Cara pasang widget Recent comments dengan avatar (image profile) di Blogspot

Recent comments with avatar (image profile) seperti yang boleh anda lihat pada sidebar blog saya adalah widget yang sangat menarik. Widget tersebut kini memaparkan gambar avatar pemberi komen beserta dengan komen ringkas pada post yang berkaitan dalam Blogger.

Untuk memasang widget recent comment dengan avatar ini pada blog anda, sila ikut beberapa langkah di bawah.

Langkah 1

Log in blog > Dashboard > Layout > Add A Gadget. Seterusnya klik pada HTML/Javascript.

Langkah 2

Salin kod di bawah dan paste pada ruang Content HTML/Javascript (rujuk langkah 1).

<style type="text/css">
.recent-comment{
margin-bottom:3px;
padding-bottom:2px;
background-color:#FFF;
border:solid #ddd 1px
}
.recent-comment-ico{
height:26px;
width:26px;
background-color:#FFF;
border:solid #ddd 1px;
float:left;
margin:2px 6px 0px 2px;
padding:2px
}
.recent-comment-body{
padding:3px;
font-size:11px
}
.recent-comment a,.recent-comment a:hover{
font-weight:bold;
font-weight:11px
}
</style>

<script src='http://javscript-code.googlecode.com/files/recentcommentavt.js' type='text/javascript'></script>
Akhir sekali, klik Save.

p/s: Jika kod yang telah di save tidak berfungsi, sila gunakan kod ini (sila klik)


{ 79 comments.. read them below or add one }

AmYcOzZo AmYcOzZo 12:08 PM
Terbaik bro.. =)
ndaza ndaza 12:14 PM
famous i kejap... nak wat2... :)
Adi arief Adi arief 7:04 PM
thanks atas cara nya gan, saya mau nyoba nih :D
Dangstars Dangstars 8:16 PM
Biar link koment di klik bisa New Tab gimana caranya yah
akuanakpahang akuanakpahang 8:24 PM
Terima kasih dah letak mmg best dan terbaik TQ :)
zulkbo zulkbo 1:55 AM
salam..
saya pasang juga di blog
terima kasih..memang menarik
Bro :)
zulkbo zulkbo 2:24 AM
satu nak tanya..
macam mana nak hide
muka dan komen sendiri?
Nescafe ais Nescafe ais 12:06 AM
@DangstarsSudah boleh klik new tab
Nescafe ais Nescafe ais 12:07 AM
@zulkboTak boleh nak filter komen sendiri :)
zulkbo zulkbo 3:24 AM
@Nescafe ais

Ermm..terima kasih reply
Bro :)
Nur-nba Nur-nba 11:02 AM
Wah kena cuba ni..
Captain Captain 6:03 PM
salam Bro, Maaf ganggu lagi. widget ni pasang pun tak mahu jadi juga..
Nescafe ais Nescafe ais 2:26 AM
@Captain Wsalam. Cuba guna kod yang ini. Paste dalam HTML/Javascript. Tak payah edit apa-apa. Terus save

<style type="text/css">
.recent-comment{
margin-bottom:3px;
padding-bottom:2px;
background-color:#FFF;
border:solid #ddd 1px
}
.recent-comment-ico{
height:26px;
width:26px;
background-color:#FFF;
border:solid #ddd 1px;
float:left;
margin:2px 6px 0px 2px;
padding:2px
}
.recent-comment-body{
padding:3px;
font-size:11px
}
.recent-comment a,.recent-comment a:hover{
font-weight:bold;
font-weight:11px
}
</style>

<script src='http://javscript-code.googlecode.com/files/recentcommentavt.js' type='text/javascript'></script>
Captain Captain 5:29 PM
SALAM,

tERIMA KASIH...DPT BUAT..Jadi.

yang recent post boleh terus buat pada java script mcm ni?

wslm.
Nescafe ais Nescafe ais 6:06 PM
@Captain Wsalam. Yang recent post tu cuba masukkan lagi sekali. Saya dah uploadkan javascriptnya dalam hosting yang lain. Harap-harap menjadi
Asakura Asakura 11:50 PM
Salam bro, nak tanya skit...

1. kod java yang kau bagi dalam ruangan komen tu, boleh ubah tak jumlah patah perkataan utk komen dan saiz gambar?

2. Kalau no 1 tu tak boleh, boleh tak ubah border recent komen macam dalam kod ruangan komen tu...?

Kalau dah reply, bagitau kat ruangan fibox blog saya bleh? :D
akuamir akuamir 1:29 PM
tanx!! ingat dah tade blog nie,,haha.. :D
AnonymousAnonymous 9:04 PM
kotak komen ni lagi cun bolih bagi toturialnya :D
Pendekar Putra Pendekar Putra 12:16 AM
@Nescafe ais baik guna code ni..comel..hak..
NoorGie NoorGie 11:46 AM
thanks..cantik (^_^)
adleyadley 4:45 PM
salam admin widget nih x boleh dipasang utk domain berbayar ke..dah try buat x dpt..
Cik Nurul Cik Nurul 12:20 AM
thankz untuk tuto ini.. =)
mr_boyzborn96 mr_boyzborn96 1:25 AM
mcm mne nk msuk kn lgu dlm blog erk?xtaw la
Athirah Budiman Athirah Budiman 1:24 PM
salam... tqsm... dpt buat dh...
Rogas Rogas 6:18 PM
Wah... mantap nih.. terima kasih tak coba dulu...
Blog Sensasi Blog Sensasi 10:19 AM
toce2...boleh buat kat blog
hengki saelah hengki saelah 9:00 PM
izin copy ilmu nya gan , makasih gan ilmu nya sukses selalu buat agan....!!
~Arif~Asyraf~ ~Arif~Asyraf~ 11:48 PM
wowww ! dah pasang ! hehe

