Tingkatkan traffic search engine dengan costum title meta tag

Default setting yang di buat blogger.com pada title meta tag yang terdapat pada script template anda sebenarnya kurang mesra kepada google search engine. Ini kerana, title meta tag tersebut akan memaparkan nama blog terlebih dahulu dan kemudian di ikuti dengan tajuk entri atau artikel. Di bawah ini adalah contoh title meta tag yang terdapat pada blog anda.

<title><data:blog.pagetitle/></title>

Untuk menjadikan blog anda mesra dengan google search engine, title meta tag yang terbaik adalah title meta tag yang akan memaparkan tajuk entri atau artikel terlebih dahulu dan di ikuti dengan nama blog. Apa yang perlu anda lakukan adalah menggantikan default title tag kepada title meta tag yang lebih mesra dengan google search engine. Anda boleh lihat costum title meta tag tersebut di bawah.

<b:if cond='data:blog.pageType == "item"'>
<title><data:blog.pageName/> | <data:blog.title/></title>
<b:else/>
<title><data:blog.pageTitle/></title>
</b:if>


Untuk menggantikan default title tag kepada costum title meta tag, hanya perlu ikut beberapa langkah yang mudah di bawah.

Langkah 1


Log in blog => Dashboard => Design => Edit HTML. Seterusnya klik pada Expand Widget Templates.

Langkah 2

Dengan menggunakan keyboard, tekan kekunci Ctrl + F. Seterusnya taip atau paste kod <title><data:blog.pagetitle/></title> pada ruang Find dan kemudian, tekan kekunci Enter.

Langkah 3

Salin kod berwarna merah di bawah dan paste (gantikan) pada kod <title><data:blog.pagetitle/></title>

<b:if cond='data:blog.pageType == "item"'>
<title><data:blog.pageName/> | <data:blog.title/></title>
<b:else/>
<title><data:blog.pageTitle/></title>
</b:if>

Akhir sekali, klik Preview dan jika tiada mesej Error terpapar, klik saja Save.


{ 53 comments.. read them below or add one }

Jue Jue 8:17 PM
yess.. dh berjaya.. haha.. tq bro nes.. :D
Amoi Amoi 8:27 PM
dah pratikan lama cara ni. kihkihkih
iza iza 9:38 PM
As salam..
Eh, bukan ke entry ni ko dah keluarkan dulu?
Tiap kali aku tukar template, mesti aku datang rujuk coding kat sini..
~AliFFaNiS~ ~AliFFaNiS~ 11:37 PM
Assalam..mohon utk share tutorial nie..nnt saya bg link entry tu..mekasih..^_^
DaHLia DaHLia 12:14 AM
sejak bila ada nuff bertenggek balik ni sifu?
chii chii 12:37 AM
utk WP? ehehe....ramainya yg gna blogspot
wanbu wanbu 9:12 AM
ok... setel dah!

memang tak tau pun psl nie sebelum nie huhu.....
cg kh cg kh 12:13 PM
ya..memang berjaya
zulkbo zulkbo 3:01 PM
salam Bro..
antara tutorial pertama semasa saya mengikuti blog andaa adalah tutorial ini..(ini dulu pernah publish kan?)benar-benar membantu...thanks a lot..
Beben Koben Beben Koben 12:43 AM
NIH KALO MAU LEBIH FULL STYLISH
<b:if cond='data:blog.pageType == "index"'>
<title><data:blog.title/></title>
<b:else/>
<title><data:blog.pageName/> :: <data:blog.title/></title>
<meta expr:content='data:blog.pageName + " - YOUR TITLE BLOG"' name='Description'/>
<meta expr:content='data:blog.pageName + ", YOUR KEYWORDS"' name='Keywords'/>
</b:if>
Nescafe ais Nescafe ais 10:17 AM
@Beben Koben

Trima kasih Beben Koben atas perkongsiannya.
Fadah Fadah 3:58 AM
memang telah lama diamalkan....
thanks for sharing
kaizen kaizen 9:07 PM
@Beben Koben
ni skrip lebih advanced ke bro..tq
Ezzedin Al-Qassam's Ezzedin Al-Qassam's 12:11 PM
Salam..

kalau mereka2 yang diluar sana menggunakan Wordpress plak macamana settingnya?

