Program Tunas Usahawan Belia Bumiputera (Tube)

Program Tunas Usahawan Belia Bumiputera TUBE diperkenalkan bagi membantu golongan belia khususnya Bumiputera memulakan perniagaan yang melibatkan peruntukan sebanyak RM10 juta.

Tube yang akan dikendalikan SME Corp dan Kementerian Perdagangan Antarabangsa Dan Industri (MITI), melibatkan usahawan muda melalui tiga fasa sebelum diberikan geran permulaan perniagaan sebanyak RM15,000.
  • Fasa pertama ialah ketahanan jati diri yang memerlukan usahawan muda melalui latihan berbentuk fizikal dan mental.
  • Fasa kedua berkaitan bengkel perniagaan dan fasa ketiga merangkumi pelaksanaan perniagaan.
  • Fasa ketiga ialah pelaksaan perniagaan oleh peserta yang akan dapat bantuan sekiranya melepasi fasa satu dan dua.
Dibawah fasa ketiga ini juga peserta akan dibimbing oleh kaunselor perniagaan, kaunselor kewangan dan panel penasihat pakar perniagaan dari pihak SME Corp di bawah 'sistem kawan' selama 12 bulan.

Kriteria dan syarat untuk melayakkan diri ke dalam program TUBE
  • Lepasan universiti, lepasan sekolah dan daripada jabatan belia.
  • Saringan kesihatan akan dilakukan.
  • Mereka yang berumur 18 tahun ke atas.
  • Golongan perniaga  boleh menyertai bagi memantapkan lagi perniagaan.
Pengambilan kumpulan pertama program Tunas Usahawan Belia Bumiputera (Tube) dijangka pada Julai ini.

Borang permohonan boleh dibuat secara online di laman web GMB Malaysia
Program Tunas Usahawan Belia Bumiputera (Tube)


{ 10 comments.. read them below or add one }

AnonymousAnonymous 1:12 PM
Salam,

macam mana nak daftar skim tube?
rinarina 5:56 PM
Saya nak dartar tube...minta hubungi saya segera 0182355012.TQvm
AnonymousAnonymous 12:18 PM
laman web ni ad yang incharge x? Tanya soalan x berjawap!!
AnonymousAnonymous 3:01 PM
Tarikh tutup dh 30 September hari tu
ProgramUsahawan ProgramUsahawan 10:04 PM
Sebenarnya ada banyak geran yang telah di keluarkan oleh kerajaan mengikut bidang perniagaan.. cuma kene pandai mencari maklumat ini secara online..
AnonymousAnonymous 12:00 PM
Ask um. .Saya benar2 ingin mengikuti tube. Bagaimana caranya untuk saya memohon &dapat hadir mengikuti tube pada Julai 2015 ini? Diharap dapat emailkan kepada saya seberapa segera.
Wslm
Pn Ellyana
6017-7934947
Damia Henna Damia Henna 2:42 PM
As salam, mcm mane ye nak sertai program TUBE 2015
Ni no hp sy 0139404469, sy ign tahu dgn lebih lanjut tq
Unknown Unknown 10:39 AM
Assalamualaikum,sy amat berminat dengan TUBE,boleh sy tau Pejabat SME CORP yang berhampiran dengan kg dato harun,PJ? Tolong maklumkan d email sy [email protected]
AnonymousAnonymous 2:52 AM
kepala hotak ko. ko yg nk daftar, mntak orang plak yg contact ko. usaha la skit pegi website MITI. ini asyik nk mntak kene suap je.
Muhd Haniff Muhd Haniff 2:48 PM
Saya sudah membuat permohonan skim myhome ini secara online...macam mana untuk saya tahu samada permohonan saya ini lulus atau tidak?