Ringankan blog dengan jQuery Lazy Load

Lazy Loader adalah plugin jQuery di mana efek lazy load akan menangguhkan proses loading bagi image yang terdapat pada blog. Efek Lazy load hanya akan berfungsi apabila page di scroll. Image selepas page yang di scroll akan terpapar dengan menggunakan efek jQuery Lazy Load. Untuk melihat Demo, sila klik di sini.

Lazy Load membantu meringankan blog dengan mengurangkan tempoh masa proses loading page pada sesebuah blog terutama pada blog yang banyak memaparkan image gambar ataupun image yang bersaiz besar.

Untuk memasang jQuery Lazy Load di blogspot, ikut beberapa langkah di bawah.

Langkah 1

Login Blogger Dashboard --> Design --> Add A Gadget --> HTML/Javascript.

Copy dan paste kod di bawah pada content HTML/Javascript.

<script src='https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.4.4/jquery.min.js' type='text/javascript'></script>
<script type='text/javascript' src='http://javscript-code.googlecode.com/files/jquery.lazyload.mini.js?ver=1.5.0'></script>
<script type="text/javascript">
jQuery(document).ready(function($){
if (navigator.platform == "iPad") return;
jQuery("img").lazyload({
effect:"fadeIn",
placeholder: "http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/THkEtEOZfrI/AAAAAAAABRo/IARVMD_8TwA/s1600/grey.gif"
});
});
</script>

Akhir, sekali, klik Save.


p/s:

1. Jika tiada sebarang efek berlaku selepas kod di Save, sila paste kod tersebut sebelum atau di atas kod </body> pada script template.

2. Jika tiada seberang perubahan selepas kod di paste di atas atau sebelum kod </body>, sila paste kod tersebut sebelum atau di atas kod </head>


{ 19 comments.. read them below or add one }

zulkbo zulkbo 10:02 PM
salam..
seronok melihat anda
kembali menulis..
wellcome back Bro..
moga sihat selalu
MaYa MustWany MaYa MustWany 12:02 AM
mas ada wat,tapi tak rasa ringan sgt.leh check singgah,ringan or berat x?
Nurshakira Nurshakira 12:57 PM
I pun dah try tp tak sure ringan or x. try le singgah n tinggal jejak ringan or x k. thanks!
Ombin Ombin 12:56 AM
wow..... sangat2 seronok. terlalu pantas pic2 keluar. tq
myzamaulana myzamaulana 7:04 PM
wah cepat sangat , , huhu
R.M. AGRO TRADING R.M. AGRO TRADING 2:20 AM
Maceh... dah berjaya ni... blog ni mmg best, bnyk memberi pengetahuan kepada bloggers..
tips4techs tips4techs 11:22 AM
Nice article thanks for sharing this! I like, I am the first time on this site and am really enthusiastic about and so many good articles. I think it’s just very good. i like this type of articles.
SUHAIMIE BIN ZULKIFLI SUHAIMIE BIN ZULKIFLI 8:22 AM
jemput jenguk http://emit2012.blogspot.com
jupilin jupilin 7:54 AM
blog awak memberi pengetahuan kepada pembaca, contoh macam saya...terima kasih.
Mas Lasino Mas Lasino 5:29 PM
kelihatannya ini aq masuk blog dari Tetangga Negeri Jiran, betul gak ya, salam kenal aja di blog http://kkgpab.blogspot.com
Ray ban malaysia Ray ban malaysia 10:52 PM
Terima kasih bro..aku cuba buat untuk blog aku..thanks banyak2
Shafiq Mujahid Shafiq Mujahid 3:29 PM
wah.. nice info.. ^^
Gigi Gigi 2:43 AM
Terima Kasih =)
Aryanie Ismail Aryanie Ismail 12:28 PM
thanks..sudah berjaya walalupun blog saya tk byk sgt pic...
Syahrulzaman Ahmad Syahrulzaman Ahmad 11:55 AM
info yang sangat berguna...thanks
wan hayden wan hayden 2:18 AM
thanks...effectiveness :)
Kamarol Faizal Kamarol Faizal 1:23 PM
Thanka for info.. :-)
Cik Tieka Cik Tieka 11:41 AM
thanx ya...sy nak cuba nih :)