Maksimakan Kemasukan Trafic ke Blog Anda=JOM TUKAR2 LINK

Kuasai Malam Pertama Anda (18sx)
syahrilhafiz syahrilhafiz 7:28 PM
menarik, boleh cuba nanti
http://www.corsetbeautiful.com/ http://www.corsetbeautiful.com/ 4:15 PM
sgt best la blog u for beginner cam i yg zero knowledge...
sgt mudah n praktikal...
http://www.corsetbeautiful.com/
suka suki suka suki 3:28 PM
Beben Koben

ape prbezaan code tu dgn code yg Nescafe bg tu???
boleh terangkan cket..
NEWS PAPER.com NEWS PAPER.com 8:44 AM
sipp lah brow....thx ya... kunjungi balik donk.. www.titodesign.co.cc
ggrfggrf 4:02 PM
vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv
Laluna_Semalaman Laluna_Semalaman 9:16 AM
thanksss , ur blog helps me a lot's !!
Muhammad Taufeq Muhammad Taufeq 8:07 PM
thanks for the tips..hahah
Memulai bisnis online Memulai bisnis online 4:37 AM
Selain dengan mengganti title meta tag, masih banyak yang bisa dilakukan agar traffic blog meningkat dengan cepat dan bisa dilakukan tanpa mengeluarkan biaya. Mudah-mudahan referensi ini berguna http://tinyurl.com/mybloggingguide
Mariana Salinas Mariana Salinas 4:41 AM
great article – thanks for the insight
atiey eusoff atiey eusoff 10:44 PM
xbole lgii..kenapa sy punya xda p'kataan tu!!!
Rahman Rahman 4:52 PM
trima khasih bro.... Jasa mu dikenang
Muhamad Zulkarnain Muhamad Zulkarnain 4:39 PM
dah try,x da keluar EROR pon...by the way thank's a lot :-)
Blogger Tutorials Blogger Tutorials 12:26 PM
thanks atas infonya mas...
kunjungi juga blog saya mas...
Mencanak Mencanak 3:54 PM
tenkiu lagi bro
fer fer 11:31 AM
tenkiu! nice info!
LegendOfPersia LegendOfPersia 1:47 AM
tenkiu bro..bleh cuba nih
midokent midokent 7:25 PM
tq fren.. jasamu dikenang..

http://akudantshirt.blogspot.com/
nureeda nureeda 12:50 AM
ye....berjaya... makacihh sifuu..!!
cuman gudang ilmu cuman gudang ilmu 11:52 AM
yop terimakasih banyak teman ^_^
syam syam 3:42 AM
baru jer lepas buat..tq

http://boyzonne-hijaurimba.blogspot.com/
aynie aynie 3:44 AM
siap ..terbaik la....baru jer tkar theme colour....

http://resepiworld.blogspot.com/
KHai KHai 6:55 PM
Terima kasih atas ilmu yang di berikan... :)

http://kedaiebooksmalaysia.blogspot.com/
UmmiSyarni UmmiSyarni 10:14 AM
thanx for sharing :)
Abdul Jalil Abdul Jalil 10:33 AM
thank...info ni sgt penting utk blogger baru mcm saya
mohammad amirul mohammad amirul 3:43 AM
thanks for the sharing
wan hayden wan hayden 12:41 AM
yes...Xiexie! Xiexie nie!
Ieta Mat Sa'ad Ieta Mat Sa'ad 3:29 PM
Wa...dahjadi2.... tqvm3... sgt2 suka dgn blog ni... :)
van buseng van buseng 2:48 PM
Thanks infonya
Salam Go Blog dari MAHASISWA GO BLOG
Abdul Loqman Abdul Loqman 11:46 PM
Terima kasih sebab kasih info dari
http://batakhack.blogspot.com/
maraatul hasanah na'imah maraatul hasanah na'imah 10:13 PM
terima kasih atas info.blh visit www.nisasaadiyah.com utk tahu cara letak button buy now and add to cart ke blog anda