Memasang button back to top versi dynamicdrive.com


Back to top button yang boleh anda lihat pada sisi kanan bawah (sila scroll ke bawah) blog ini memudahkan visitor untuk explore blog yang mempunyai layout yang panjang. Hanya perlu klik button tersebut, dan page akan scroll secara automatik ke atas.

Untuk memasang button back to top ini, sila ikut beberapa langkah yang mudah dibawah.

p/s: Sila save script template terlebih dahulu.

Langkah 1

Log in blog => Dashboard => Layout => HTML/Javascript => Add A Gadget

Langkah 2

Salin kod di bawah dan paste pada ruang content Add A Gadget (rujuk langkah 1) dan Save.

<script src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.3.2/jquery.min.js" type="text/javascript"></script> <script src="http://dl.dropbox.com/u/1960768/black.js" type"text/javascript"></script>

Akhir sekali, klik Preview. Jika tiada mesej Error terpapar, klik saja Save.

Credit to mrpiratz.com


{ 35 comments.. read them below or add one }

A-Y-I-E A-Y-I-E 10:06 AM
Apakah keistimewaanya?Selain itu apakah perbezaan top page ini dgn ini

http://a-y-i-e-sharing.blogspot.com/#
alif alif 10:56 AM
sila baca untuk tau keistimewaanya..ehehee..

errr www.bernama.com.my pun ada guna ni..

nice share..


www.syoknyadownload.blogspot.com free templates..majalah ujang,pc,mastika..etc
Legasi Piston Pecah Legasi Piston Pecah 4:40 PM
bagus jugak top page nie..
dah sampai ke bawah baru dia appear...
nEo.. nEo.. 3:54 AM
thanks bro..aku dah mula berminat dengan perkataan
jquery ni. :-)aku masih dalam proses nak mengkaji.huhu
Nescafe ais Nescafe ais 7:32 AM
@nEo..Ada trik paling senang nak masukkan jquery efek dalam blogspot.
nEo.. nEo.. 8:02 PM
@Nescafe ais wah..cantik2,boleh belajar nanti ni.
etaknak etaknak 10:23 PM
er eleh...bgi laaa crdit pade mtpiratz.blogspot.com...

http://etaknak.com
Nescafe ais Nescafe ais 10:52 PM
@etaknak
Kredit apa etaknak? Aku ambil script ni kat dynamicdrive.com
Piratz Piratz 12:06 AM
@Nescafe ais apa yang dimaksudkan dengan kata2 etaknak itu ada pada entri blog aku yang bertarikh 1 april ni.
http://mrpiratz.com/tutorial-memasang-plugin-scroll-to-top-pada-blog/

perhatikan code dan icon. 100% dari aku.

sekian terima kasih...
Piratz Piratz 12:09 AM
@A-Y-I-E kelebihan yang ini, ia akan melakukan scroll pada blog untuk ke bahagian header.. tak caya cuba try...

yang kat blog ko, die terus ke atas.. so takde pergerakan scroll up..
Nescafe ais Nescafe ais 12:21 AM
@PiratzOh maaf. Aku ingat kod ni direct dari dynamicdrive.com. Sebab aku baca js nya dari dynamicdrive. Rupaya kau yang buat icon tu yer.

Aku letakkan kredit ke piratz.com.
umie umie 2:05 PM
heheh..umie dah wat dah..thanks...
Psychaoez Psychaoez 10:42 PM
thnkx owner blog..mmg mnjadik..senang la psni kalu terus nk ke atas heheh

xcaya cuba try tgk blog ni
http://haribaru87.blogspot.com/

sekian wassalam :)
zulkbo zulkbo 12:33 AM
salam..
thanks bro..
i m using in my blog now
very usefull..
Along25 Along25 1:40 PM
@nescafee: camne nak tukar guna icon arrow?
SD SD 2:13 AM
tak boleh guna la sebab nanti rosak aku punya glider....kesian aku....
ashikin ashikin 11:31 AM
napa tak keluar apa2 pun walaupun takde error?
mangosteenager mangosteenager 11:56 AM
Emh x boleh tukar position ker utk icon nie...
Din.. Din.. 11:14 PM
bro..macam mana cara nak tukar icon top tu?
jeera jeera 11:00 AM
camne nak tuka gamba tu? taknak letak gmb yg dah bgi tu, nk letak gmb bende lain.. camne ?
Nerzhul Nerzhul 11:24 AM
berjaya. thanx.
ami jr ami jr 12:56 PM
terima kasih ilmunya bro
aYaz aYaz 12:10 PM
yeay..brjya..nice n simple..
i like..
trimas ats info.. =)
AishahComel AishahComel 3:42 PM
salam.. saya dah cuba pasang back to top pada blog saya.. Alhamdulillah menjadi... terima ksih yer...
Sekapur Sireh Sekapur Sireh 12:22 AM
Thx... Nice share...
Suhaimi Kassim Suhaimi Kassim 3:17 PM
salam....ilmu kat blog ini berguna le terutama untuk newbe mcm saya...tq
mataharisweet mataharisweet 9:17 AM
mcmne nk tukar color?xnak kaler hitam
Fakhri Norman Fakhri Norman 3:18 AM
erm.. kalau nak adjust, nak ketgh sket... cmne ye??
Awan Biru Awan Biru 9:48 AM
Terima kasih atas tutornya.
Nong Nong 3:09 AM
Terima kasih... ;)
kangwono kangwono 12:23 AM
trima kasehhh atas petunjuknya brother
Syamil Ramli Syamil Ramli 12:44 PM
dh pasang kat blog tp gambo arrow tu ade masalah..dh hilang ke url upload gambonye?
Panas!! ==>> Pemandu Kenderaan Malaysia Bodoh
ct farAh ct farAh 1:42 PM
tak leh buat la