Cara pasang Sitemap pada blogspot

Sitemap adalah halaman atau page yang perlu ada pada sesebuah blog.Tips dan tutorial mengenai cara memasang sitemap ini adalah khas untuk pengguna blogspot.Untuk pengguna wordpress kebanyakan sudah sedia maklum mengenai sitemap dan cara memasangnya.

Apakah Itu Sitemap?

Sitemap adalah page atau halaman pada blog yang akan menunjukkan struktur yang ada pada blog kita yang mana akan memudahkan laluan search engine atau enjin carian untuk crawl atau melawat page sesebuah blog.Disamping ianya berguna untuk meningkatkan SEO sesebuah blog,sitemap juga membantu dan memudahkan pembaca untuk merujuk atau mencari sesuatu maklumat di blog kita.Kebiasaannya page ini akan diletakkan dibahagian menubar seperti yang boleh dilihat pada menubar pada blog ini.(atas sebelah kanan)

Untuk tutorial cara memasang sitemap pada blogspot, sila klik link di bawah.



{ 36 comments.. read them below or add one }

zulkbo zulkbo 7:27 AM
salam..
saya dah buat hari tu
terima kasih buat anda dan
blog Neo info berguna ni..
Kyuubi_85 Kyuubi_85 8:20 PM
baik punya tips ni.. nanti aku nak try..
paan paan 1:43 AM
thanks bro for this info..
Kazen Kazen 5:25 PM
Selamat hari raya nes...hehe
Kazen Kazen 5:26 PM
This comment has been removed by the author.
amry amry 2:13 PM
ooo...itu rupannya kegunaan sitemap ni....ingatkan peta apa..hehehe...baru tau...terima kasih..
Fina Fento Fina Fento 8:47 AM
thanks. selamat hari raya :)
iza iza 3:28 PM
Search dah ada kat blog tp kurang berfungsi sikit.bila cari apa2, apa yg di cari kdg2 ada di antara post.
apa pun,thanks....nanti nk ke blog neo plak...
AnonymousAnonymous 8:28 PM
salam,nak tanya sikit ni.cam ne ekh nk buat yg mcm kt paling atas sebelah kiri tu yg ad tulis 'mari bina blog' tu.ad sapa2 tau x cam ne nak buat?guna adobe phtoshop ker?sempoi ar.hehe
DaHLia DaHLia 11:29 PM
dah lama cari mende ni..sampaikan try buat manual jer..tapi seksa laa sebab post dah 600 ...xdaya nk selak satu persatu...

thanks sbb berkongsi ya neslo :D
najib najib 10:20 PM
puhh,akhirnya dapat juga bro pulihkan blog dari malware,sebab bila kita nak masuk,kena ban oleh google sebab blog bro ada malware.selamat kembali bro
@©hØy @©hØy 11:56 AM
baru nak belajar. pening sikit la. takpe akan dicuba lain kali
azmi azmi 6:35 PM
TQ, bro for this info
Sharinginfoz Sharinginfoz 9:41 PM
thanks for sharing
h.Najwa  Collection h.Najwa Collection 11:56 AM
akum bro..sy ni blogger suam2 kuku..byk benda kena belajar ni..mslh skang sy nk upload pic tp dia kua pesen lain la..da try upload tp dr pg smp t.ari masih xsukses..duk loading2 gitu gak..nk kata tenet prob,da pkai stremyx..per mslh ek?sy da tny 2 3 blogger tp jwapn dia xder mslh..leh upload pic dorang punyer..sy da blur da ni..xtau nk tny saper da..sy nk update blog sy sebab sy wat biz kecil2 jer..byk benda nk update kat blog..hope leh bantu
neo.. neo.. 2:23 PM
@h.Najwa Collection

Gunakan window live writer untuk menyelesaikan segala masalah tersebut.
Rosi A.M Al-Ya'kubiyy Rosi A.M Al-Ya'kubiyy 4:17 PM
thanks. Sy dah bt kat blog sy...
AnonymousAnonymous 12:30 AM
thanks...try checkout this site http://tinyurl.com/2cr7gva
asrulasmah asrulasmah 11:42 AM
thanks..blh perbaiki SEO.
sajaro sajaro 2:32 AM
Salam Neo,
Bro nk tnya, camna nk ubah colour text dlm follower tu. sya dh edit dan ubahkan mlalui designer/layout dan safe tp x brubah. asal web templet 2 colum sya tukar templet ke 3 colum. Bila login dia akan p ke web lama. apa masalahnya ye..
Tulisan yg xnmpak tu ialah- jumlah pengikut dan log masuk.
Elih Japahar Elih Japahar 7:18 PM
Tengah mencari cari ni...dah jumpa :) tq
rifky junior rifky junior 1:56 PM
saya baru soal buat blog mau nanya gimana caranya nambah postingan dalam laman di blogspot?

atas infonya ty
KA! KA! 2:15 PM
tq good info
sus aditya sus aditya 7:37 PM
thanks 4 your info
asmuri bae asmuri bae 9:03 AM
bagus la ni...saya cuba dulu..
sila mampir sekejap ke:http://bloggerasmuri.blogspot.com/
terima kasih..
Daddy Zuki Daddy Zuki 10:45 AM
thanks for this tutorial..
sonia sonia 2:01 PM
Tengah mencari cari ni...dah jumpa :) tq
cara merawat kulit wajah pria cara merawat kulit wajah pria 11:44 AM
Terima kasih infonya sangat bermanfaat, akan saya coba langsung di blog saya perawatan wajah
matacamey matacamey 9:23 AM
terima kasih krn kongsi ilmu ini,best..