Tips meringankan blog dan loading page

Seperti yang kita semua maklum, punca utama kenapa blog kita menjadi berat dan loading menjadi lambat adalah disebabkan oleh penggunaan widget ataupun plugin yang banyak dan tidak praktikal yang kita letakkan pada sidebar. Paparan jumlah entri di frontpage(muka depan) juga merupakan punca utama kenapa blog tersebut menjadi berat.

Pada info kali ini, aku nak kongsi satu tip bagaimana untuk mengurangkan beban pada blog dengan mengurangkan jumlah entri pada front page supaya blog tersebut dapat loading dengan lebih cepat dan pantas.

Apa yang perlu anda lakukan adalah dengan mengira bebanan blog anda di sini.

Sebagai contoh,untuk blog maribinablog.blogspot.com, apabila memaparkan 6 entri pada frontpage, bebanan adalah sebanyak 90.16kb . Kemudian paparan entri dikurangkan kepada 5 dan apabila di buat timbangan untuk kali yang kedua, bebanan berkurangan menjadi 83.1 kb. Apabila entri di kurangkan kepada 4, bebanan juga semakin berkurangan menjadi 79.39 kb.

Untuk blog maribinablog.blogspot.com, jumlah paparan terbaik adalah tidak melebihi daripada 6 entri. Jadi, aku hanya letakkan 4 entri kerana aku merasakan jumlah tersebut adalah yang terbaik jika diambil kira pada kelajuan internet di Malaysia, terutamanya bagi pengguna broadband yang berkelajuan rendah. Tips meringankan blog dan loading page


{ 22 comments.. read them below or add one }

Lagenda Lagenda 12:06 PM
thanks 4 sharing ya!
iza iza 1:02 PM
InsyaAllah akan aku usahakan utk loading lbh cepak.thanks....
saya_arief saya_arief 1:11 PM
aku punye 54.6 kb..
ringan ke overweight..?
ProfHariz ProfHariz 8:59 PM
Thanks Share.
yang tahu bawah seratus kan :)


New Entry ProfHariz
Aida Rahim dan Joe Radzwill sah bercerai
Seimura Seimura 9:25 PM
benci baca blog yang berat. huh.
zulkbo zulkbo 1:08 AM
Salam bertandang lagi..
semoga sihat orang disini.
thanks bro..you always the best
azura azura 5:02 PM
nampak gaya kena setup lg... thank TT
ismiizzah ismiizzah 6:46 PM
Salam saya nak tanya, mungkin ini keluar dari tajuk sedikit..

kenapa yer sy tukar template, kemudia sudah setting pada tarikh dan time, tapi bila publish satu2 post, tetap tak berubah pada tarikh, setiap post pada tarikh yg sama. dan tiada langsung keluar apa yg sy sudah formatkan utk time dan tarikh.
harap dibantu
Penang Blogger Penang Blogger 9:53 PM
bro pinjam artikel nie.. nak posting kat blog...
syafiqah_kakram syafiqah_kakram 2:12 AM
mcm mana nk buat 'related post'? ada sape2 boleh tolong?? contoh mcm ada di atas
asrulasmah asrulasmah 6:54 PM
@saya_arief

"Apabila entri di kurangkan kepada 4, bebanan juga semakin berkurangan menjadi 79.39 kb".

bdsrkn apa yg admin kata tu,ko pny xberat.
Zaman Al-Kelantani Zaman Al-Kelantani 11:46 PM
apa itu entri?dan macam mana cara nk kurangkan entri..boleh gtau?
Saiedah Syamielah Saiedah Syamielah 9:28 PM
hehe...saiedah punya paling ringan hehe...
Shiela Firdaus Shiela Firdaus 3:13 PM
thanks..sy dah share~
MyzaLuna MyzaLuna 8:28 PM
Tutorial & tips kat sini sume best2,
just nak tanye,
most of tutorial kat sini guna designer template ke classic ye?

Thank you ^^
lepak.com.my lepak.com.my 10:40 PM
tq for info.......akan diusahakan kurangkan entri kt front page..huhuh
JEFRY TATKALA JEFRY TATKALA 5:48 AM
banyak info dan tutorial saya dpt kat sini...thank bro.
Aril Impian Aril Impian 3:30 AM
Info yang berguna
http://arilimpian.blogspot.com/
Aril Impian Aril Impian 6:26 AM
Memang penting ni..

arilimpian.blogspot.com/2012/11/3-blog-pilihan-terbaik.html?m=1