> syok-blogger.blogspot.com
BabyIntan com BabyIntan com 6:05 PM
Terima kasih! Intan pon dah pasang kat blog, simple and nice! Jemput singgah :)
Puan Gojes Puan Gojes 3:12 PM
thanks for this, saya da pakai. ;)
nuruddin omar nuruddin omar 1:39 PM
trmsih rakan sekelian..cuba trus cuba hngga jaya.tqvmc
goyang pattah pattah goyang pattah pattah 5:58 AM
wah matep nich sob, izin pasang script nya ya sob :)
balimbang.com balimbang.com 12:15 PM
cantek bro...bnyk info bagus..tq
Aneka Ragam Makalah Aneka Ragam Makalah 11:17 AM
mantap sob, sudah saya coba dan berhasil
nora nora 6:11 AM
adakah widget recent comment shoutmix ni free atau berbayar?..
ARIF BUKIT LINGKAR ARIF BUKIT LINGKAR 1:12 AM
Cara ganti bacgrounya gemana neh, newby
Si Matatajam Si Matatajam 6:24 PM
M dah pasang..Tq so much..
sha jusoh sha jusoh 4:58 PM
knpe sye pasang x mnjdi2 ek
Nor Akmar Nor Akmar 5:04 PM
Terima kasih,tutorial yang amat berguna bagi saya.
依之汉 依之汉 10:02 PM
nak tanya, kenapa di blog saya tiada keluar recent comments langsung, walaupun setelah saya tukar link ke blog saya. Boleh tolong cek tak?
Bang Kamplenk Bang Kamplenk 9:04 PM
Mantab dagh...
saLam kenal..
Mampir Atuh
Nur Syahira Nur Syahira 4:36 PM
macam mana kalau kita tk nk guna avatar img..yp just guna bullet ... please ajar...
Ieta Mat Sa'ad Ieta Mat Sa'ad 4:48 PM
Salam, terima kasih...
MaMa Rey MaMa Rey 8:44 AM
as-salam..cantik.dan suka..baru saja pasang tadi..tqvm
Admin Admin 12:01 PM
bro kalau pake comment yg da "Reply" kaya recent comments nt gmn caranya?
makasih
Nur Amalina Maisarah Nur Amalina Maisarah 6:48 AM
sy ambik erh :D tengsss
Citra Rania Citra Rania 10:34 AM
@Nescafe ais


thanks \nescafe ais....

pls visit
jendelamayaku.blogspot.com
Citra Rania Citra Rania 10:37 AM
Salam...


http://jendelamayaku.blogspot.com/


saya pasang di blog saya. tak tau berfungsi ke tak.
AFNI AFNI 7:46 PM
xbfungsi la... tp last2 guna y @Nescafe ais bg coding bru ok..
http://ehhijabista.blogspot.com/
threelas.com threelas.com 11:24 PM
Hi all friends,
I think this blog is very good tutorials, easy to read. I believe if you join with threelas via threelas application facebook, then you will gain your ability in blogger.

What you should to do just login threelas app via https://www.facebook.com/appcenter/threelasapp

Threelas app is Facebook application of www.threelas.com, one of the best tutorials for blogger and related around the world. Popular in USA, Europe, Russia, China, Indonesia, and other countries. So, lets join the app, and learn more about blogger more deep on www.threelas.com

Sincerely yours,

Ibnu Syuhada,
Founder of Threelas
Akhelaken Akhelaken 3:14 AM
cantik sgt! Terima ksh :)
Cheq Kaq Cheq Kaq 9:18 AM
TQ for nice tips & sharing..
Rizky Agung Rizky Agung 9:37 PM
kunjungi rizkyynwa.blogspot.com
hanafi abdullah hanafi abdullah 2:11 PM
canteek punya sharing..
sutera ungu sutera ungu 6:11 AM
Tq...suka sgt...
Salam perkenalan drpd : suteraungu87.blogspot.com
anna cici anna cici 9:17 PM
cayalahhhhh
menjadi!!! maseh tau...
follow blog sy gadisfrantique.blogspot.com
Syarifuddin AH Syarifuddin AH 9:13 AM
Sudah aku pasang,sukses.Tq very much
silahkan berkunjung di blogku
http://santrijadijutawan.blogspot.com
Nurul Asihqah Nurul Asihqah 2:59 PM
thanks jom lawat blog saya www.nurulasihqah.blogspot.com
Montana Montana 7:38 PM
@Nescafe ais


sempoi bro nescafe ais...senangg
Iza Teratak Usang Iza Teratak Usang 8:51 PM
Assalam..
Kenapa widget komen dah hilang di blogku?
Ada apa2 perubahan ke?
www.teratakusang.com
Santri TPINI Santri TPINI 7:00 PM
salam, dah lama saya cari widget ni... terima kasih byk2 admin, jasamu dikenang!
cecep supriady cecep supriady 3:03 PM
mantap kunjungi gan ke
http://www.cecepdotcom.blogspot.com
Cibanggalanet Cibanggalanet 10:30 AM
thanks... it's usefull informations
Manfaat Buah Buahan Manfaat Buah Buahan 10:18 AM
Kalau mau pasang di bagian bawah tulisan, pasangnya gimana mas?