 18 jika efek pada text menjadi terlebih besarnya. bold juga boleh ditukar kepada normal.

a:hover {
font-size: 18px;
font-weight: bold;
text-decoration: none;
}


Contoh:

a:hover {
font-size: 18px;
font-weight: bold;
text-decoration: none;
}
]]></b:skin>

Akhir sekali, klik Preview dan jika tiada mesej Error terpapar, klik saja Save. Cara resize text pada link


{ 21 comments.. read them below or add one }

Rohana Rohana 1:41 PM
saya try dah, tapi original title post adalah merah, then, bila klik jadi warna hitam pulak..then tak jadi beasr pun textnya? Boleh tolong??
zulkbo zulkbo 4:53 PM
salam saudara..
amat berguna ni..
bolehlah try..
bellar0ssa bellar0ssa 6:09 PM
huhu nice one bro!
Ahmad Syazwan B. Ahmad Tarmizi Ahmad Syazwan B. Ahmad Tarmizi 6:56 PM
nesface sentiasa bagi tutorial yg best
kenapa profile picture org yg komen blog aku tak keluar?padahal profile picture dah on?
boleh tolong cek script template aku katmana silap?
izanuddin izanuddin 11:25 PM
salam encik nescafe..
long time no see..
tq atas tuto ni...
ley aku apply nnt.. =)
Nescafe ais Nescafe ais 11:46 PM
@izanuddin

mana ko menghilang. Tiba-tiba muncul. kehkeh.
Mak Su Mak Su 3:27 PM
dear blog owner, maksu nak tanya, macamana nak bawa follower dari blog lama ke blog baru?
Nescafe ais Nescafe ais 8:07 PM
@Mak Su

Tak boleh. Kena cari follower baru.
AnonymousAnonymous 9:06 PM
salam

mcm mane nak besarkan gambar ble klik gambar keluar tatap smae besar..mcm mano ye..
bellar0ssa bellar0ssa 1:42 AM
hmm yang page view counter kat setiap entri eh bro? hmm btw,kalau yang tu,sebenarnye dah tak ingat cmne dah pasang..sbb main letak kat dlm html tu.. xtahu cmne nak buang. =(
shuko shuko 9:48 AM
entri ni best..nice!!
tQ nescafe ais satu!!
zulkbo zulkbo 1:00 AM
salam saudara..
terbaik..saya gunakan dalam blog saya..
terima kasih..jazakallah..
ARC™ ARC™ 4:09 AM
aku sayang nescafe ais!!
AnonymousAnonymous 11:23 AM
salam..
nak tanye macamaner nak wat [email protected] kat sebelah tu..
Nur Hazimah Nur Hazimah 4:01 PM
nice...i luv it..
Rahsia Jutawan Rahsia Jutawan 4:22 PM
salam
macamana nak buat link pada menu flashvortex
shelOn shelOn 4:39 PM
terimakasih banyak... article anda membantu
SuKEJunpyo SuKEJunpyo 2:23 PM
Tq tq..
Dh apply, jadik lah..hehe
petite_girlz07 petite_girlz07 9:36 PM
xblh r..hhuhu..
ble tekan ctrl F..dye kuar find....
tekan kod 2 nk cri...tp xleh.....hhuhuhuhuuh
Honey's Honey's 8:54 AM
TQ....dh jadi....YESSSS
*cimOt* *cimOt* 9:22 PM
besh!!da boleh~~
kalo nak buat yg blink2 xde ker??