Daftar Online PR1MA - Perumahan Rakyat 1Malaysia

Perumahan Rakyat 1Malaysia (PR1MA) Berhad telah ditubuhkan selaras dengan Akta PR1MA 2012. PR1MA bertanggungjawab untuk merancang, membangun, membina dan menyenggara perumahan gaya hidup berpatutan untuk rakyat berpendapatan sederhana di kawasan bandar-bandar utama. Pendapatan sederhana didefinasikan sebagai pendapatan bulanan isi rumah (suami dan isteri) antara RM2,500 hingga RM7,500.00

YAB Perdana Menteri Malaysia menyedari bebanan kewangan yang dihadapi oleh penduduk bandar yang perpendapatan sederhana akibat pembangunan yang pesat di Malaysia. Wawasan beliau adalah untuk mengimbang semula bantuan yang diberi kepada rakyat di luar bandar serta di kawasan bandar. 

PR1MA adalah salah satu daripada pelbagai usaha murni yang dilaksanakan untuk membantu rakyat menguruskan kos sara hidup di kawasan bandar. PR1MA akan menjadi perintis yang mensasarkan golongan perpendapatan sederhana dengan menawarkan rumah diantara RM100,000 hingga RM400,000 yang dibangunkan di pembangunan komuniti yang mampan.

Syarat memohon PR1MA
  • Pemohon mestilah Warganegara Malaysia.
  • Pemohon mestilah berumur sekurang- kurangnya 21 tahun semasa permohonan dibuat.
  • Permohonan terbuka kepada individu atau keluarga (suami dan isteri) dengan pendapatan purata bulanan isi rumah antara RM2,500 – RM 7,500.
  • Pemohon dan pasangan tidak memiliki lebih daripada satu hartanah.
  • Syarat-syarat tambahan mengikut negeri-negeri.
Nota:
  • Perumahan PR1MA akan diperuntukkan melalui proses pengundian terbuka.
  • Pemilihan unit rumah oleh pemilik yang terpilih akan mengikut turutan cabutan undian.
  • Moratorium selama 10 tahun akan dikenakan dimana rumah PR1MA tidak boleh dijual atau dipindah milik tanpa kebenaran pihak PR1MA.
  • Pemilik wajib mendiami rumah PR1MA tersebut.
Cara Memohon PR1MA - Perumahan Rakyat 1Malaysia

Klik untuk Daftar Online PR1MA - Perumahan Rakyat 1Malaysia
Johor, Kedah, Kelantan, Melaka, Negeri Sembilan, Pahang, Perak, Perlis, Pulau Pinang, Sabah,Sarawak, Selangor, Terengganu, Wilayah Persekutuan, Kuala Lumpur, Labuan, Putrajaya,
Daftar Online PR1MA - Perumahan Rakyat 1Malaysia


