Widget yang perlu ada pada blogspot


Pada entri kali ini, gua ingin berkongsi sedikit pandangan tentang penggunaan widget yang sesuai pada blog. Pandangan ini adalah berdasarkan pengalaman yang seterusnya membawa kearah proses penambahbaikan. Dan proses ini adalah berterusan demi kepuasan visitors.

Seperti yang kita semua maklum, widget ataupun gadget ini merupakan satu elemen tambahan yang sangat penting didalam blog. Penggunaan widget mampu menambahkan lagi seri sesebuah blog. Kata oranglah.

Biasanya, jika kita baru pertama kali membina blog, kita jadi keliru dan tidak tahu widget apa yang sepatutnya di pasang pada blog dan ada juga yang mungkin terlalu seronok hingga terlupa yang blog telah dipenuhi dengan widget di segenap ruang.

Semakin banyak widget yang di pasang, semakin lambatlah masa untuk proses loading page blog kita. Bagi pengguna blogspot, kita tidak boleh membandingkan masa untuk proses loading dengan pengguna wordpress kerana berbeza dari segi proses download dari hosting.

Dalam memilih widget yang sesuai, perkara paling penting sekali yang perlu kita faham adalah kegunaan dan apa fungsi widget tersebut, dan adakah ianya dapat membantu kita dan juga visitors yang masuk dan membaca entri yang ada didalam blog sama ada dapat menaikkan rating, page view ataupun komen.

Di sini, di senaraikan 10 jenis widget yang perlu ada di dalam blog kita. Widget-widget ini sebenarnya sangat-sangat membantu untuk menaikkan rating, page view ataupun komen pada blog kita.

1. Followers

2. Shout box (Jika perlu)

2. Recent comments

4. Blog Archive

5. Labels

6. Related posts

7. Feed

8. Blog List (Jika perlu)

9. Link list (Jika perlu)


10. Popular posts (Jika perlu)


{ 32 comments.. read them below or add one }

Melz Melz 12:58 PM
haha aku baru nak buat tang nie :P

tape nanti aku compilekan ngan post kau
Hazzy Ishak Hazzy Ishak 1:16 PM
apa yang takde eh?
Misz_zana'85 Misz_zana'85 1:27 PM
Blog Archive ade 2 kali,adakah ia bermaksud sgt penting??! :D
[zikeryhassan] [zikeryhassan] 1:27 PM
rasanya sume sudah diletakkan. huhu :)
Fina Fento Fina Fento 1:36 PM
semua ada..tinggal link list & blog list je :D
Ummi Hanie Ummi Hanie 2:57 PM
sume ader..terlebih kot :p
joegrimjow joegrimjow 4:14 PM
wohoo
1st time datang kat nescafe ais ni
xtau plak banyak tutorial
huhu
mantap2

no 3 tu ku xsuke
hehe
Aiza Aiza 5:00 PM
kehkehkeh.. alhamdulilah , stakat neh msh blum cukup ag widget2 dari list cikgu nesc tu.. hikhik.. aiza tak suka laa tambah2 widget neh , wat mnyemak jek :)
Iza Iza 5:44 PM
This comment has been removed by the author.
Iza Iza 5:50 PM
Dulu semua aku ada.tp sbb lambat loding, aku buang semua.yg ada 4 je dari semua di atas.
nampaknya aku kena pasang semula la ni....kn penting.ok,
1st Q: macam mana nk buat yg no 4 tu ada gambar ukt disqus?
2nd Q: apa beza blog list dan link list?mcm sama je...
Ahmad Syazwan B. Ahmad Tarmizi Ahmad Syazwan B. Ahmad Tarmizi 7:01 PM
widget my ngarut tu yang semak seperti jam,calendar,maksud nama.
maksud nama ni kat fb byk.entah apa2 la

blog xda widget tapi tiptop contohnya keretamayat.load memg laju la
philosophy philosophy 9:17 PM
leh tanye x..
reti x wat website gune dreamweaver CS3?

reply me ASAP ye..
sebb nak mintak tunjuk ajar.. hehe..
SyawaL SyawaL 9:51 PM
terima kasih....setakat ni, recent komen belum ada...kena bubuh gak la ....hehehe
Mr Kamikaze Mr Kamikaze 11:46 PM
maklumat dan info yg bagus!!!!
zulkbo zulkbo 2:25 AM
teri kasih..amat membantu..
tapi apa kegunaan FEED tu?
dakkerek92 dakkerek92 12:27 PM
apa gunanya feed ni?? xphm lgsg tu..huhu
Ahmad Syazwan B. Ahmad Tarmizi Ahmad Syazwan B. Ahmad Tarmizi 11:17 PM
boleh tak kita letak form contact me macam wordpress? mesej yg dihantar tu terus ke emel kita
saya_arief saya_arief 9:18 AM
shoutbox is compulsory.
syahira ariff syahira ariff 1:34 PM
entri berguna encik nescafe
tp kan aku x retilaa nk pasang widget yg related post tue
pening nk cri kod dia
kau buat camaner ekk?

*daa pollow pun,hee~
x kesah pun link broken.
Fyzal Fyzal 3:46 PM
salam bro.. widget2 yang bro senaraikan memang penting sgt pun.
a1zudd1n a1zudd1n 9:41 PM
shoutbox bagi aku penting..kat sini tak nmpk pun...hehe
zida zida 10:25 PM
feed tu utk ape yg?
:)
nursarah nursarah 4:25 PM
byk yg blog aku takde. haha!
shamizu shamizu 10:46 PM
Salam kenkawan boleh tolong.

Bila saya nak edit catatan pd blogspot sya, tiba-tiba tempat kat kita klik "edit HTML" & "Karang" atas pratonton hujung sekali belah kanan ruangan post tetiba hilang jer. Confius tul. Satu blog ada, satu tak ader.
Ada kenkawan boleh tolong. camner nak bagi ada balik "edit HTML" & "Karang" tu.
miss lolly a.k.a luvfareda miss lolly a.k.a luvfareda 2:31 PM
ada yg ada. ada yg xda. ngeee :D
Myzul Myzul 3:19 PM
blog yang banyak memberi info..thanks
Mas... dan usaha untuk bahagia... Mas... dan usaha untuk bahagia... 2:16 PM
Baru jumpa blog anda! Sedang belajar,... kalau sudi berilah komen...
AI SOLUTIONS AI SOLUTIONS 11:05 AM
salam... saya bukan nak komen, tapi nak tya mcm mana kita nak bubuh lagu kita kat dalam blog? maksud saya mp3 lah, yg kita punya sendiri...
aried aried 11:20 AM
huhuhu..aried buat post apa yng xpatut ade..try check out...
http://www.ar-rifke.com/2010/05/widget-dalam-blog-yang-patut-kita-buang-part-1.html
carlzz carlzz 1:27 PM
mantap..... thanks infonya
tolong kunjungi blog aku
http://pengetahuanpro.blogspot.com/