{ 47 comments.. read them below or add one }

AnonymousAnonymous 2:05 PM
may i know where can i search or know the location for the pr1ma housing area?
nur amira idris nur amira idris 3:41 PM
macam mane nak register ye?
sharil aril sharil aril 9:03 PM
assalam,byak kali daftar,tp xdpt pengesahan kt email pn..cmne ek?
Shaz Irul Shaz Irul 9:56 PM
cm ne nk register.. payah bebenor.. adeh :((
hery hery hery hery 2:34 PM
phal ssh bebeno nk register nih??
As Nita As Nita 4:16 PM
susah sangat nak buka website dan daftar.. eeeeee.
Lili Mariana Lili Mariana 12:46 PM
Betul tu..dh baper kali daftar..apa notification pun tak terima...
Syam_Aidil Syam_Aidil 12:50 AM
mcm ner nk tau kite da bejaye daftar? die kate dlm mase 14 hr.. tp nie da masok sbuln dah nie,,
mariyani johari mariyani johari 12:01 PM
boleh dapt kE?sebelum2 ni pun ssh...mcm2 hal
AskmanAskman 12:37 PM
Saya dh terima e-mail.. ttp link dia x berfungsi... Nak kena buat ape pulak lepas nie... Tolong bg jawapan sat...?
AnonymousAnonymous 2:43 PM
rmh ni mcm mana ye? mcm semi d tu k mcm rmh flat?
AnonymousAnonymous 2:07 AM
Sy dh daftar mcm mane nk tau status diterima atau ditolak
AnonymousAnonymous 9:16 AM
clik daftar tak dapat...alas an nombor kad pengenalan sudah ada dalam system...bila masa pula saya daftar....?????
Mohd Fadli Lie Mohd Fadli Lie 5:45 PM
Nak bagi ngn xmau bg sama bnyak ja..
AnonymousAnonymous 12:18 PM
Bagaimana nak hubungi talian aduan..no ic saya telah digunakan org lain???
AnonymousAnonymous 1:04 PM
ssh btl la nk isi prima ni.. bgi pihak prima tolong mudah kan urusan...
AnonymousAnonymous 1:05 PM
prima tolong mudah kan urusan untuk mendaftar
AnonymousAnonymous 1:06 PM
tolong mudah kan
AnonymousAnonymous 10:28 PM
Mana jawapan nya..................
fauzanah anafauzanah ana 10:14 AM
memang betul la sye pun mnghadapi masalah y sama eeee cm x nak bg je?????
AnonymousAnonymous 10:59 AM
tul 2..cam x nk bagi je ni....
AnonymousAnonymous 1:34 AM
Dh lebih 14 ari nungu tp xder ape pon betul ke tipu?
AnonymousAnonymous 1:54 PM
AKU MOHON LAME DAH TAPI TAK DAPT2 LG NI...LETIH MENUNGGU..
AnonymousAnonymous 3:58 PM
macammana nak tahu status permohonan kita diterima atau tidak..nak chek kat mana ye
manja comey manja comey 11:38 AM
kata rumah 1 malaysia..kenapa balu xbolh mohon...ap rumah yg sepatutny tuk balu mohon..kenapa mesti ad layak tak layak...
faizal shah faizal shah 4:30 PM
Da apply tapi xde ape2 tindak balas pun...amat mengecewakan
SJN Asan SJN Asan 2:41 AM
Asyik cakap je....mana rumahnye. Habuk pon tarak.
nurcahyaku10 nurcahyaku10 7:57 PM
Selamat malam sahabat, terima kasih kunjungannya :)
rudi rudi 10:22 PM
Have a nice sunday my friend
yeop yeop 8:17 PM
nampaknyer bangsa lain mendahului kita...nasib melayu
Rosmah reenRosmah reen 11:05 AM
PRIMA Perumahan 1 Malaysia
Rosmah reenRosmah reen 11:06 AM
Susah beno asik tak dapt je
cikintanhazel cikintanhazel 1:46 AM
terima kasih...kunjungan balas ke sini
AnonymousAnonymous 3:25 PM
kenapa saya nk log in dy cakap id disekat n dy suruh cuba after 24jam
AnonymousAnonymous 12:08 PM
Saya pun sama Anonymous bila nak daftar kata no kad pengenalan saya dah wujud. Saya pun tak tahu bila masa saya daftar sedangkan prima perumahan baru buka untuk pendaftaran
macam mana ni saya tak faham..
AnonymousAnonymous 9:57 AM
nampak sagt xnk bagi.sembang lebat pr1ma ni
AnonymousAnonymous 12:49 PM
macam mana nak apply.. kalau gaji pon xsmpai 2k...
-Aaswandie -Aaswandie 1:23 PM
salam..saya nak tanye ? adakah laman web ni laman web rasmi ? kalau ia kenapa laman web ini bermasalah , ? setiap kali nak daftar , masalah selalu dkt no kad pengenalan ? sila selesaikan benda ini sebelum sy bawa ke tengah tq
joan joan 2:05 PM
Pahang的几时开始投票,抽签
joan joan 2:07 PM
几时开始投票抽签
Unknown Unknown 1:05 PM
Saya ada memohon pun tiada ada jawapan dari prima kata tunggu 14 hari.. Jangan bagi harapan tinggi. 😣😣😣😣😣
AnonymousAnonymous 11:32 AM
Saya nak tanye kalau suami saje keje..gaji pun rm1500 blh apply ke..
Wan Haszelin Wan Haszelin 3:01 AM
Tak boleh pn bnyk kali dafta